BIST 9.882
DOLAR 32,46
EURO 34,84
ALTIN 2.447,50
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den kredi kartı açıklaması!

Başbakan Erdoğan, faiz dışı gelirlerle abat olan bir lobinin olduğunu dile getirerek; "Şu kredi kartları filan falan diyorsunuz ya, bunları almayın" dedi

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER.COM-ANKARA

CHP İstanbul Milletvekili ve ekonomist Müslim Sarı, Başbakan Erdoğan'ın "kredi kartı kullanmayın" çağrısını İnternethaber'e değerlendirdi.

BİR BAŞBAKANIN BU AÇIKLAMAYI YAPMASI YANLIŞ


"Kredi kartı kullanmayın biçiminde bir açıklamayı bir Başbakan'ın yapması çok doğru değil. Piyasada belli bir enstrüman varsa ve piyasadaki insanlar da bu enstrümanı kullanıyorlarsa piyasaya müdahale edildiği algısını yaratacak bir izlenimden kaçınılmalı. Çünkü piyasa bunu kabul etmez."

İNSANLAR GELECEKTEKİ GELİRLERİNİ TÜKETİYORLAR

"Kredi kartının Türkiye'de ne kadar gerektiği gibi kullanıldığına ilişkin şüpheler var tabi. Özellikle gelirin çok yüksek olmadığı türkiye gibi ülkelerde harcamanın bu kadar çok teşvik edildiği, harcama üzerine kurulmuş bir yaşam biçiminin oluşturulduğu bir ülkede, tüketerek insanalrın mutlu olduklarını düşündükleri bir ülkede gelir de bu kadar yetersizken Türkiye'de insanların kredi kartlarına ve tüketici kredilerine bel bağladığını hep birlikte görüyoruz. Son 10 yılda Türkiye'de kredi kartı ve tüketici kredisi borç bakiyesinin yaklaşık 20 kat arttığını gördük. Bu aslında insanların bir çeşit bel bağladıkları bir şeydi. İnsanla iki şekilde tüketirler, ya gelirleri arttığı için tüketirler, ya da gelirleri artmaz, gelecekteki gelirlerini tüketirler. Gelecekteki gelirleri de kredi kartları ve tüketici kredileridir. Bu, son 10-15 yılda insanların gelirleri artmadığı için kredi kartı ve tüketici kredisi kullanarak ihtiyaçlarını gideriyorlar."

KREDİ KARTI KULLANIMINI HÜKUMET DESTEKLEDİ

"Hükumet kredi kartı kullanımı destekledi aslında. Hükumetin uyguladığı kredi faiz, gelirler, para ve maliye politikası bu yapıyı destekledi. İnsanlar kredi kartlarını gereği gibi değil de, gelirleri düşük olduğu için kendi harcamalarını finanse etmek için kullanır oldular. Böyle bir politikayla insanları daha çok tüketmeye teşvik eden mekanizmanın alt yapısını kurduktan sonra kalkıp insanlara kredi kartı kullanmayın demek bir defa samimi değil. İnsanların kredi kartı kullanmasını istemiyorsanız o zaman kredi kartı kullanma motivasyonlarını ortadan kaldrımanız, bunun için de bir takım politikalar dizayn etmeniz gerekir. Ve siz 10 yıldır iktidardasınız, bunu artık yapmanız gerekir."

BAŞBAKAN ÇELİŞKİYE DÜŞÜYOR

"Meselenin ikinci boyutu da şu, özellikle kredi  kartlarından alınan aidatlarla ilgili. Bunu hiç doğru bulmuyorum. Banka bir hizmet sunuyor, sunduğu hizmet karşısında bir ücret talep edebilir, belki bu durumum piyasa mantığı içinde anlamlandırabilirsiniz. Ama kredi kartının kullanışmış olmasından dolayı bankalar zaten para kazanıyorlar. Ayrıca kredi kartı kullanım ücretinin alınmış olması hiç doğru değil. Sayın Başbakan kredi kartlarından ücret alınıyor, bankalar haksız yere ciddi karlar yapıtyorlar diye kredi kartı kullanmayın diyorsa bunun bir mantıklı yanı var. Özellikle kullanım ücretiyle ilgili. Ama Türkiye'de kredi kartı kullanımının ulaştığı bu boyut, aslında hükumetin uyguladığı politikalarla ilgili, burda da Sayın Başbakan çelişkiye düşüyor."

ÖNÜMÜZDE SIKINTILI GÜNLER VAR

"Türkiye'de ekonominin iyiye gitmediğine ve sıkıntılı bir döneme girdiğimize ilişkin bir algı var. Büyüme oranının düşmesi, işsizlik rakamları yükseliyor, cari işlemler açığı yeterince hızlı düşmüyor, enflasyon hesaplarının tutmayacağı bugünden belli. Özellikle Gezi Parkı olayları, Ortadoğu'daki gelişmeler, bunların üzerine bir siyasal risk de ekledi. Önümüzde üç tane seçim var, dolayısıyla Sayın Başbakanın kredi kartı kullanmayın şeklindeki açıklaması, piyasada zaten böyle bir tedirginlik varken bu tedirginliği besliyor. Ekonomiye ilişkin gerçekten sıkıntılı bir patika var önümüzde."