BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.400,57
HABER /  GÜNCEL

Öcalan affedilsin mi diye sordular

A&G araştırma şirketi, Akşam gazetesi için yaptığı ankette kamuoyuna bu soruyu sordu. Cevaplar ise çok netti...

Abone ol

Kürt açılımı nedeniyle A&G'nin Akşam Gazetesi için yaptığı ankette katılımcılara "Öcalan'ın affı" konusu da soruldu. Ankette katılımcıların yüzde 87,1'inin 'hayır' diye yanıtladığı bu soru 'annem - babam Kürt diyenler' kategorisinde de yüzde 63,6 'hayır' cevabı aldı.

AK Parti'nin oy oranı bildiği için adı 'bilen adam'a çıkan Adil Gür'ün sahibi olduğu A&G kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı anket; halkın büyük bölümünün ayrılmaya karşı çıktığını da ortaya koydu. Katılımcıların yaklaşık yüzde 90'ı Güneydoğu'da otonom bir bölgeye 'hayır' dedi. Yarıdan fazlası ise açılımın bölünme getireceği endişesi taşımıyor..

Akşam'dan Özkan Tamirak'ın haberine göre 7 bölgede ve 11 ilde 1.260 denekle yüz yüze görüşerek hazırlanan anketin ikinci bölümünden çıkan sonuçlar şöyle:

DAHA FAZLA YATIRIM VE İŞ İSTEDİLER

Daha fazla yatırım aş ve iş imkanına tüm partilerin seçmenleri yüksek oranda 'evet' dedi. AKP seçmeninin yüzde 73,2'si, CHP seçmeninin yüzde 81,7'si, MHP seçmeninin yüzde 61,8'i 'evet' dedi.

KÜRTÇE İSME EVET DİYENLER YARI YARIYA


Halkın yüzde 57,7'si Kürt çocuklarına ana dilde isim koyma hakkına 'evet' derken, 'hayır' diyenlerin oranı ise yüzde 42,3. Ailem Kürt diyenlerin yüzde 85,3'ü bu soruya 'evet' yanıtını verirken, ailemde hiç Kürt ydk diyenlerde bu oran yüzde 51,4. DTP seçmenin yüzde 94,2'si AKP seçmenin yüzde 61,9'u ana dilde Kürtçe isme 'evet' dedi.

HÜKÜMETİN ÇÖZECEĞİNE İNANANLAR YÜZDE 21

Hükümetin Kürt sorununu çözebileceğine inananların oranı yüzde 21,0'da kalırken, 'belki' diyenler yüzde 32,3, 'hayır' diyenler ise yüzde 46,7.

KADINLARIN ENDİŞESİ DAHA YÜKSEK

'Bölünme endişesi taşıyor musunuz?' sorusuna ise yüzde 45,4'ü 'evet' derken, yüzde 54,6'sı 'hayır' dedi. Ankette kadınların daha fazla bölünme endişesi taşıdığı gözlendi. DTP seçmeninin yüzde 98,2'si AKP seçmeninin yüzde 83,3'ü bölünme endişesi taşımazken, MHP ve CHP seçmeni yüksek oranda bölünme endişesi taşıdığını söyledi.

AFFA SICAK BAKMIYORLAR

Ankete katılanların en çok 'hayır' yanıtını verdikleri bölümlerden biri PKK'ya af bölümü oldu. Lider kadrosu dışındaki dağdaki PKK'lılara af fikrine yüzde 72,3 oranında 'hayır' yanıtı geldi.

Annem - babam Kürt diyenlerin yüzde 66,7'si 'evet' derken, diğerleri yüksek oranda 'hayır' cevabı verdi. Diyarbakır'da yaşayanların yüzde 83,7'si 'evet' derken diğer illerde 'hayır' cevapları yüzde 70'lerin üzerinde.

LİDER KADRONUN AFFINA KÜRT HALKI DA KARŞI

DTP seçmeninin yüzde 85,5'i 'evet', diğer partilerin seçmenleri yüksek oranda 'hayır' dedi. Afla ilgili olarak söz konusu olan PKK'nın dağdaki lider kadrosu olunca 'hayır' diyenlerin oranı yüzde 72.3 'ten yüzde 85,5'e çıktı. Annem, babam Kürt diyenlerin yüzde 60'ı da bu fikre 'hayır' dedi. .

Abdullah Öcalan'ın affı konusundaki tablo ise oldukça net. Katılımcıların Yüzde 87,1'i Öcalan'ın affına 'hayır' dedi. Annem - babam Kürt diyenlerin % 63,6'sı da Öcalan'ın affına 'hayır' cevabı vermiştir.

Diyarbakır'da yaşayanların % 61,9'u Öcalan'ın affedilmesini istemekte. DTP seçmeninin % 76,5'i Öcalan'a affa 'evet' demektedir.

KÜRTÇE YER İSİMLERİNE DE VİZE ÇIKMADI

Ankete katılanların % 63,2'si illerin eski Kürtçe isimlerinin kullanılmasına 'hayır' dedi. Kadınlar daha yüksek oranda yüzde 69.1 oranında hayır dedi. Eğitim yükseldikçe 'evet' cevapları arttı. (- ilkokul % 34,4 - Üniversite % 42,9).

DTP seçmeninin % 92,8'i 'evet', AKP seçmeninin % 58,6'sı 'hayır' dedi. Ailem Kürt diyenlerin % 71,3'ü 'evet', ailesinde Kürt olmayanların % 74,8'i 'hayır' yanıtı verdi. Diyarbakır'da yaşayanların %88,6'sı evet, Ankara, Trabzon, Manisa gibi illerde hayır cevapları % 70'lerin üzerine çıkmaktadır.

AK PARTİLİ SEÇMEN KÜRTÇE EĞİTİME KARŞI

Ankete katılanların % 62.9'u okullarda Kürtçe eğitime 'hayır' dedi. DTP seçmeninin yüzde 92,8'si Kürtçe eğitime 'evet' derken AKP seç-
meninin yüzde 54,8'i 'hayır' dedi.

ŞİWAN VE ROZERİN'E EVET

Anketİn 'Kürt çocuklarına anadilde isim koyma hakkı olsun mu' sorusuna halkın % 57,7'si 'evet' demiştir. Erkekler ve gençlerin genel ortalamanın üzerinde 'evet' dedikleri gözlendi. 'Ailem Kürt' diyenlerin yüzde 14.3'ünün bu hakkın verilmesine karşı çıktığı da görülüyor. DTP seçmeninin % 94,2'si, AK Parti seçmeninin % 61,9'u 'evet' demekte, MHP seçmeninin % 63,1'i - CHP seçmeninin ise % 51.2'si karşı çıkmaktadır.