BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,73
ALTIN 2.401,14
HABER /  GÜNCEL

Ölüler ülkesine giden mağara

Türkiye'de görmediğimiz, bilmediğimiz öyle yerler var ki... Mesela ölüler ülkesine giden mağara. Suyunda mendil ıslatınca acının dindiği adres...

Abone ol

Yeşil ile mavinin birleştiği, binlerce yıllık tarihi eserleri, asırlardır süregelen gelenekleri ve kendine özgü yemekleriyle Karadeniz Bölgesi, doğayı her yönüyle keşfetmek isteyenlerin tercihi olmaya devam ediyor.

Rize'ye yolu düşenler, bir yudum Rize çayı içmeden, endemik bitki türleri ile dünyanın sayılı güzelliklerinden olan Kaçkar Dağları'nı görmeden, meşhur Laz böreğini yemeden dönmemeli. Ender güzelliklerden olan Çaykara ilçesindeki Uzungöl görülmeye değer.

Bolu'daki ünlü Abant, Yedigöller ve Gölcük Tabiat Parkı'nın yanı sıra Sülüklü Göl, Sünnet Gölü, Aladağ Gölü ve Seben Taşlı Yayla Göleti doğa tutkunlarını bekliyor.

Trabzon'da, yöresel yemeklerden kara lahana dolması, kaygana, mısır ekmeği, tereyağında alabalık, Hamsiköy sütlacı, Akçaabat köftesi, Trabzon tereyağı ve peynirinden yapılan meşhur kuymağın tadına bakılabilir.

ARTVİN: ''Göğe Komşu Topraklar'' olarak adlandırılan Artvin, ili ikiye bölen Çoruh nehri, dik yamaçlı uzun vadileri, 3 bin 900 metreye kadar yükselen, birbiri ardına sıralanmış yüksek dağları, balta girmemiş doğal ormanları, yüksek dağların doruklarında krater gölleri ile adeta doğa tutkunlarının ayrılmakta zorlanacağı bir kent.

SAMSUN: Kaz etinden yapılan tirit, Samsun pidesi ve meşhur tatlısı ''nokul'' ile hamsi, mezgit ve kalkan tava Samsun'da tadına bakılmadan dönülmemesi gereken lezzetler.

ORDU: Perşembe'deki Hoynat Adası ve Yason Burnu, Ulubey'deki Oktamış Şelalesi, Mesudiye'deki Keyfelan Yaylası, Gölköy'deki Ulugöl, Akkuş Argın Yaylası, Kabadüz'deki Çambaşı Yaylası Ordu'da görülmesi gereken yerlerden.

AMASYA: Doğa harikası Borabay Gölü ve Taşova'daki Yukarı Baraklı Şelalesi ise Amasya'nın doğal güzelliklerinin başında geliyor.

BU İLLERİN EN MEŞHUR YEMEKLERİ
VE MUTLAKA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLERİ
2. SAYFADA...

[PAGE]


KARA ELMASIN CENNETİ; ZONGULDAK

ŞELALEYE GİDİN: Harmankaya Şelaleleri'nde
yapılacak yürüyüş, mükemmel bir doğa keşfi sunar. Kentin 5 kilometre dışında, 13 kilometrelik zorlu parkurda yürüyerek temiz havanın ve doğa güzelliklerinin keyfine varacak olanlar, şelalelerin oluşturduğu göletlerde yüzmenin verdiği keyfi de yaşamadan gezilerini tamamlamalı.

''ÖLÜLER ÜLKESİNE'' GİDEN MAĞARA : Ereğli ilçesinde, mitolojide, ''yeraltı tanrısı Hades'in ülkesine açılan yollardan biri'' gösterilen Cehennemağzı Mağaraları, gizemli havasıyla meraklılarını bekliyor.

Roma Döneminde Hristiyanlığı ilk kabul edenlerin işkence gördüğü ve kitlesel olarak yok edildiği tahmin edilen Ereğli'de, gizli ibadet yeri olarak kullanıldığına da inanılan mağaralar gizemini koruyor.

NE YEMELİ: Zonguldak'a gelenler, bir balık restoranda yemek yemeden ya da ormanlar içindeki bir alabalık tesisinde peynirle pişirilen balığı tatmadan kentten ayrılmamalı. 

GÖRMEDEN DÖNMEYİN: Eğer, ''zaman makinesi'' icat edilmiş olsa ve Karabük'ün Safranbolu ilçesinde 100 yıl öncesine gidilse, bugünkünden farklı bir kent yapısıyla karşılaşılamaz. Bütün olarak korunan tarihi konakları ve Arnavut taşlı sokaklarıyla Safranbolu, adeta ziyaretçilere zamanda yolculuk yapma olanağı sunuyor.

