BIST 10.102
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.411,65
HABER /  GÜNCEL

Öcalan'ın yeni modeli bu mu?

Abdullah Öcalan'ın demokratik özerklikten vazgeçerek Türkiye için bu yeni model üzerine durduğu konuşuluyor.

Abone ol

Banu İriç

İNTERNETHABER.COM (ÖZEL İÇERİK)- Türkiye'nin çözüm sürecine girmesiyle beraber başlayan Abdullah Öcalan görüşmelerinde Öcalan 21 Mart'ı işaret etmişti. Nevruz'la beraber PKK'ya silah bırakma çağrısı yapması beklenen Öcalan'ın kafasındaki yol haritasının ipuçları belirmeye başladı.

DEMOKRATİK ÖZERKLİKTEN VAZGEÇİLDİ

Son yıllarda süren PKK'nın kanlı eylemlerinin ardından hükümetin demokratik açılımı hızlandırma kararıyla birlikte bu yılın başında İmralı görüşmeleri yeniden başlamıştı. Ocak ayında gerçekleşen ilk İmralı görüşmesinin ardından Öcalan'ın artık demokratik özerklikten vazgeçtiği söylenmeye başlamıştı. 
 
Demokratik özerklikten Öcalan'ın vazgeçtiğini açıklaması kamuoyunda merak uyandırmış ve PKK'nın çekilmesi için Öcalan'ın nasıl bir şart öne süreceği konuşulmuştu. Demokratik özerklik projesinden vazgeçen PKK ve Öcalan Türkiye'nin bu sınırlarına razı mı kalacaktı yoksa genişleme ya da ayrılık istenecek miydi?

YENİ MODEL ARAYIŞI

Aysel Tuğluk bugün bir gazeteye yaptığı açıklamasında demokratik özerklik talebinden Öcalan'ın vaz mı geçtiği sorularına Öcalan'ın Türkiye için bütün bir demokratikleşme önerdiğini ve bunun tartışılmasının istediğini söylemişti. Tuğluk artık demokratik özerklik yerine Türkiye'nin sınırlarının bozulmadığı ancak yeni bir model geliştirilebileceğini söylemişti.

Öcalan nasıl bir proje istediğinin sinyallerini üçüncü görüşmede BDP heyetine verdi. Daha önce PKK'ya yakınlığıyla bilinen bir kaç haber ajansında Öcalan'ın mektubunda Türkiye'ye bağlı olan büyük Kürdistan istediği iddia edilmişti. Tıpkı Misak-ı Milli sınırlarında olduğu gibi Kürtlerin yaşadığı bölgelerin Türkiye'ye bağlanarak daha büyük bir proje olacağı iddia edilmişse de mektup kamuoyuna açıklanmadığı için medyaya yansımamıştı.

ORTADOĞU KONFEDERASYONU

Demirtaş verdiği röportajda Öcalan'ın görüşmede nasıl bir model olması gerektiğinin şeklini çizdiğini anlattı. Öcalan'ın resmi sınırların değişmeyeceği ancak daha büyük bir proje içerisinde olduğundan bahsedildi. Demirtaş'a göre Öcalan, AB'nin demir-çelik birliğiyle kurulduğunu ve bu projenin de Türkiye'nin örnek olabileceğini belirtti. Öcalan Avrupa'daki demir-çelik modelinin Güneydoğu'da da Fırat ve Dicle olduğundan bahsederek bunun üzerinden büyük bir birlik kurulmasını istiyor. Adına "Ortadoğu Konfederasyonu" verilen bu sistemle eski proje olan Kürtlerin bağımsızlaşmasından ziyade bir Ortadoğu birliğinin oluşabileceğini söylüyor.

DAVUTOĞLU'NUN YENİ OSMANLICILIK PROJESİ Mİ?

Bu proje akıllara acaba Türkiye'nin son dönemde uyguladığı yayılmacı siyaset anlayışı için Öcalan da ikna mı edildi sorusunu doğurdu. Bilindiği gibi Ahmet Davutoğlu'nun da "Yeni Osmanlıcılık" projesini dış politikada uygulayıp ve Türkiye'yi bu sayede bölgesinin küresel gücü haline getirilmek isteniyor. Komşularla uygulanan sıfır sorun politikası, Arap Baharı ile yeni yönetimlere verilen destek Türkiye'yi rol model haline getiriyor. Kuzay Irak bölgesindeki Kürt özerk yönetiminin de petrol başta olmak üzere pek çok alanda Türkiye ile işbirliğinde olduğu biliniyor.

Tüm bunlar göz önünde alındığında "Acaba Türkiye, Kürtlerin de içerisinde yaşadığı coğrafyayı da içine alarak sınırları birleştirecek mi?" yorumunu doğuruyor.