BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,76
ALTIN 2.410,69
HABER /  GÜNCEL

Ölümü göze alarak oy kullandılar

Demokratik haklarını kullanmak için ölmeyi bile göze alan Lübnan’da okuyan Türk öğrenciler nefes kesen yolculuklarını anlattı.

Abone ol

Lübnan’da yaşayan bazı Türk vatandaşları, Suriye ile Türkiye arasında olayların yaşandığı çatışma bölgesinden tehlikeli bir yolculukla geçerek oylarını kullandı.

Demokratik haklarını kullanmak için ölmeyi bile göze alan Lübnan’da ikamet eden ve eğitim gören Türk öğrenciler, oylarını Hatay’ın Cilvegöz sınır kapısında kullandıktan sonra da aynı yoldan bir kez daha geri geçerek geri döndüler.

Ancak geri dönerken çatışmaların ortasında kalan Türk öğrenciler, dünya medyasının ulaşamadığı bölgede göstericilerle askerlerin çatışmalarına da şahit oldu. Protesto gösterilerinin arasında kalan Türk öğrenciler, bir restorana sığındı. Türk öğrenciler arasında bulunan Cihan Haber Ajansı muhabiri de, gösteriler sırasında Suriye ordusuna bağlı helikopterlerin göstericiler üzerine ateş açtıklarına şahit oldu ve gördüklerini fotoğrafladı.

Oyunu kullanmak için Cilvegöz sınır kapısına gelen Mesut Karasu adlı Türk öğrenci, “Vatani bir borç olan oy kullanma işlemimi yaptığım için çok mutluyum. Fakat acıdır çok bir oy kullanmak için Lübnan’dan Türkiye’ye gelmek zorunda kaldık. Gurbette yaşayan birçok Türkiye vatandaşı gelemediği için oylarını kullanamadı.” dedi. Irak’taki seçimlerde bile yurtdışındaki vatandaşların elçilikler aracılığıyla oy kullandığını belirten Karasu, “Biz hala bu seviyeyi yakalama başarısını elde edememişiz. Ben bir vatandaş olarak geldim ve oyumu kullandım.” diye konuştu.

Suriye’deki sıkıntılı duruma rağmen, Lübnan’da araba tutarak yola çıktıklarını belirten Karasu, şöyle devam etti: “Buradan YSK’ya seslenmek istiyorum; lütfen bir dahaki seçimde yurtdışındaki vatandaşlar ya internet ya da en azından elçilik vasıtasıyla oy kullanabilsinler. Aksi takdirde birçok gurbetçi insanımız oylarını kullanamıyor.” Karasu, oyunun hayırlara vesile olmasını diledi.

Oy kullanan bir diğer Türk öğrenci Üvey Burak ise “Vatan ve millet için hayırlısı ne ise o olsun. İnşallah bir dahaki seçimde oylarımızı bu kadar yol gelmek zorunda kalmadan elçiliğimiz aracılığıyla da kullanırız.” dedi.

SURİYE HELİKOPTERLERİ GÖSTERİCİLERİN ÜZERİNE BOMBA YAĞDIRDI

Türkiye’de oy kullanmak için Lübnan’dan kiraladıkları bir taksiyle Hatay Cilvegöz sınır kapısına gelen Türk öğrenciler, dönüş yolunda büyük badireler atlattı. Sabah erken saatte çıktıkları yolda sorunsuz bir yolculukla sınır kapısına gelen öğrenciler, dönüş yolculuğu sırasında ölümden döndü.

Sınırdan 5-6 kilometre sonra araçları askerler tarafından durdurulan öğrencilere pasaport kontrolü yapıldı. Öğrenciler ardından bir karakola götürüldü. Karakolda bir süre bekletilen ancak karakol komutanı tarafından gayet iyi davranılan öğrenciler, yollar kapalı olduğu gerekçesiyle bir saat kadar karakolda misafir edildi. Ardından kendilerine ne kadar iyi davrandıklarını başkalarına anlatmaları tembih edilerek karakoldan bırakılan öğrencilerin yolu bu sefer olayların yaşandığı İdlib kentine bağlı Maarrad Namen ilçesinde kesildi. Bu sefer önlerine göstericiler çıkan öğrenciler, yakındaki bir lokantada durarak mola verdi ve olayların bitmesini beklemeye başladı.

ULUSLARARASI MEDYANIN ÇIKARILDIĞI ÜLKEDE ÇATIŞMALARI FOTOĞRAFLADI

Ancak çok geçmeden geldikleri yol da göstericiler tarafından kapatıldı ve öğrenciler lokantada mahsur kaldı. Ardından silah sesleri duymaya başladıklarını aktaran öğrenciler, çok geçmeden çok sayıda göstericinin de bulundukları lokantaya sığındıklarını anlattı.

Öğrenciler, ardından kentin üzerinde helikopterlerin uçmaya başladığını ve göstericilerin üzerine rastgele ateş açıldığını ifade etti. Gösterilerin buna rağmen devam ettiğini ve helikopterlerden bomba atıldığını belirten öğrenciler, buna rağmen göstericilerin tekbirler getirerek gösteriye devam ettiklerini aktardı.

Göstericiler tek isteklerinin Beşşar Esad’ın gitmesi olduğunu söylediklerini anlatan öğrenciler, yaklaşık 5 saat lokantada mahsur kaldı. Öğrenciler, helikopterlerin gitmesi ve yolların açılmasının ardından Lübnan’a ulaşmak üzere tekrar yola çıktılar. Lokantada oldukları sırada da dışarı çıkıp birkaç kare fotoğraf çekmeyi ihmal etmediler.