BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

'NATO operasyonu yoğunlaştırılmalı'

Fransa ve İngiltere, Libya'daki Kaddafi güçlerinin isyancılara karşı ağır silah kullanmasını engellemek için NATO'nun operasyonlarını yoğunlaştırması gerektiğini savundu.

Abone ol

Fransa ve İngiltere, Libya'daki Kaddafi güçlerinin isyancılara karşı ağır silah kullanmasını engellemek için NATO'nun operasyonlarını yoğunlaştırması gerektiğini savundu.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Kaddafi güçlerine yönelik NATO bombardımanına rağmen sivillerin hala tehlikede olduğunu söyledi.

Juppe, "Madem NATO operasyonun komutasını devralmak istedi, o zaman gereğini yapmalı" diye konuştu.

Fransa NATO'nun operasyonu devralmasına karşı çıkmış, tüm operasyonların NATO şemsiyesi altına alınmasını savunan Türkiye ile fikir ayrılığına düşmüştü.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de NATO operasyonunun güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Hague, sivilleri tehdit eden, top, havan ve füze rampası gibi karadaki hedefleri vurma kapasitesi yüksek yeni uçakları NATO'nun hizmetine verdiklerini hatırlattı ve diğer ülkelerden de bu yöndeki katkılarını arttırmalarını talep etti.

Çözüm arayışı

ABD, İngiltere ve Fransa öncülüğündeki koalisyon, sivillerin Kaddafi güçlerinden korunması için "gerekli tüm önlemlere"yeşil ışık yakan BM kararının ardından 19 Mart'ta hava saldırılarına başlamıştı.

31 Mart'ta ise operasyonun komutasını NATO devraldı.

Ancak NATO operasyonları Kaddafi'nin hava kuvvetlerini etkisiz hale getirmeyi başarırken, karadaki güçler karşısında etkisiz kaldı.

Bombardımanda çok sayıda tank kaybeden Kaddafi'ye bağlı güçlerin, artık uçakların tespit edip vurması daha zor olan hafif zırhlı taşıyıcı ve kamyon gibi küçük araçları tercih ettiği bildiriliyor.

Kaddafi güçlerinin füze ve havan topu ile donatttıkları bu araçlarla isyancılar karşısında bir hayli etkili olduğu görülüyor.

Orta ve kısa menzilli topların ise, sivillerin yoğun olarak yaşadığı, dolayısıyla havadan vurulması zor ve riskli olan yerlere saklandığı belirtiliyor.

Tüm bu ağır silahlar Batıdaki Misurata ve doğudaki Ecdebiye kentlerine saldırmak için kullanılıyor.

Misurata batıda isyancıların elinde kalan tek kent, Ecdeyibe ise isyancıların doğudaki kalesi olan Bingazi'ye açılan kapı niteliğinde olması dolayısıyla kilit önemde.

NATO bombardımanına rağmen, ellerindeki diğer kent ve kasabaları hızla kaybeden isyancılar bu kentlere gerilemek zorunda kaldı.

İsyancılar da NATO'nun operasyonlarını hızlandırması için sık sık çağrı yapıyor.

Geçen hafta Bingazi'de, NATO operasyonlarını yavaşlatmakla suçlanan Türkiye protesto edilmişti.