[PAGE]



TÜRKİYE'NİN VENEDİK'İ; AMASRA:

Yeryüzündeki cennet olarak tanımlanıyor... O yüzden Amasra'ya ayrı bir tur yapmanızı öneriyoruz... Eşsiz güzellikte nadide bir mekan...

İtalya'nın 118 adacık üzerine kurulu ve 170 su kanalının yer aldığı Venedik şehri gibi turlar düzenlenmesi planlanan, yaklaşık 15 kilometrelik bölümü kent merkezinden geçerek Karadeniz'e dökülen ırmağa sahip Bartın'da, ilk akla gelen yer Amasra.

NE YEMELİ: Amasra'da, mevsime göre 28 civarında taze sebzenin kullanıldığı salatası ve mutfak kültürünü yansıtan balığı da mutlaka tadılmalı.

SUYUNDA MENDİL ISLATIN, ACINIZI UNUTUN

Ulus ilçesindeki aşk acısını dindirdiğine inanılan Ulukaya Şelalesi de ilginç öyküsüyle görülmeye değer yerler arasında.

Aşk tanrısı Eros'un, eşi Hera kendisini artık sevmiyor diye intihar eden Selamnos'un bedenini dönüştürdüğü şelaleden su içen, mendil ıslatan ya da yüzünü yıkayanların, yaşadıkları aşk acılarından arındığına ilişkin mitolojik öyküyü dinleyenler, Ulukaya köyünde 20 metre yükseklikten yazları da dahil olmak üzere sürekli akan şelaleyi keşfetmeden bölgeden ayrılmamalı.

[PAGE]



RİZE'DE NE YEMELİ?

Rize'de öncelikle çayın tadına bakın... Başka hiç bir yerde bu kadar lezzetli çay içemezsiniz. Meşhur yemeklerine gelince...

LAZ BÖREĞİ: Yöreye has tereyağı ve günlük taze sütten yapılan Laz böreğini farklı lezzetleri tatmak isteyenler için iyi bir alternatif.

NERELERİ GEZMELİ: Mutlaka Kaçkar Dağları'na tırmanın... Ayder Yaylası ve Fırtına Vadisi'ni görmeden de sakın dönmeyin!

[PAGE]



TRABZON DENİNCE...

NEREYİ GEZMELİ: Trabzon denince akla ilk gelen Sümela Manastırı, Trabzon'a ya da komşu illere gelenlerin en önemli uğrak noktalarından biri. Yazın, yeşiller arasında, kışın ise bir gelin gibi görünen Sümela Manastırı'nı kar altındayken de ziyaret etmeli. Bir de elbette Uzungöl var ki orası da eşsiz güzellikte...

MEŞHUR YEMEKLERİ:  Trabzon gezisi sonrası yol güzergahında bulunan ve diğer yerlerdeki lokantalarda, yöresel yemeklerden kara lahana dolması, kaygana, mısır ekmeği, tereyağında alabalık, Hamsiköy sütlacı, Akçaabat köftesi, Trabzon tereyağı ve peynirinden yapılan meşhur kuymağın tadına bakılabilir.

[PAGE]



GÜMÜŞHANE'Yİ GÖRDÜM DEMEK İÇİN...

BU MAĞARAYI MUTLAKA GÖRÜN: Zigana Dağı'nı aştıktan sonra karşınıza çıkan Karaca Mağarası, yörenin en önemli turizm alanları arasında bulunuyor. Milyonlarca yıllık oluşumu ile gizemli bir dünyada yolculuk ederek, doğal klima havasında rahatlamak isteyenler, Karaca Mağarası'nı görmeli.

NESİ MEŞHUR: Gümüşhane mantısı, kuşburnu çorbası, zuluflu ve un herlesi çorbası, yergök dolması, çıtma fasulyesi, kaygana, eriştesi, lemisini ve tel helvası tadılabilecek lezzetlerden sadece birkaçı.

[PAGE]



BAYBURT'TA ÖZEL TATLAR

NERELERİ GÖRMELİ: Şehrin kuzeyinde yalçın kayalar üzerinde inşa edilmiş olan Bayburt kalenin kimler tarafından yapıldığı bilinmiyor. Kale ve Bayburt Saat Kulesi, ziyaretçilerini bekliyor.

NE YEMELİ: Bayburt'a gelenler, yöresel yemeklerinden, tel helvası, tatlı çorba, galaçoş, ekşi lahana, lor dolması ve yalancı dolmanın tadına bakmalı.

[PAGE]



''GÖĞE KOMŞU TOPRAKLAR''; ARTVİN

''Göğe Komşu Topraklar'' olarak adlandırılan Artvin, ili ikiye bölen Çoruh nehri, dik yamaçlı uzun vadileri, 3 bin 900 metreye kadar yükselen birbiri ardına sıralanmış yüksek dağları, balta girmemiş doğal ormanları, yüksek dağların doruklarında krater gölleri ile adeta doğa tutkunlarının ayrılmakta zorlanacağı bir kent.

