BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.324,51
HABER /  DÜNYA

O mektubu anlattı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmaları kapsamında parti liderlerine gönderdiği mektuba ilişkin, "Cevap verir veya vermezler ya ...

Abone ol

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmaları kapsamında parti liderlerine gönderdiği mektuba ilişkin, "Cevap verir veya vermezler ya da nasıl cevap verirler, kendilerinin takdiridir" dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis’te gazetecilerin sorularını cevapladı. Yeni anayasa çalışmaları kapsamında parti liderlerine mektup göndermesinin sorulması üzerine Çiçek, "Gönderdiğim mektup, gelinen süreci özetlemeye ve bu konuda kendi düşüncelerimi de ifade ederek ekine de önemli belgeleri de koymak suretiyle konuyu kendi takdir ve değerlendirmelerine sundum. ’Cevap verir veya vermezler ya da nasıl cevap verirler’ kendilerinin takdiridir. Yeni anayasa ihtiyacımız olduğunu bilmeyen kalmadı. Son 26 aya yakın bir zamandan beri bunu her fırsatta vurgulamaya çalıştık. İyi niyetle yola çıktık ama aradan geçen 26 aya yakın bir süreden beri de bu çalışma usul ve esaslarına göre de ancak 60 mutabakat hasıl olabildi. Bunlar, uzlaşılması daha kolay maddelerdi, konu başlıklarıydı. Partilerimizin ’asla vazgeçemeyeceğiz’ dediği ’kırmızı çizgiler’ dahil birçok konuda farklılıklar da ortaya çıktı. Bunlar bu çalışma usul ve esasıyla bir yere imkanın da olmadığı ve komisyon tutanaklarına baktığımızda netice alamayacağımız da ortadadır. Dolayısıyla, bir durum değerlendirmesinde ihtiyaç var bunu kendilerin takdirine de sundum. Ne yaparlar bunu bilemiyorum. Gönderdiğim mektubun özünde esas itibarıyla bu var. Kaldı ki seçim ortamına da girdik. Seçimde de çalışabiliriz, normal zamanda da. Bu işlere karar verdik ama çok da başarılı bir çalışma yapamadığımız ortada" dedi.
Ortak kanaatin tutanaklarda da olduğunu anlatan Çiçek, "Anayasa hukuku profesörleriyle yaptığımız toplantıda bunun 4 ayda bitebileceğini söyleyenler oldu ama genel kanaat bir yıllık bir sürede bu anayasanın bitirilebileceği. Bizim de ilk toplantılarda telaffuz edilen konuşmalar bunlardı. Bu 2012 yılı sonu söz konusu olduğunda basın yayın organlarında 30 yıl tartışılmış bir anayasa için niye bu kadar zaman tayin edildi, daha erken bitmesi lazım’ diye itirazlar oldu. Geldiğimiz nokta onun çok ötesinde ve aldığımız sonuç ortadadır. Bunun değerlendirilmesi gerekiyor. Ümit ederim bir değerlendirme yaparlar" ifadelerini kullandı.

KOMİSYON ÇALIŞMALARINI BIRAKTI MI ?
Bir gazetecinin, ’Komisyon çalışmalarını bırakıp bırakmamanız söz konusu mu?’ sorusuna Çiçek, "Yazıyı gönderdim. Netice alınamayacak bir çalışmanın başında olmak ne anlam ifade edecek? Geldiğimiz nokta ortada. Son tutanaklara bakarsanız, ’son 4 ayda bir madde yazamadığımız gibi itiraflar da’ var. Madde sayıları azalabilir ama azalabilmesi için o maddelerde ifade edilen hususların başka maddelerde değerlendirilmesi gerekir. Diyelim ki, 150 madde 60’ta anlaştıysa daha 90 madde var. 60 maddeyi 26 ayda ortaya koymuşsak 90 maddeyi ne kadar bir zamanda bitireceğiz o da bir değerlendirme konusu. Üstelik de çok önemli ve zor maddeler önümüzde duruyor" yanıtını verdi.
Bir soru üzerine Çiçek, "Görüşme tutanakları da dahil ne istiyorlarsa biz yayınlarız. Bizim milletten saklayacağımız bir husus yok" dedi.
(İHA)