BIST 10.267
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.410,20
HABER /  EKONOMİ

Noel Baba'mızın kemiklerini geri verin!

Tam 923 yıl önce Antalya Demre'den kaçırılan Noel Baba'nın kemikleri Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla İtalya'dan geri istendi..

Abone ol

Myra-Andriace Kazı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla 1087 yılında Antalya'nın Demre ilçesinden İtalya'nın Bari kentine kaçırılan Noel Baba'nın kemiklerinin Türkiye'ye iadesini istedi. Noel Baba'nın iadesi istenen kemiklerine değinmeyen Bari Belediyesi, 'kemikleri unutun' dercesine Demre ile kardeş şehir olma teklifi yaptı. Prof. Dr. Çevik ve Demre Belediyesi, teklife olumlu yaklaştı ancak kemiklerin iadesindeki ısrarını sürdürdü.

İNANÇ TURİZMİ KEMİKLERİ İADE ETTİRMİYOR
Bari Belediye Başkanı Michele Emiliano imzalı yazıda, Noel Baba'nın Demre'de yaşaması ve mezarının Bari'de bulunması nedeniyle iki kentin Aziz'e olan bağlılığının birleştiği vurgulandı. Demreli yöneticiler 8- 9 Mayıs'ta Noel Baba için yapılacak kutlamalara davet edildi, burada kardeş şehir olunabileceği bildirildi. Ancak kemiklerin iadesinden bahsedilmedi. Bunda en az 2 milyon Hıristiyan'ın her yıl Bari'ye gitmesinin ve kent ekonomisine katkı sağlamasının payı olduğu ifade ediliyor.

MEZAR SOYGUNU İNSANLIK SUÇU
Noel Baba'nın mezarında huzur içinde yatması için kemiklerin iadesini istediğini ifade eden Prof. Dr. Çevik, "Kaçırılan tarihi eser değil, insan bedeni. Bu hırsızlıktan da öte. Ölüyü mezarından çıkarıp kemiklerini alıp gitmek en büyük insanlık suçudur. Mezarında huzur içinde uyuyamayan bu insana saygı duyulmasını ve kemiklerinin iade edilmesini istiyoruz. Çünkü kemiklerin sahibi biziz. Herkesin sahiplendiği Noel Baba bizim değerimiz" dedi.

İNANÇ TURİZMİ PATLAR
Noel Baba'nın kemiklerinin bulunduğu kiliseyi çok sayıda insanın ziyaret ettiğini hatırlatan Prof. Dr. Çevik, "Kemiklerden ekonomik bir beklentimiz yok. Kemiklerin gelmesinin ilçe ekonomisine katkı sağlayacağı kaçınılmaz bir gerçek. İadenin olması halinde Demre'yi her yıl çok sayıda kişi ziyaret edecek. İlçe ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Ama biz kemikler üzerinden para kazanmanın değil, değerimize sahip çıkmanın peşindeyiz" diye konuştu.

NOEL BABA DEMRELİ'DİR
Kemiklerin Demre'ye getirilmesi için elinden geleni yapacağını bildiren Prof. Dr. Çevik, "Belki bunu başaramayacağız ve kemikleri getiremeyeceğiz. Ama Noel Baba'nın Demreli olduğunun mesajını tüm dünyaya vermiş olacağız. Noel Baba'nın da Demreli olduğunu, Türkiye'nin bir değeri olduğunu her fırsatta dünyaya söyleyeceğiz" dedi.

BAŞKAN DA KEMİKLERİ İSTİYOR
Kardeşlik teklifine olumlu yaklaşan Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, "Demre ve Bari kardeş şehir olsun. İki toplum arasındaki kardeşlik bağı gelişsin. Ancak kemikler de iade edilsin. Biz kardeş olmak kadar kemikleri de istiyoruz. İki kentin kardeş olmasıyla ilgili de İçişleri Bakanlığı'na yazı gönderdik" diye konuştu.

NOEL BABA KİMDİR?

Halk arasında Noel Baba olarak tanınan Aziz Nicholas, Milattan Sonra (MS) 3'ncü yüzyılda Kaş Patara'da doğdu. Kudüs ve Filistin'de din eğitimi aldıktan sonra Demre'ye yerleşti. Burada kilisesini kurarak, o zaman adı Myra olan kentte din hizmeti vermeye başladı ve dünyanın en meşhur din adamı oldu. MS 4'ncü yüzyılda yaşamını yitirdi. 1087 yılında mezarı açılarak kemikleri İtalya'nın Bari kentine kaçırıldı. Burada adına yapılan kilisenin içine defnedildi. Bugün inanç turizminin simgesi haline gelen Noel Baba'nın kilisesini her yıl yüz binlerce Hıristiyan ziyaret ediyor. İnanç turizminden elde edilen gelirle kent ekonomisi büyük kazanç sağlıyor. Noel Baba'nın din hizmeti verdiği kilise hala Demre'de bulunuyor ve inanç turizmi çerçevesinde her yıl 400 bine yakın kişi gidiyor. Ayrıca Noel Baba'nın yaşadığı baş piskoposluk sarayı Demre'de alüvyonlarla kaplı toprağın altında bulunuyor. Sarayın gün yüzüne çıkartılması için sonar ile keşif çalışması sürüyor.