BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Türkeş Leyla Zana ile görüşmüştü

Bahçeli açılıma karşı. Gül’e de Erdoğan’a da sert. Ama Ülkücü hareketin kurucusu; Kürtlerin temsilcileri ile Kürt meselesini görüşmüştü..

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER


ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başında bulunduğu partinin kurucusu, ülkücü hareketin mimarı ve eski lideri Alparslan Türkeş’ten farklı hareket ediyor.

Hemen her konuda Türkeş’in izinden giden Bahçeli, Kürt açılımı konusunda aynı politikayı izlemiyor. 1992 yılında dönemin Kürt kimliğini temsil eden HEP’in yetkilileri ve Leyla Zana ile görüşen Alparslan Türkeş, HEP’in hazırladığı ve kendisine sunduğu çözüm raporunu kabul etmişti. Ancak Bahçeli, hem DTP’liler ile hem de Kürt açılımı sürecini harekete geçiren Başbakan Erdoğan ve kurmaylarıyla dahası Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü bile ret eden bir tavır sergiledi.

ILIMLI MESAJLAR VARDI
Bahçeli, TBMM’nin ilk açılış günü DTP lideri Ahmet Türk ile tokalaşmış daha sonra ilk Meclis’teki tören sırasında DTP’li Hasip Kaplan ile şakalaşmıştı. Bu tavırları ile Türk ve Kürt milliyetçilerinin birbiri ile yakınlaşmasının yolu açıldığı yorumları yapılmıştı. Ancak hükümetin son Kürt açılımı ile ilgili başlattığı süreçte Bahçeli sert bir tavır içine girdi. Bahçeli, kendisini demokratik açılım ve MGK toplantısı hakkında bilgilendirmek isteyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a randevu vermedi. Oysa Türkeş 1992 yılında HEP’liler ve Leyla Zana ile Kürt sorunu üzerine görüşme yapmıştı.

TÜRKEŞ’İN GÖRÜŞMESİ
1992’de Kürt-Türk olaylarının meydana gelmesinin ardından HEP bir heyet oluşturdu ve konuyla ilgili rapor hazırladı. Raporu tüm parti liderlerine götürdü. Görüştükleri liderler arasında dönemin MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş de vardı. HEP heyetinde Genel Başkan Feridun Yazar, Ahmet Türk, Orhan Doğan, Mahmut Kılınç ve Leyla Zana yer aldı.

TÜRKEŞ’İN KÜRT BAĞI
Randevu konusunda tereddütler yaşanmasına rağmen görüşme sıcak atmosferde geçti. 1.5 saat süren görüşmede Türkeş, HEP’lilerle yakından ilgilendi. Zana’ya ‘Türklerle Kürtlerin kardeş olduğunu’ hatırlatan Türkeş, “Biz 900 yıldır kardeşiz. Benim yeğenlerim Kürt`tür. Kız kardeşim Kürt`le evli. Bizim birbirimizden ayrılmamız mümkün değildir.` dedi.

TABANA HAKİM OLALIM
Heyeti odasından çıkarlarken kapıya kadar uğurlayan Türkeş, yükselen gerilimle ilgili olarak da, şunları söylemişti:

“Bu ülke Türk-Kürt çatışmasıyla bölünür. Kürtlere karşı reaksiyonun ülkücülerden geleceği hesaplanıyor. Ben tabanıma hâkimim ve sözümü geçiriyorum. Sizde tabanınıza hâkim olun. Bu tür çatışmaları elbirliğiyle engelleyelim. Size telefon numaramı veriyorum. Eğer bir olay çıkarsa öncelikle beni arayın. Yirmi dört saat arayabilirsiniz. Bize düşen Türkiye`yi dış güçlerin müdahale edebilecekleri bir iç savaş alanı olmaktan çıkarmaktır.”