BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,77
ALTIN 2.508,61
HABER /  GÜNCEL

Nobel Komitesi'nden Erdoğan'a yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Nobel Barış Ödülü sipariş üzerine veriliyor" sözleri üzerine Norveç Nobel Enstitüsü'nden açıklama geldi. Norveç Nobel Enstitüsü Direktörü Olav Njølstad, "Kimseden herhangi bir talimat almıyoruz" dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Nobel Barış Ödülü'nün sipariş üzerine verildiği iddiasına Norveç Nobel Enstitüsü'nden cevap geldi. Norveç Nobel Enstitüsü Direktörü Olav Njølstad, Norveç Nobel Komitesi'nin siyasi olarak hiçbir yere bağlı olmadığını vurguladı.

Nobel Komitesi'nin, Nobel Barış Ödülü'nün kime verileceği konusunda da hiç kimseden herhangi bir talimat almadığını ifade eden Olav Njølstad "Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konudaki söylemleri yanlış" ifadelerini kullandı.

Barış ödülünü veren Norveç Nobel Komitesi'ne bağlı Norveç Nobel Enstitüsü, ödülün hangi kişi ya da kuruluşlara verileceği konusunda komiteye destek verdiğini belirtti ve Oslo'daki ödül törenini organize ettiğini bildirdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN "NOBEL DE SİYASİ" DEMİŞTİ

Grand Tarabya Otel'de geçtiğimiz hafta düzenlenen W20 Zirvesi açılış töreninde konuşan Erdoğan, "Çünkü Nobel de siyasi. Çünkü Nobel ödüllerinin nasıl verildiğini zaten çoğunuz biliyorsunuz. Sipariş üzerine Nobel ödülü veriliyor" demişti.

Nobel Barış Komitesi önceki yıllarda Norveç Başbakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'na ödülü kazanan kişi ya da kurumlarla ilgili törenden hemen önce bilgi veriyordu. Söz konusu uygulamanın da bu yıldan itibaren kaldırıldığı belirtildi.

"ŞAHSİ YORUMLARA CEVAP VERMİYORUZ"

Geçtiğimiz yıl da Nobel Barış Ödülü'nün açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri töreninde konuşan Erdoğan, "Nobel diyoruz değil mi? Nobel kararlarını objektif mi veriyor? Asla. Bunları görüyoruz" demişti.

Nobel Komitesi Basın Danışmanlığı'nın yaptığı açıklamada, Nobel Barış Ödülü'ne layık görülenleri seçen komitenin kendine has kriterleri olduğunu vurgulamıştı. Komite'nin basın danışmanlığı, "Verilen kararlara ilişkin yapılan 'şahsi' yorumlara cevap vermiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.