BIST 9.674
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.508,10
HABER /  DÜNYA

ABD yakınlaşmadan memnun

ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, Türkiye ve Erbil arasındaki diyaloğun artmasından memnun olduklarını belirterek, “Bize göre ileriye gidilece...

Abone ol

ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, Türkiye ve Erbil arasındaki diyaloğun artmasından memnun olduklarını belirterek, “Bize göre ileriye gidilecek yola taraflar karar verecekler. Bu da tabii ki anayasal yapılara göre gerçekleştirilecektir” dedi.
ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, Koç Üniversitesi’nde konferansa katıldı. Konferansta konuşan Ernest Moniz, ABD’nin 20 yıldır ilk defa ithal ettiğinden daha fazla petrol ürettiğini ifade ederek, bunun ekonomi anlamında bir mihenk taşı olmasa da, siyasi anlamda bir mihenk taşı olduğunu kaydetti. Petrolün fiyatından dolayı elektrik sektöründe kömür ile ilgili ciddi bir değişim görüldüğünü ifade eden Moniz, nükleer enerjiden de uzaklaşmadıklarını söyledi. "Ben enerjide düşük karbon için güvenilir bir çözüm bilmiyorum" diyen Moniz, bazı insanların hala yakıtlı araçları tercih ettiğini ve tamamen elektrikli araçların menzil kaygısından dolayı fazla ilerleme sağlayamayacağına inandıklarını sile getirdi. Moniz, şunları söyledi:
“Türkiye’de Enerji Bakanlığı iş birliğine çok sıcak yaklaşıyor. İzmir’de bir sanayi bölgesinde 0 bölgesi adı verilen bir girişim başlatıldı. Burada en iyi uygulamalar endüstriyel enerji verimliliği konusunda paylaşıldı. Ve daha dün öğrendim bu girişimin başarısı ve 200 sanayi bölgesine yaygınlaştırılabilmesi ihtimali şirketlerin sadece ’unun bile iştirakiyle senede 2 milyara yakın enerji tasarrufuyla sonuçlanabilir. Türkiye’nin rekabetçiliği açısından önemli bir durum. Bu 5’le çarpıldığı zaman çok önemli bir meblağ. Çok başarılı bir uluslararası işbirliği örneği."

NÜKLEER ENERJİ
Moniz, bioyakıtların üretiminin çevreye etkisinin yerine göre değiştiğini ifade ederek, “Mesela Brezilya’da çok çok optimal koşullar var. Onlar şeker kamışından ciddi oranda etanol üretiyorlar. Bunu çevreye sorumluluklarını göstererek yapıyorlar. Tabii gıda yakmakla kalmamalıyız” şeklinde konuştu.
Nükleer enerji santralleri konusunda dünyada farklı görüşler olduğunu dile getiren konuk bakan, “Almanya’da nükleer güce ilişkin olumsuz bir kamuoyu görüşü var. Almanya’da nükleer enerjiyi ortadan kaldıracaklar gibi görünüyor. Japonya’da çok ciddi, olumsuz bir kamuoyu görüşü var. Farklı yerlerde farklı karbon çözümleri var. Bunu kısmen kaynak mevcudiyeti, kamu tutumları gibi kriterler belirliyor. Eğer Alman halkı nükleer gücün ortadan kaldırılmasını istiyorlarsa kaldırsınlar. Ama burada cevaplanması gereken soru onun yerine neyi koyacağınız. Ne yazık ki bizim gördüğümüz şey belli bazı yerlerde kömür kullanılıyor ve karbon emisyonu konusunda bize yardımcı olmuyor. Benim nükleer enerjiye alternatif olarak favorim dediğim bir şey yok. ABD’de kamuoyu nükleer enerjiyi destekler bir eğilim gösteriyor. Ama bence burada önemli olan konu yeni nesil nükleer tesislerinin kurulmasının fiyat performansı ne olacaktır. Bu konuda bir düzenleme yapılması gerekir” diye konuştu.
ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz Türkiye ile Kuzey Irak arasında yapılması planlanan petrol ve doğalgaz boru hattının inşa edilmesine de değinerek, “Türkiye ve Erbil arasındaki diyaloğun artmasından memnunuz. Bize göre ileriye gidilecek yola taraflar karar verecekler. Bunu da tabii ki anayasal yapılara göre gerçekleştirilecektir" dedi.
(İHA)