BIST 10.106
DOLAR 32,28
EURO 34,89
ALTIN 2.432,66
HABER /  GÜNCEL

Nevruz'u BDP kutladı devlet baktı!

BDP, Nevruz'u 200 bin kişiyle Ankara ise çoğunluğunu bürokratın oluşturduğu bir avuç insanla kutladı.

Abone ol

Türkiye'nin dört bir yanında Nevruz kutlamaları yapıldı. Güneydoğu'daki kutlamaların merkezi Diyarbakır olurken, kutlamalara katılanların sayısı 200 bini aştı. Ankara'da iki ayrı noktada yapılan kutlamalara katılan kişi sayısı 500 kişiyi geçmedi. İstanbul'da kutlamaların adresi ise Zeytinburnu Kazlıçeşme meydanı oldu. Kutlama sonrası çıkan olaylarda 29 kişi gözaltına alındı.

İstanbul:

Çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Barış ve Demokrasi Çözüm Platformu, Nevruz Bayramı nedeniyle Kazlıçeşme'de etkinlik düzenledi.

Erken saatlerden itibaren Kazlıçeşme Meydanı'na gelen vatandaşlar geniş güvenlik aramalarından geçirilerek törenin yapılacağı alana alındı.

Kutlamalar nedeniyle meydanın etrafı polis barikatlarıyla çevrildi, 10 bin polis görev yaptı.

Kutlamalarda terörist başının posterleri açıldı ve lehine sloganlar atıldı.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, BDP İstanbul milletvekilleri Ufuk Uras ve Sebahat Tuncel, KESK Başkanı Sami Evren'in de katıldığı kutlamalarda, vatandaşlar meydanın çeşitli yerlerinde Nevruz ateşi yakarak, müzik eşliğinde halay çekti.


UFUK URAS KUTLAMALARDA

Kutlamanın başında temsili Nevruz ateşini Gültan Kışanak ile Ufuk Uras birlikte yaktı. Ardından barış güvercinleri uçuruldu. Törende konuşan Kışanak, Nevruz'un kardeşliğe ve barışa vesile olmasını, buz tutmuş kalpleri ısıtmasını dileyerek, artık bu halkın sesinin duyulması gerektiğini söyledi.

Kürt sorununu çözmenin hiç de zor olmadığını öne süren Kışanak, çözüme çok yaklaşıldığını, Ankara'da halkın taleplerini duyacak vicdan sahibi, cesur bir muhataba ihtiyaç bulunduğunu savundu.

TUNCEL: ZALİMLERE KARŞI DİRENİŞ

Sebahat Tuncel de Nevruz'un mazlumların zalimlere karşı direnişinin adı olduğunu savunarak, Nevruz'un Mezopotamya halklarının bayramı olduğunu ileri sürdü.

Herkesin kendi renginde, kimliğinde bayramı kutlamak istediğini belirten Tuncel, gelecek yıl yetkililerden kutlamalar için daha geniş bir alan isteyeceklerini söyledi.

Ufuk Uras da iktidarın Anayasa değişikliğini BDP ile görüşmesi gerektiğini öne sürerek, demokratik açılımdan yana olduklarını söyledi.

Konuşmaların ardından çeşitli müzik grupları tarafından Kürtçe şarkıların söylendiği konserler verildi.

Bu arada, platformun önünde polis barikatlarının hemen arkasında meydana gelen izdiham nedeniyle vatandaşlar zor anlar yaşadı.

Ezilme tehlikesi geçirenlerin barikatları aşmaya çalışmaları üzerine platform görevlileri müdahale etti. Çıkan arbedede bazı kişiler hafif yaralandı.

NEVRUZ ATEŞİ AHMET TÜRK'Ü
YAKIYORDU...

[PAGE]

İSTANBUL'DA 29 GÖZALTI

Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı'ndaki Nevruz kutlamaları sırasında Abdullah Öcalan posteri açan ve olay çıkaran 17'si çocuk 29 kişi gözaltına alındı.

Barış ve Demokrasi Platformu tarafından Kazlıçeşme Meydanı'nda düzenlenen Nevruz kutlamalarında çok sayıda polis görev aldı.

Kutlama sırasında ve dağılma anında kalabalık içinde bir grup terör örgütünü simgeleyen bez parçaları, Abdullah Öcalan resimleri açtı. Bazıları da taşkınlık yaparak olay çıkarmak istedi.

Gruba müdahale eden polis ekipleri 17'si çocuk 29 kişiyi gözaltına aldı. Çocuklar yaşları küçük olduğu için Çocuk Şube Müdürlüğü'ne diğerleri ise Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

Nevruz Bayramı kutlamaları kapsamında Halkalı'da da şölen düzenlendi.

Zeynebiye Köy Dernekleri tarafından organize edilen şölen, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Konuşmaların ardından Zeynebiye Gençlik Tiyatrosu tarafından oyun sergilendi. Daha sonra protokol üyeleri tarafından yakılan Nevruz ateşinin üzerinden vatandaşlar atladı.


