BIST 10.248
DOLAR 32,24
EURO 34,67
ALTIN 2.396,03
HABER /  GÜNCEL

Öldüren haplar internette

Bakanlığın izni olmamasına rağmen internette kapış kapış satılıyor...

Abone ol

Önceki gün bitkisel bazlı zayıflama hapı alıp öldüğü iddia edilen 19 yaşındaki gençle, tartışma alevlendi. Bu haplar arasında başı çeken Lida içinse adı geçen iki bakanlığın da izni olmadığı ortaya çıktı.

Eczanelerde satılması yasak bir bitkisel bazlı zayıflama hapını internetten satın alıp kullanan 19 yaşındaki Burak Çarboğa'nın ölümü, bu sınıftaki zayıflama hapları hakkında tartışmayı alevlendirdi. Gözler bu tür ilaçların en bilineni Lida'ya çevrildi.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Lida adlı zayıflama kapsülüne 28 Kasım 2006'da 9 bin 500 kutu için izin verildiğini ancak Sağlık Bakanlığı'nın halk sağlığını tehdit ettiğine yönelik uyarısı üzerine kutuların toplatılması için harekete geçildiğini ama piyasaya sürülen ürünlerin hepsinin satıldığını tespit ettiklerini açıkladı. Bakanlık, tartışma yaratan zayıflama kapsülüne yönelik şu açıklamayı yaptı:

"28 Kasım 2006'dan sonra Sağlık Bakanlığı'nın bahse konu ürünlerin içinde 'sibutramin' adlı etken maddenin olabileceği yönünde bakanlığımıza bilgi vermesi üzerine, bakanlığımızca söz konusu ürünlerin bileşimlerinde 'sibutramin' olup olmadığı yönünde denetimler ülke genelinde yapılmıştır. Bu denetimler sonucunda 9 bin 500 kutunun hemen tamamının satışının tamamlandığı ve piyasada bakanlığımızca izin verilmiş bir ürünün bulunmadığı tespit edilmiştir. Bakanlığımızdan gerekli izinleri almayan ürünlerin yurda girişinin ve reklam tanıtımının önlenmesi için konu Gümrük Müsteşarlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na da iletilmiştir."

Bakanlık halktan ihbar bekliyor

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, halen internetten açıkça ve çok kolay bir şekilde satışı yapılan Lida ve bakanlıktan onay belgesi olduğunu iddia eden Li-Da hakkında da "Gerekli izinleri almamış ve yurda kaçak giren ürünlerin denetimleri 81 tarım il müdürlüğü tarafından yapılmış ve yapılmaktadır. Bakanlığımızca bu tür ürünlerin ithal izinleri ikinci bir talimata kadar askıya alınmıştır. Günümüz itibarıyla piyasada bulunabilecek 'Lida' adlı ürünlerin tamamıyla izinsiz ve kanuni olmayan yollardan girdiği anlaşıldığından, bakanlığımızca izinli olmayan bu ürünlerin tüketilmemesi gerekmektedir. Halkımızın bu tür ürünleri bulunduran işyerlerini bakanlığımıza bildirmesi denetimlere güç katacaktır" açıklamasında bulundu.