BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,73
ALTIN 2.400,79
HABER /  GÜNCEL

Nuriş Kardeşler yargılanıyor

Uşak E Tipi Cezaevi'nde, 2000 yılındaki isyanla ilgili 33 sanıklı davaya, Uşak Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Abone ol

Uşak E Tipi Cezaevi'nde, 2000 yılında altı kişinin ölümü, 23 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan isyanla ilgili 33 sanıklı davaya, Uşak Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Olaylarla ilgili aralarında Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin de bulunduğu 33 sanık, Uşak Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmıştı. Yargılamanın ardından sanıkların itirazı üzerine Yargıtay 5. Ceza Dairesi, davanın Uşak Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülmesine karar vermişti. Davanın üçüncü duruşması bugün Uşak Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 'Taammüden işkence yapmak suretiyle birden fazla kişiyi öldürme ve öldürmeye teşebbüs, silahlı müessir fiil, görevli memura karşı müessir fiil, hürriyeti tahdit, ruhsatsız silah bulundurma' suçlarından çeşitli cezaevlerinde tutuklu bulunan aralarında Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin de yer aldığı 33 sanıklı cezaevi davasının görülmesine Uşak Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Davanın bugünkü duruşmasına tutuklu sanıklar Salih Peker, Ercan Arıkan, Mehmet Övet ve Ceylan Gürbüz ile avukatlar katıldı.

Mahkeme Başkanı Ömer Erdoğmuş bir önceki duruşmada Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yazılan yazılara cevap verildiğini, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazılan yazıya ise cevap verilmediğini bildirdi. Cumhuriyet Savcısı Ender Karasuil, davayla ilgili eksiklerin giderilmesini, aranan kişilerin yakalama emirlerinin sonuçlarının beklenmesini, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını istedi.

Tutuklu sanıklar Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin avukatı Hikmet Bural Çarboğa, cezaevi olaylarıyla ilgili Nuri Ergin'in el yazısıyla hazırladığı 22 sayfalık ifadesini mahkeme heyetine sundu. Duruşmalara diğer tutuklu sanıkların da getirilmesi gerektiğini belirten Avukat Çarboğa, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, dönemin Uşak Cumhuriyet Başsavcısı Kürşat Kayral ile dönemin Uşak Valisi Ayhan Çevik'in de mahkeme tarafından dinlenmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, duruşma sonunda Uşak Cezaevi'ndeki olaylar sırasında görevli olan dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, dönemin Uşak Cumhuriyet Başsavcısı Kürşat Kayral ile dönemin Uşak Valisi Ayhan Çevik'in koşullarda değişiklik olmadığı nedeniyle mahkeme tarafından dinlenmesine gerek olmadığına, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına, Uşak E Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan sanıklar Salih Peker, Ercan Arıkan, Mehmet Övet, Ceylan Gürbüz'ün bir sonraki duruşmada hazır edilmesine ve diğer tutuklu sanıkların duruşmada hazır bulunmasına gerek olmadığına karar verdi. Dava ile ilgili duruşma 21 Temmuz 2010 tarihine ertelendi.