BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Orhan Pamuk Poğaçacı Remzi için ortaya çıktı: Sıkıysa hükümeti eleştir

Uzun süredir ortalarda görünmeyen Orhan Pamuk belgeselinde yer alan Poğaçacı Remzi'nin vefatıyla ilgili konuştu. Pamuk : 'Düşünce özgürlüğünün hiç kalmadığı Türkiye’de insanın öfkelenmemesine imkan yok!' dedi.

Abone ol

Orhan Pamuk'un BBC One için 2018 yılında hazırladığı "Orhan Pamuk: A Strange Mind" belgeselinde yer alan ve “merhaba poğaçacı” olarak gündeme gelen poğaça satıcısı Remzi Gelik vefat etti.

Gelik'in vefatına ilişkin Independent Türkçe’ye konuşan Orhan Pamuk, poğaçacının sosyal viral olmasından yola çıkarak şunları söyledi:

Türkiye'de öfkelenmemeye imkan yok
-Akşam yediden sonra bilgisayarın başına geçip, sağa sola biraz hakaret edip "ayar vermek" isteyen insanları anlıyorum aslında... Hele düşünce özgürlüğünün hiç kalmadığı Türkiye’de insanın öfkelenmemesine imkan yok! Ama öfkeliler hiç bilmedikleri, anlamadıkları konularda sert söz söylemeyi daha çok seviyorlar.

Böylece bilmedikleri konularda yalanlara çok daha kolay kanıyorlar! Bir şeylere kızabilmek için kanmak da istiyorlar! Bunlar da toplumsal medyanın bütün dünyada bilinen cilveleri... Bazı kuramcılar dünyada sağ popülizmin yükselişini de bununla açıklıyorlar...

Poğaçacı konusunda "viral olan" heyecanlı kardeşlerimizin neredeyse hepsi, altı yıl Kafamda Bir Tuhaflık diye bir sokak satıcısını anlatan 500 sayfalık bir roman yazdığımı bilmiyorlar. Tıpkı "hiçbir kitabını okumadım, okumayacağım" diye yemin edip, arkasından eleştirenler gibi.

Sıkıysa hükümeti eleştir
Burada bize özgü bir sorun daha var: Demokrasilerde akşamları öfkeliler, bilgisayarlarına oturup ağızlarına geleni yazıp hükümeti eleştirince kimse onlara dava açmıyor ve kimse sözlerinden dolayı onları hapse atmıyor. Türkiye öyle değil. 

Sıkıysa aynı sertlikte hükümeti, "yukarısını" eleştir!

-Türkiye gibi düşünce özgürlüğü olmayan ülkelerde hükümet ve iktidar eleştirilemediği için öfke okları başka yerlere gidiyor.

POĞAÇACI REMZİ KİMDİR?

Sokak satıcısı Remzi Gelik, Orhan Pamuk'un BBC One için 2018 yılında hazırladığı "Orhan Pamuk: A Strange Mind" belgeselinde yer aldı. Belgeselde Orhan Pamuk, Gelik'e “Merhaba Poğaçacı. Ver iki tane. Biri kaşarlı, biri sade olsun. Ayrı kağıtlara sar” diyor. Parasını alan poğaçacı “Allah razı olsun” diyerek ona karşılık veriyor. 

İki ay önce vefat eden Remzi Gelik, Karabük’ün Eflani ilçesinde ilkokul 4. sınıftayken evden kaçıp İstanbul’a gelip poğaçacılığı başlamış. 16 yaşında dayısının kızıyla evlenen Remzi Gedik, 18 yaşında başka bir kızı kaçırıp onunla da evlenmiş. Askerdeyken başka bir kızla tanışan Remzi, onu da kaçırıp onunla da evlenir. Remzi Gelik'in toplam 13 çocuğu vardı. 

BU FOTO GALERİYE BAKIN
7 milyonluk villasını bakın nasıl satın almış MasterChef Güzide Mertcan anlattı
Foto Galeri 7 milyonluk villasını bakın nasıl satın almış MasterChef Güzide Mertcan anlattı Galeriye Gözat