BIST 10.267
DOLAR 32,22
EURO 34,70
ALTIN 2.413,22
HABER /  DÜNYA

Obamanın ilk gezisi Ortadoğuya

ABD'de Demokrat Parti'nin Başkan Adayı Barack Obama, Kasım ayındaki seçimler öncesinde ABD'nin Ortadoğu ve Avrupa'daki müttefiklerini ziyaret edecek.

Abone ol

Obama'nın Fransız, Alman, İngiliz, Ürdün ve İsrailli liderlerle yapacağı görüşmelerde terörizm, nükleer silahsızlanma ve iklim değişikliği gibi konuları ele almayı planladığı belirtildi. Konuyla ilgili yaptığı açıklamada Obama, "Bu gezi, Amerikan ulusal güvenliği açısından kritik öneme sahip söz konusu ülkelerdeki durumu değerlendirmek ve karşılaştığımız ortak meseleler konusunda en yakın dostlarımızdan bazılarıyla istişarelerde bulunmak için önemli bir fırsat olacak" dedi. İsrail'i ABD'nin güçlü ve yakın müttefiki olarak niteleyen Obama, Ürdün'ü de ABD'nin barış sürecindeki yakın ortağı olarak tanımladı.
Obama, Haziran ayı başında yaptığı kampanya konuşmasında, Kudüs'ün İsrail'in bölünmez başkenti olarak kalması gerektiğini belirtmiş, İsrail ve Filistin arasındaki muhtemel bir anlaşmasının, İsrail'in bir Yahudi devleti olarak bütünlüğünü koruması gerektiğini dile getirmişti. Fransa, Almanya ve İngiltere'nin ise transatlantik ittifakın önemli dayanak noktaları olduğunu söyleyen Obama, bu ülkelerin Afganistan'daki uluslararası güce önemli katkılarda bulunduğunu ifade etti.

Bu arada gezi tarihi hakkında bir açıklama yapılmazken, ziyaretlerin parti kampanyalarının yoğunlaştığı dönem öncesinde, yaz aylarında yapılması bekleniyor. Obama, geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir konuşmada, seçimler öncesinde Irak ve Afganistan'ı da ziyaret etmeyi planladığını duyurmuştu. Irak'ı daha önce 8 kez ziyaret eden Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı John McCain, Obama'yı Irak'a sadece bir kez gitmekle eleştirmişti.
Vietnam Savaşı'nda görev yapan 71 yaşındaki McCain ayrıca, Obama'nın, Başkan olarak orduyu yönetemeyecek kadar deneyimsiz olduğunu savunuyor. Irak Savaşı'na karşı çıkan Obama, Irak'taki güçlerin büyük bir bölümünün geri çekilmesini istiyor. McCain ise, ABD'nin Irak'taki askeri varlığını koruması gerektiğini düşünüyor.