BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,50
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ordu'da ayılar kovanlara dadandı tüfekle bekliyorlar

ORDU'da kış uykusundan uyanan arılar bal üreticilerine aman vermiyor. Bal kovanlarının etrafına elektrikli tel çekilmesi de fayda etmeyince vatandaş; son olarak tüfekle nöbet tutarak ayıların kovanlara yaklaşmasını engelliyor.

Abone ol

Ordu Mesudiye ilçesi Pınarlı Mahallesi’nde kış uykusundan uyanan ayılar, arı kovanlarına dadandı. Arılarını korumak için kovanların bulunduğu alanları elektrik paneli ile çeviren bal üreticilerinin bu önlemi de çare olmadı.

1 haftada 200 kovan zarar

Kovanların bulunduğu alana giren ayılar, önce elektrik panellerini ardından arı kovanlarını parçaladı. 1 haftada 200'ün üzerinde kovanın hasar gördüğü ilçede bal üreticileri, ayı saldırılarına karşı tüfekli nöbete başladı. Arıcılar, belirli aralıklarla havaya ateş ederek, ayıların kovanlara yaklaşmasını önlemeye çalışıyor. 

"Tüm servetim gitti"

Yıllardır organik bal ürettiğini anlatan Naci Güler, son zamanlarda ayı saldırıları nedeniyle tedirgin olduklarını söyledi. Güler, "Sokağa çıkma yasağı olunca birkaç gün kovanların yanına gelemedik, bunu fırsat bilen ayılar, kovanlara saldırmış ve tüm balı yemiş. Arılarımın hepsi de telef oldu. Ayılar, bu bölgede 15 gün içerisinde 200 civarında arı kovanını telef etti. Bölgede geçimini arıyla sağlayan tüm arıcılar çaresiziz. Tüm servetimi bu arılara harcadım ama yatırımım telef oldu, gitti. Kendimizce önlem alıyoruz ama fayda etmiyor. Koruyucu tedbirler alıyoruz, amacımız ayıya zarar vermek değil. Silahla gece gündüz nöbet tutmaya başladık. Ayılar korksun ve bölgeden uzaklaşsın, diye havaya ateş ediyoruz. Arı yetiştiricileri olarak zor durumdayız ve yetkililerden yardım istiyoruz” dedi.

"Arı kovanlarım paramparça oldu"

15 yıldır arıcılık yaptığını belirten Yekta Aydoğan ise gece gündüz silahla nöbet tuttuklarını belirterek, “Tüm önlemlerimize rağmen bu saldırılarla baş edemiyoruz. Arı kovanlarının etrafını elektrikli telle çevirdim fakat bu da çare olmadı. Telleri koparıp, yine kovanlara zarar verdiler. 9 arı kovanım paramparça oldu” diye konuştu.