NE YAPMALI: Artvin'den, boğa güreşlerini izlemeden, tarihi harabeleri gezmeden ayrılmamak gerek.

NESİ MEŞHUR: Yöresel yemek çeşitleri bakımından oldukça zengin olan Artvin mutfağında, süt ve süt mamullerinden yapılan yemekler önemli yer tutuyor.

Yörede yetişen sebze ve kır otlarından değişik türlerdeki yemekler ile hamur işlerinden, hinkel, cergebas, bişi, katmer, erişte, lokum ve böreklerin tadına bakılabilir.

[PAGE]



GİRESUN'UN MEŞHUR PİDESİ

NEREYİ GÖRMELİ: Adı fındık ile özdeşleşmiş olan Giresun'a gelenler, Karadeniz'in incilerinden biri olan Giresun Adası'nı mutlaka görmeli.

NE YEMELİ: Yaylada ızgara keyfi yapmadan ki (yaylada yenen ızgaranın tadı kolay kolay unutulmaz), dünyanın en lezzetli fındığını ve meşhur pidesini, hamsi böreği ve karalahana yemeklerini tatmadan Giresun'a gittim dememek gerek.

[PAGE]



SAMSUN PİDESİ VE MEŞHUR ''NOKUL' TATLISI

NERELERİ GÖRMELİ: ''Atatürk'ün şehri'' olarak anılan Samsun'da Doğu Park'taki Müze Gemi Bandırma Vapuru, Gazi Müzesi ve Atatürk'ün Samsun'a ilk çıktığı o dönem Fransızlar tarafından kullanılan, günümüzde Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden yapılan Reji yani Tütün İskelesi, Samsun'a gelenlerin görmesi gereken yerlerin başında geliyor.

BUNU DA YAPIN: Samsun'a gelenler, teleferikle Amisos Tepesi'ne çıkabilir, çamların arasından gözüken deniz manzarasında kahve içebilir. Kente gelenler ayrıca, Bafra ve Ayvacık'taki baraj göllerini görebilir ve burada tereyağında kızartılmış alabalığın doyumsuz lezzetine varabilir.

Doğa meraklıları ise Kızılırmak Kuş Cenneti, Paflagonya Kaya Mezarları ve tarihi Asar Kale, Kunduz Yaylası ve Amazon diyarı Terme'yi mutlaka görmeli. Kaplıcalarıyla ünlü Samsun'a, şifa aramak için gelenlere, Havza ve Ladik'teki kaplıcalar öneriliyor.

NE YEMELİ: Kaz etinden yapılan tiriti, Samsun pidesini, meşhur tatlı ''nokul''u, hamsi, mezgit ve kalkan tavayı Samsun'da tadabilirsiniz.

[PAGE]



OKSİJEN DİYARI ORDU

NERELERİ GÖRMELİ: Ünye'den başlayıp Gülyalı'ya kadar uzanan sahili kara yolunda seyredenlere Karadeniz'in güzelliklerini taşırken, Bolaman-Perşembe arasındaki yol, sualtı mağaraları da görülmesi gereken yerler.

Ama Ordu'ya gelip de yapılması gereken ilk şey Boztepe'ye çıkmak ve buradaki eşsiz Karadeniz manzarasında yöresel yemeklerin tadına bakmak.

YAYLALARA ÇIKIN: Ordu'yu ziyaret edenler, Perşembe'deki Hoynat Adası ve Yason Burnu, Ulubey'deki Oktamış Şelalesi, Mesudiye'deki Keyfelan Yaylası, Gölköy'deki Ulugöl, Akkuş Argın Yaylası, Kabadüz'deki Çambaşı Yaylasını ziyaret etmeli, yaylaların doğal güzelliğini keşfetmeli.

NE YEMELİ: Ordu'ya gidenlere, başta karalahana sarması olmak üzere hamsili pilavın, mısır unlu kara lahanası çorbasının ve Ordu pidesinin tadına bakmadan dönmemeli.

[PAGE]



FERHAT VE ŞİRİN'İN KENTİ; AMASYA

Sevdaları tarihe mal olmuş Ferhat ile Şirin'den, dünyanın ilk coğrafyacısı olarak bilinen Strabon'a kadar birçok isme ev sahipliği yapan Amasya, çok sayıda Osmanlı sultanının da şehzadelik dönemlerini yaşadığı kent olarak biliniyor.

NERELERİ GÖRMELİ: Amasya'da Kral Kaya Mezarları, Harşena Kalesi, Aynalı Mağara, Darüşşifa (Bimarhane), Hazeranlar Konağı, Ferhat Su Kanalı, Sultan 2. Beyazıt Külliyesi, Halife Gazi Kümbeti, Çelebi Mehmet Medresesi ile Saat Kulesi, Gökmedrese ve Burmalı Minare Cami, kentte gezilebilecek önemli yerlerden.

