BIST 9.759
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.418,78
HABER /  GÜNCEL

Moskova'da 'Ukrayna darbesi'ne karşı eylem

Rusya'nın başekntinde, Ukrayna'nın cumhurbaşkanı Yanukoviç'in devrilmesinin birinci yılında "darbeyi kınayan bir eylem" düzenlenecek. Ukrayna cumhurbaşkanı Poroşenko Rusya'yı "Kiev'de protestocuları vuran keskin nişancıları örgütlemekle" suçlamıştı.

Abone ol

Rusya'nın başkenti Moskova'da, Ukrayna'nın Rusya yanlısı cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in devrilmesinin birinci yılında "darbeyi kınayan bir eylem" düzenlenecek.

Eylemde "Unutmayacağız" sloganıyla yürüyüş yapılması planlanıyor.

Bugün Moskova'da bir grup eylemcinin Rusya bayrakları ve pankartları ile toplandığı belirtiliyor.

Göstericilerden birinin pankartında "Meydan hastalıktır - biz bu hastalığı iyileştireceğiz!" yazarken, bir diğerinin pankartında ise "Meydan Rusya'nın düşmanlarına çıkar sağlıyor" yazdığı görülüyor.

Rusya devlet medyası eyleme destek veriyor ve yoğun bir şekilde tanıtımını yapıyor.

Kentteki eylemlere en az 10 bin kişinin katılması bekleniyor.

Rusya'ya 'katliam' suçlaması

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko Rusya'yı, bir yıl önce Kiev'in merkezinde onlarca protestocuyu öldüren keskin nişancı ateşinde doğrudan katılımı olmakla suçlamıştı.

Cuma günü Yanukoviç'in devrilmesinin birinci yıldönümünde konuşan Poroşenko, üst düzey Kremlin yetkilisi Vladislav Surkov'un keskin nişancıları organize ettiğini iddia etmişti.

Poroşenko daha önce, Meydan kurbanlarının yakınlarına da Ukrayna istihbaratına göre, nişancıları Surkov'un organize ettiğini anlatmıştı.

Maydan olarak bilinen Kiev'in merkezindeki Bağımsızlık Meydanı'nda bir yıl önceki şiddet olaylarında 100'den fazla kişi ölmüş, AB ile bir anlaşma talep eden kalabalıkların anti-Yanukoviç isyana "EuroMaidan Devrimi" adı verilmişti.

Ukrayna'daki protestolar sonucunda Yanukoviç devrilmiş, ardından Rusya Ukrayna'ya bağlı Kırım'ı ilhak etmişti.

Doğu Ukrayna'da Rusya yanlısı ayrılıkçılarla ordu arasında aylardır yaşanan çatışmalarda yaklaşık 5,700 kişi hayatını kaybetti.

Rusya, ayrılıkçıları desteklemekle suçlanıyor.

Ukrayna hükümeti ve NATO, Rusya'nın ayrılıkçılara silah ve adam yardımı yaptığına dair açık deliller olduğunu ileri sürüyor. Rusya ise bu suçlamaları reddediyor, ayrılıkçılara yalnızca "gönüllülerin" katıldığını ileri sürüyor.