BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.505,76
HABER /  SAĞLIK

Müziğin mucize etkisi!

Yapılan bir araştırmada müziğin sadece ruh halini değiştirip iyileştirmediği aynı zamanda fiziksel acıları da düşürdüğü belirtildi.

Abone ol

Müzik dinlemenin insanların acısını hafiflettiği ileri sürüldü. Alberta Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı müziğin insanların acı duyusu algısını azalttığına dair kanıtlar elde ettiklerini söyledi.

Tıp ve Dişçilik Fakultesi'nden Dr Lisa Hartling'in öncülüğünde yapılan araştırmada yaşları 3 ila 11 arasında değişen 42 çocukla klinik çalışma yapıldı.

Çocukların hepsi Alberta'daki Stollery Çocuk Hastanesi'nde acil servisinde serum takılı şekilde tedavi görüyordu. Bazı çocuklar serum alırken müzik dinledi bazıları ise dinlemedi. Uzmanlar bu anda çocukların ızdırabını, acı algı seviyesini ve kalp atış hızını ölçtü. Ayrıca ebeveynlerinden tatmin seviyesi ve serum uygulanırken sağlık çalışanlarının desteklerinden tatmin seviyesi değerlendirmeye alındı.

Dr. Hartling "Çocukların rapor edilen acısının farkını bulduk. Müzik dinleyen çocukların işlemlerden hemen sonra daha az acı çektiğini keşfettik. Bu bulgu klinik olarak önemli ve basit bir müdahalenin büyük farklılıklar getirdiğini gösteriyor. Çocuklara tedavi süreçlerinde müzik çalmak ucuz ve klinik açıdan kolay bir müdahale" dedi.

Araştırma müzik dinleyen çocukların kayda değer şekilde acısının azaldığını, bazılarının daha az gergin olduğunu ve çocukların ebeveynlerinin bu bakımdan hoşnut olduklarını gösterdi.