Doğa harikası Borabay Gölü ve Taşova'daki Yukarı Baraklı Şelalesi ise Amasya'nın görülmesi gereken doğal güzelliklerinin başında geliyor.

NE YEMELİ: Amasya'da semaver çayı içilebilir, ''Şehzadeler Şehri''nde şehzadeler salatası ile balıklı dolma, keşkek, toyga çorbası ve bamya tadılabilir.

[PAGE]



TARİHİ SİNOP CEZAEVİ

NERELERİ GÖRMELİ: Sinop'a gelen ziyaretçilerin ilk uğrak yeri Tarihi Sinop Cezaevi. Pek çok ünlüyü ağırlayan ve Sabahattin Ali'nin, ''Aldırma Gönül'' şiirini yazdığı, film ve dizi filmlere ev sahipliği yapan Tarihi Sinop Cezaevi 1997 yılında boşaltıldıktan sonra 1999 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edildi.

ŞEHİTLER ÇEŞMESİ: Sinop'ta görülmesi gereken diğer yer ise 1853 yılındaki Osman-Rus Savaşı sırasında donanmaya düzenlenen baskında şehit düşen denizcilerin üzerinden çıkan parayla yaptırılan Şehitler Çeşmesi.

Sinop'ta görülmeden dönülmemesi gereken yer ise Türkiye'nin tek fiyordu olan ve il merkezinden araçla yaklaşık 20 dakika mesafede bulunan Hamsilos Koyu.

NE YEMELİ: Kentin lezzetleri nokul, etli hamur, içli tava, mamalika ve Sinop kestanesi de damak zevkine düşkün olanları bekliyor. Sinop'ta deniz havasını soluyarak birbirinden lezzetli balık ve salataların tadına bakmak mümkün. Özellikle iskorpit şiş tadına doyulmaz bir lezzet.

[PAGE]


TOKAT:
ÇAMİÇİ YAYLASI'NDA PİKNİK

NERELERİ GÖRMELİ: Tokat'ta, Selçuklulardan kalma Tokat kalesi, Osmanlılardan bu yana kadar ayakta olan ve aslına uygun olarak restore edilen Mevlevihane, tarihi Tokat evleri ve hamamlar, kente gelen ziyaretçiler tarafından gezilebilecek yerlerden birkaç alternatif.

Ziyaretçiler, Almus ilçesindeki baraj gölünün doğal güzelliklerini izleyebilir, Reşadiye ilçesindeki kaplıcayı ziyaret edebilir, Niksar ilçesindeki doğal güzellikleriyle dikkat çeken Çamiçi Yaylası'nda piknik yapabilir.

NE YEMELİ: Tokat'ı gezmeye gelenler, Tokat kebabı, bat yemeği ve keşkeki mutlaka tatmalı.

Tokat'tan ayrılırken yakınlarına hediye götürmek isteyenler, el yazması ve Tokat bakırı alabilir.

[PAGE]



LEBLEBİNİN ANAVATANI ÇORUM

NERELERİ GÖRMELİ: Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve Hitit medeniyetinin başkentliğini üstlenmiş Çorum'daki kazı çalışmalarından elde edilen eserlerin sergilendiği Çorum Müzesinde, Hitit medeniyetinin yanı sıra Roma, Doğu Roma, Osmanlı, Eski Tunç Çağı, Helenistik, Etnografik ve Asur ticaret kolonileri dönemlerine ait birçok eser görülebilir.

NE YEMELİ: Çorum'un yöresel yemekleri olan çatalaşı, keşkek, yahni, mantı, baklava, İskilip dolması ve sırık kebabı tadılabilir.

25 ÇEŞİT LEBLEBİ: Leblebisi ile ün yapmış kentte, Çöplük Çarşısı'nın arka taraflarında bulunan leblebi üreticilerinden günün her saatinde yaklaşık 25 çeşidi bulunan Çorum'un meşhur leblebisini de taze olarak satın almak mümkün.

[PAGE]



GÖL CENNETİ BOLU

NERELERİ GÖRMELİ: Bolu'daki ünlü Abant, Yedigöller, Gölcük Tabiat Parkının yanı sıra Sülüklü Göl, Sünnet Gölü, Aladağ Gölü ve Seben Taşlı Yayla Göleti doğa tutkunlarını bekliyor.

Mudurnu ve Göynük tarihi evleri ve Seben'deki kaya evleri görülmeye değer.

NE YEMELİ: Bolu'nun kabaklı gözleme, kaşıksapı, keşli cevizli makarna, bakla çorbası ve paşa pilavı ile şerbet, kızılcık, karadut ve erik hoşafı mutlaka tadılmalı.