BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Halkın Mücahitleri Irak'tan çıkartılacak

Irak, İran rejimi aleyhtarı Halkın Mücahitleri örgütü üyelerini yıl sonuna kadar üslendikleri kamptan çıkarmakta kararlı. Halkın Mücahitleri ise dönüş için cezalandırılmayacakları garantisini istiyor.

Abone ol

Irak, güvenlik kuvvetleri ile çatışan İranlı rejim aleyhtarlarını yıl sonuna kadar ülkeden çıkartmaya karar verdi.

Irak hükümet sözcüsünün açıklamasına göre, İran rejimine muhalif Halkın Mücahitleri örgütünün, yıl sonuna kadar Bağdat'ın kuzeyindeki Eşref kampından çıkarılması için "eldeki tüm imkanlar" kullanılacak.

Ancak sözcü bununla birlikte, örgüt üyelerinin İran'a değil, üçüncü bir ülkeye sınırdışı edileceklerini bildirdi.

Halkın Mücahitleri örgütünün siyasi kanadı, Irak güvenlik kuvvetlerinin Cuma günü Eşref kampına düzenledikleri saldırıda 34 kişinin öldüğünü kaydetmişti.

Doktorlara göre bu rakam en az 10, yetkililere göre ise 3.

ABD ve İran'ın terör örgütü olarak nitelediği Halkın Mücahitleri 1980'li yıllarda Irak'taki Eşref kampına yerleşmiş ve İran ile savaşan dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'den destek almıştı. Saddam Hüseyin, o dönemde Irak askerlerinin yanında savaşa katılan örgüt üyelerini silahlandırmıştı.

'Irak'ta kalmaya niyetimiz yok'

Irak'ın 2003'te ABD öncülüğündeki müttefikler tarafından işgali ardından Eşref kampı müttefiklerce bombalandı. Halkın Mücahitleri daha sonra ateşkesi kabul etti ve silah bıraktı.

ABD ordusu 2009 yılında kampın sorumluluğunu Şiilerin başını çektiği Irak hükümetine devretti. Hükümet de o zamandan beri kampı kapatacağını söylüyor.

Irak hükümet sözcüsü Ali al-Dabbagh, geçen hafta Halkın Mücahitleri örgütü ile Irak güvenlik kuvvetleri arasında çıkan çatışmadan sonra, hükümetin "İran Halkın Mücahitleri adındaki terör örgütünü dağıtma kararını en geç bu yılın sonuna kadar uygulamakta kararlı olduğunu" söyledi.

Sözcü, örgüt üyelerinin siyasi ve diplomatik olanlar da dahil olmak üzere eldeki tüm imkanlar ve uluslararası kuruluşların yardımıyla Irak'tan çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Örgüt üyelerinin hangi ülkede yaşamak istediklerinin dikkate alınacağı ve BM'den bu konuda yardım isteneceği belirtiliyor.

BM Mülteciler Yüksek Komisyonu'nun sözcüsü Andrej Mahecic de Eşref kampı sakinlerinin mülteci statüsü için başvurabileceğini, ancak bunun için şiddetten vazgeçmeleri gerektiğini söyledi.

İran Halkın Mücahitleri örgütünün Paris'teki sözcüsü Şahin Gobadi ise Reuter ajansına yaptığı açıklamada, "Irak'ta kalmaya niyetimiz yok, ama şimdiye kadar bize bir yol gösterilmedi" diye konuştu.

Gobadi, kendilerine sığınma hakkı tanıyacak AB ülkeleri veya ABD'ye gidebileceklerini, cezalandırılmayacakları yolunda güvence alırlarsa İran'a da dönebileceklerini kaydetti.