BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,96
ALTIN 2.446,97
HABER /  DÜNYA

Olmertin yolsuzluk listesi

İsrail Başbakanı Olmert iyice köşeye sıkıştı. Tanıklar konuştukça İsrail şoke oluyor.

Abone ol
İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in bir dizi yolsuzluk skandalına adının karıştığı iddia ediliyor.  BBC, bu yolsuzluk dosyalarını derledi. İşte Olmert'in başını yakacak iddialar;

TALANSKY VAKASI

Bunlardan birinden adli soruşturma geçiren Olmert; tüm bu iddialarla ilgili suçlamaları reddediyor. İsrailli savcılar, New Yorklu yatırımcı Morris Talansky'nin Olmert'e yaptığı yüzbinlerce doları bulduğu belirtilen bağışları inceliyor.

Olmert parayı aldığını reddetmiyor. Ancak bunların, Kudüs Belediye Başkanlığı'na yeniden seçilmesi ve Likud Genel Başkanlığı'na gelmesi için yürütülen kampanyalarda kullanılan yasal bağışlar olduğunu savunuyor.

Talansky, mahkemeye çıktığında Olmert'e siyasi kampanyaları için 150 bin dolar nakit verdiğini söyledi.  Talansky, Olmert'in iyi oteller, purolar, kalemler ve saatler gibi özel zevklerinin parasını ödediğinin de ipuçlarını verdi.

New Yorklu işadamı, verdiği paranın nasıl harcandığını bilmediğini ve bağışlar karşılığında kendisine herhangi bir iyilik de yapılmadığını savundu.

Olmert seçim kampanyasına yasal bağışlar yapıldığını savunuyor

Ancak Talansky, Olmert'in İtalya'da tatil yapması için 25 bin dolar "borç" verdiğini ve bu paranın kendisine geri ödenmediğini de söylemişti. Talansky'nin bu ifadesi, birçok İsrailliyi şoke etti ve köşe yazarlarını kızdırdı.

Soruşturmada henüz herhangi bir suçlama yöneltilmedi. Talansky 28 Mayıs'taki bu ifadesini İsrail'e yaptığı özel bir ziyaret sırasında, yeminli olarak verdi.

İşadamının önümüzdeki günlerde bir çapraz soruşturmadan da geçirileceği açıklandı. Talansky'nin bu ifadesi koalisyonun küçük ortağı İşçi Partisi'nin lideri Ehud Barak'ın Olmert'in istifa etmesi çağrılarına neden oldu. Olmert ise, sadece kendisine resmen suçlama yöneltilirse istifa edeceğini söylüyor.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAK

İsrail Başsavcısı, Olmert'in Sanayi Bakanlığı yaptığı 2003-2005 yılları arasında aldığı tüm kararların incelenmesi talimatı verdi.

Ehud Barak Talansky'nin ifadesi ardından istifa çağrısında bulundu

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, polisin Omert'in siyasi yandaşlarını, Orta ve Küçük Ölçekli Yatırım Kurumu ve diğer devlet kuruluşlarına atayıp atamadığını araştıracağı belirtildi.

Olmert'in bürosundan yapılan açıklamada "Bunlar gereksiz soruşturmalar. Bu soruşturmada hiçbir sonuç elde edilemeyeceğine şüphe yok" denilmişti.

LEUMI BANKASI

Polis, geçen Kasım ayında Maliye Bakanlığı yaptığı 2005'te, bir bankanın özelleştirilmesiyle ilgili iddialar konusunda suçlama yöneltecek kanıt olmadığı sonucuna varmıştı. Olmert'in ülkenin ikinci büyük bankası olan Leumi Bankası'nda devlete ait çoğunluk hisselerinin satışında bir arkadaşı için, nüfuzunu kullandığı iddia edilmişti.

CREMIEUX CADDESİ OLAYI

Olmert Kudüs'te satın aldığı bir evle ilgili olarak da polisin adli soruşturmasıyla karşı karşıya. Bir hükümet kuruluşu, Olmert'in ev için 325 bin dolar ödediğini, bu miktarın evin piyasa değerinin altında olduğu sonucuna varmıştı. Başbakan Olmert, fiyatın adil olduğunu savunuyor. Polis, Olmert'in evi ucuza satın alması karşılığında, satıcıya herhangi bir iyilik yapılıp yapılmadığını araştıracak. Daha sonra konu Olmert'in bu konuda resmen suçlanıp suçlanmayacağına karar verecek olan başsavcının önüne gelecek. Bu vaka, Olmert'in satın aldığı evin adresine atıfla, "Cremieux Caddesi olayı" diye anılıyor.

YARDIMCIYA SORUŞTURMA

Olmert'in bürosundaki üst düzey yetkililerden biri bir yolsuzluk skandalı iddiası nedeniyle, Ocak 2007'de ev hapsine mahkum edildi.

Olmert sadece suçlama yöneltilirse istifa edeceğini söylüyor

Şula Zaken, Olmert'in şahsi sekreteri ve son 30 yıldır birlikte çalıştığı yakın danışmanıydı. Zaken'in makamını kullanarak, vergi konusunda iyilikler karşılığında, vergi kurumlarına bazı kişilerin atanmasında rol oynadığı idda ediliyordu.

İddiaları reddeden Zaken'e bu konuda suçlama yöneltilmedi. Polis de bu konuyla Olmert arasında doğrudan bir ilişki olmadığını açıkladı. Zaken ev hapsinden salıverildi, ancak soruşturma devam ettiği için görevine geri dönemedi.

ÇIKAR ÇATIŞMASI

İsrail'in Kamu Yaşamı Standartları Komiseri, Micha Lindenstrauss, polisin Olmert'in başbakan olmadan önce yaptığı bir iş anlaşmasını araştırması tavsiyesinde bulundu. Lindenstrauss, Olmert'in sanayi bakanlığı yaptığı dönemde bir arkadaşı için yatırım fırsatları ayarladığını ileri sürdü.

Lindenstrauss soruşturma çağrısında bulunmuştu

Lindenstrauss, Olmert'in avukatı, arkadaşı ve eski iş ortağı olan Uri Messner için şahsen devreye girdiğini, bunun da bir çıkar çatışması oluşturduğunu iddia etti. Messner, Sanayi Bakanlığı'na bağlı Yatırım Merkezi'ne kredi başvurusunda bulunmuştu.

Olmert'in bürosu, başbakanın bu başvuruda hiçbir şekilde şahsen devreye girmediğini savunuyor.