BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Rujun hammaddesi işte bu erik

İçerdiği kırmızı renk özelliği nedeniyle kozmetik sektöründe kullanılıyor. Stanley eriği artık Denizli'nin Tavas ilçesinde üretiliyor.

Abone ol

İçerdiği kırmızı renk özelliği nedeniyle, Avrupa'da kozmetik sanayisinde yoğun olarak ruj hammaddesi olarak kullanılan ''stanley eriği'' Denizli'nin Tavas ilçesinde üretilmeye başlandı.

Tavas Sulama Birliği Başkanı Ahmet İsen'in, tahıl ürünlerine alternatif olarak geniş bahçesinde üretmeye başladığı stanley eriğinden büyük verim alması üzerine, bu erik türünün üretimi ilçede yaygınlaştı. Elde ettiği başarıyı anlatan İsen, Antalya'nın Korkuteli ilçesinde bir akrabasının ürettiği stanley eriğini Tavas'a getirdiğini ifade ederek, ürettiği eriğin, yine bu akrabası aracılığıyla Hollanda ve Fransa'ya ihraç edildiğini söyledi.

Diğer bir adı ''Biton erik'' olarak bilinen stanley eriğinin, Tavas'ın toprak yapısı ve iklim şartlarına uyum sağladığını dile getiren İsen, şöyle dedi:

''Stanley eriğinin sulamasına çok dikkat etmek gerekiyor. Fazla üretim maliyeti yok. Doğal gübreyle üretiliyor. Biz bu eriği Tavas'a getirdikten sonra diğer çiftçilerimiz de yetiştirmeye başladı. Herkese tavsiye ediyorum. Zahmetsiz, uzun süre dayanan, soğuk havada muhafaza edilebilen bir meyvedir. Yemesi de gayet hoştur. Bu erik, Tavas'ta üretiliyor, Hollanda'ya ihraç ediliyor. Orada ruj hammaddesi olarak kullanılıyor ve mamul halinde Türkiye'ye geliyor. Sanayicilerimiz bu tesisleri Denizli'de kurarsa, ürün Türkiye'de mamul haline getirilebilir.''

Stanley eriğinin genelde Avrupa'ya ihraç edildiğini kaydeden İsen, özellikle de Hollanda ve Fransa'ya gönderildiğini vurgulayarak, ''Biz burada, ağustos ayında toplayıp Korkuteli'ne gönderiyoruz. Oradan da gemilerle ihracat yapılıyor'' dedi.

Ahmet İsen, stanley eriğinin yurt içinde yaş ve kuru olarak tüketildiğini ifade ederek, üretimden çok memnun olduğunu, gelecek yıl, arpa ektiği bir başka arazisine de erik ekmeye başlayacağını dile getirdi.

Bu yıl 4 dekar bahçeye diktiği 200 adet ağaçtan 6 ton verim elde ettiğini kaydeden İsen, bu ürünü yetiştirmenin zahmetsiz olduğunu belirterek, bir dekar alana ekilen arpa ya da buğdaydan daha fazla verim elde ettiğini ve para kazandığını sözlerine ekledi.