BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,76
ALTIN 2.410,68
HABER /  POLİTİKA

Obama'nın sağ kolu iyi şeyler söyledi

Cumhurbaşkanı Gül ile ABD Başkan Yardımcısı Biden'in basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 2 saat sürdü...

Abone ol

Amerika'nın iki numaralı adamı Türkiye'de. Kritik konuların tam ortasında devletin zirvesiyle görüşüyor. Görüşmelerin ana gündem maddesi ise PKK.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve ABD'nin terör örgütü PKK'ya karşı mücadelesinin daha güçlü bir şekilde devam edeceğini söyledi. G

Cumhurbaşkanı Gül, Yeni Zelanda Büyükelçisi Tahamoana Aisea Cluny Macpherson'u güven mektubunu vermek üzere kabulünde, gazetecilerin ABD Başkan Yardımcısı Joseph Biden ile görüşmesine ilişkin sorular üzerine, Biden'ı ABD Senatosu Dışilişkiler Komitesi Başkanlığı döneminden beri tanıdığını ifade etti.

''Hukukumuz olduğu için görüşme biraz uzun sürdü'' diyen Gül, görüşmede terör konusunu uzun uzun ele aldıklarını açıkladı. ABD'nin Irak'tan 2012'de tamamen çekileceğini anımsatan Gül, Irak'ın bu dönemden sonraki durumunu da konuştuklarını belirtti.

Görüşmede genellikle bölge meselelerini konuştuklarını dile getiren Gül, ayrıca Türk-Amerikan ilişkilerinde çok önemli yeri olan dosyaları da görüşme fırsatı bulduklarını söyledi.

İYİ ŞEYLER SÖYLEDİ

Cumhurbaşkanı Gül, ''ABD, PKK'ya karşı mücadelede yeni bir açılım yapabilecek mi?'' sorusunu şöyle yanıtladı:

''Daha güçlü bir şekilde devam edecek. Bunun çok iyi farkındalar. Bu konuda Irak'ta yaptığı görüşmeler hakkında bir çok kesin, kati bilgi verdi. Hem de burada söylediği şeyler iyi şeylerdi. Bunları karşılıklı takip edeceğiz.''

DENSİZ TÜRKİYE'DE

Obama'nın arkasındaki esas güç olarak gösterilen Biden'in Türkiye ile geçmişi parlak değil. Hürriyet yazarı Taha Akyol, bügünkü köşesinde Biden'ı böyle yazdı:

"Başbakan Bülent Ecevit ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem'e "Türkiye bize muhtaç, ABD ne isterse yapın" diyen küstah Amerikalı Senatör Joe Biden, bugün ABD Başkan Yardımcısı olarak Türkiye'deki temaslarına başlıyor!

İkisi de rahmetli oldu, Ecevit ve İsmail Cem, Ocalan'ın yakalanmasından yedi ay sonra, Clinton'tn davetiyle, 26 Eylül 1999'da Amerika'ya gitmişlerdi. Clinton'm partisinden Senatör Joe Biden, Kıbns konusunda Türkiye'yi sıkıştırmak istemiş, hem Ecevit'ten hem ismail Cem'den hak ettiği cevabı almıştı. Bu olay, 1 Ekim 1999 tarihli Hürriyet'in "Densize azar" başlığıyla manşetiydi."