BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

'Olimpiyatlar için en çok yatırım İstanbul'a gerekli'

Uluslararası Olimpiyat Komitesi 2020 Olimpiyatları'na aday olan İstanbul, Madrid ve Tokyo'yla ilgili teknik raporunu yayımladı. Raporda adaylar arasında bir sıralama yapılmıyor ancak İstanbul'un çok altyapı yatırımı yapması gerektiği vurgulanıyor.

Abone ol

Uluslararası Olimpiyat Komitesi IOC, 2020 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmak için aday olan İstanbul, Madrid ve Tokyo'yla ilgili teknik raporunda üç kentin de başvurularını "yüksek nitelikli" bulduğunu belirtti.

Associated Press ajansına göre IOC raporda en fazla Tokyo'yu övdü.

Rapor 19 Nisan'da tamamlandığı için Türkiye'deki protestolara yer verilmiyor.

110 sayfalık raporda, üç kent arasında en fazla İstanbul'un harcama yapması gerekeceği ve altyapı yatırımına ihtiyaç duyduğu kaydediliyor, ulaşım meselelerine dikkat çekiliyor.

'İstanbul'un şansı yüksek'

Olimpiyatlara şimdiye kadar beş kez aday olan İstanbul'un Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, raporu değerlendirirken İstanbul'un 2020 Olimpiyatları adaylığındaki şansının yüksekliğinin, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından teyit edildiğini söyledi.

Arat "En azından diğer adaylarla şansımızın eşit olduğunu biliyoruz" dedi.

Adaylar arasında sıralamanın yapılmadığı ancak kentlerin güçlü ve zayıf taraflarının vurgulandığı raporda, 1964 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapan Tokyo için "küresel eğilimleri belirleyen modern ve dinamik bir kent" deniyor.

Raporda Tokyo'nun dünyadaki en iyi toplu taşıma sistemlerinden birine sahip olduğu vurgulanıyor.

Gelecek hafta İsviçre'nin Lozan kentinde toplanacak Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyeleri için hazırlanan raporda, üçüncü kez aday olan Madrid'in olimpiyatlar için sadece 1,9 milyar dolar harcama yapması gerekeceği kaydediliyor.

İspanya dört yıldır resesyonda ve işsizlik yüzde 27,2'ye tırmanmış durumda. Ancak raporda bu durumun ev sahipliğine engel teşkil etmediği belirtiliyor.

IOC'nin Ocak'ta yaptırdığı kamuoyu yoklamasında en büyük desteği İstanbul almıştı.

2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak kent 7 Eylül'deki oylama sonunda belli olacak.