NEVRUZ ATEŞİ AHMET TÜRK'Ü YAKIYORDU

Diyarbakır'da Nevruz kutlamaları nedeniyle Şanlıurfa yolu üzerinde bulunan Nevruz alanı sabahın ilk saatlerinden itibaren doldu. Yakılan nevruz ateşi rüzgarın ters esmesi nedeniyle Ahmet Türk'ü yakıyordu.

Yoğun kalabalık nedeniyle bayılan bazı vatandaşlara kurulan sağlık çadırı ve ambulanslarda müdahale edildi. Nevruz kutlamaları nedeniyle polis geniş güvenlik önemleri aldı.


TESLİM OLAN PKK'LILAR DA KUTLAMALARDA

Kazlıçeşme'deki Nevruz kutlamalarına, teslim olan PKK'lılar da katıldı.
Nevruz kutlamaları Kazlıçeşme Meydanı'nda devam ederken, geçtiğimiz yıl Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan PKK'lılar arasında yer alan Mustafa Ayhan ile 1999'da teslim olan Seydi Fırat da tören alanına geldi.

HAKKARİ: ÇOCUKLARIN ALNINDA PKK YAZISI!

Hakkari'de yapılan Nevruz kutlamalarında çocukların alnındaki yazılar polise takıldı. Alınlarında "Apo" ve "PKK" yazarak alana girmek isteyen çocuklara polis engel oldu. Çocukların yüzlerinin yıkanmak istenmesine bazı terör örgütü sempatizanları karşı çıkınca, kısa süreli tartışmalar yaşandı.

ANKARA DEVLET BİR AVUÇ BÜROKRATLA
NEVRUZ'U KUTLADI...

[PAGE]

VALİ GÜLER: "SIKINTI YAŞANMADI"

İstanbul Valisi Muammer Güler, Nevruz'un diriliği, dirliği, birliği, kardeşçe yaşama bilincini ve geleceğe umudu simgelediğini belirterek, "Güzel günlerin habercisi olarak kabul edilen Nevruz'un barış, kardeşlik ve umut getirmesini, yaşama sevincimizi artırmasını diliyorum" dedi.

Güler, İstanbul Valiliği'nce Topkapı'daki Türk Dünyası Kültür Parkı'nda düzenlenen "Nevruz Şöleni"nde yaptığı konuşmada, tarihin derinliklerinden akıp gelen Nevruz kültürünün, sonraki nesillere de aynı coşkuyla akıp gideceğini ifade etti.

Törenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İstanbul Valisi Güler, coşku, heyecan ve mutlulukla bir Nevruz'un daha kutlandığını belirterek, "Bugün İstanbul'un çeşitli yerlerinde törenler, kutlamalar oluyor. Burada Türk dünyası akraba ve topluluklarıyla, öğrenci ve vatandaşlarımızla güzel bir kutlama yaptık. Kazlıçeşme'de başka bir kutlama yapılıyor. Arkadaşlarımız trafik, sağlık ve güvenlik yönünden bütün tedbirleri aldılar. Herhangi bir sıkıntı görünmüyor" dedi.

ANKARA

Ankara'daki Nevruz kutlamalarının 2 adresi vardı. Altınpark'taki kutlamada Nevruz ateşini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yaktı. Gençlik Parkı'nda ise Devlet Bakanı Faruk Çelik, Nevruz ateşi üzerinden atladı, yumurta tokuşturdu. Hem Gül hem de Çelik, Nevruz mesajlarında birlik beraberliğe vurgu yaptı.

Kutlamalara başkentliler de ilgi gösterdi. Cumhurbaşkanı Gül, Nevruz ateşini Altınpark'ta yaktı ve mesajında tüm kutlamaların neşe ve huzur içinde geçmesi dileğinde bulundu.

Başkentteki bir diğer kutlama noktası ise Gençlik Parkı oldu. Hükümet adına kutlamalara Devlet Bakanı Faruk Çelik katıldı.

Bakan Çelik, yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atladı ve yumurta tokuşturdu.

Nevruzun toplumun kaynaşma unsuru olduğunu söyleyen Çelik, ''Nevruz'u siyasete alet etmek en büyük yanlış'' dedi.

Gençlik Parkı'ndaki kutlamada, çeşitli ülkelerden gelen halk dansları grupları da gösteri yaptı.

NEVRUZ'DA CUMARTESİ ETKİNLİKLERİ

Şanlıurfa'daki kutlamalara yaklaşık 25 bin kişi katıldı.

Etkinlikte terör örgütü ve Abdullah Öcalan sloganları atıldı, pankartlar açıldı.

Van'da BDP'nin düzenlediği etkinlikler Nevruz ateşinin yakılmasıyla başladı. Sloganların atıldığı ve pankartların açıldığı kutlamalar konser ve konuşmalarla devam etti.

Kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk, Kürt ve Türk halkını kucaklaştırmak için ortak bir projeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Aysel Tuğluk ise Belçika'daki PKK ve ROJ TV'ye yönelik operasyonlara dikkat çekerek, "Siyası soykırım uyguluyorlar" dedi.

Adana'daki etkinlik de zaman zaman PKK sempatizanları'nın gösterisine dönüştü.

Batman, Siirt ve Hakkari'de de kutlamalar vardı.