BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.411,56
HABER /  SAĞLIK

EHEC salgınının sebebi salatalık değil

Ölümcül EHEC salgınına neden olduğu iddia edilen salatalık aklandı. Asıl virüs bir başka yiyecekte çıktı.

Abone ol

Almanya'da 30, İsveç'te bir kişinin ölümüne, 2 bini aşkın kişinin de kanlı ishal teşhisiyle hastaneye kaldırılmasına sebep olan EHEC salgınının kaynağının sebze filizleri olduğu belirlendi.

Almanya'nın ulusal gıda sağlığı merkezi Robert Koch Enstitüsü'nün başkanı Reinhard Burger, salgının kaynağının büyük bir olasılıkla sebze filizleri olduğunu ifade etti. Burger, Aşağı Saksonya eyaletinde kapatılan çiftlikten alınan filizlere ait numunelerin incelendiğini, bu örneklerde EHEC bakterisine rastlanmadığını, salgının kaynağının kaybolmuş olabileceğini düşündüklerini de belirtti.

Reinhard Burger salgının, şehirlerarası yolculuk yapan bir otobüsün yolcuları, bir restoranda yemek yedikten sonra ortaya çıktığını, hastaların kanlı ishale yakalandığının tespit edildiğini söyledi. Restoran yemeklerinde yapılan incelemede soya filizlerinde EHEC bulunduğunu, soya filizlerini yetiştiren Bienenbuettel Gaertnerhof adlı seranın kapatıldığını söyledi. Reinhard Burger ayrıca, Almanya'da EHEC'den hastalananların sayısının azaldığını, yine de salgının henüz sona ermediğini, yeni vakaların ortaya çıkabileceğini ifade etti.

SALATALIK YASAĞI KALKTI

Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü Başkanı Andreas Hensel de domates, salatalık ve marul tüketilmemesi uyarısının kaldırıldığını belirtti. Sebze filizlerinin çiğ tüketilmemesini tavsiye eden Hensel, restoranlarda bulunan sebze filizlerinin de imha edilmesini istedi.