BIST 10.194
DOLAR 32,34
EURO 34,87
ALTIN 2.395,70
HABER /  GÜNCEL

Moody's: Yunanistan'ın temerrüt riski % 50

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Yunanistan'ın kredi notunu tekrar düşürdü. Yeni not, ülkenin temerrüt riskinin yüzde 50 olduğunu ima ediyor.

Abone ol

Yunanistan'ın kemer sıkma politikaları protesto ediliyor

Moody's kredi derecelendirme kuruluşu, Yunanistan'ın kredi notunu bir kere daha düşürdü.

Yunanistan'ın B1 olan kredi notu, temerrütten beş seviye yüksek olan Caa1'e çekildi.

Bu da, Yunanistan'ın önümüzdeki beş sene içerisinde temerrüt etme olasılığının yüzde 50 olduğu anlamına geliyor.

Diğer yüzde 50'lik olasılık ise borçların yeniden yapılandırılması.

Moody's yaptığı açıklamada "Kredi notunun düşürülmesini tetikleyen, Yunanistan'ın mali takviye planlarının belirlediği zaman zarfı içerisinde borç oranlarını istikrarlı bir hale getiremeyeceği ihtimalinin gittikçe artması oldu" dendi.

Moody's kredi notunun yeniden düşürülebileceğini de ima etti.

Gönüllü erteleme

Yunanistan hükümeti, bir yandan AB ve IMF'den aldığı 110 milyar euroluk kurtarma paketinin beşinci ödemesiyle ilgili müzakereleri tamamlama aşamasında.

Euro bölgesi maliye bakanları adına geçen hafta açıklama yapan Jean-Claude Juncker, Yunanistan'ın 12 ay boyunca ödeme gücü olduğunu kanıtlayamaması durumunda IMF'nin beşinci taksidi onaylamayabileceğini söylemişti.

Yunanistan maliye bakanlığı ise, son gelişmeler için medyadaki asılsız haberleri suçladı ve Moodys'in Yunanistan'ın kemer sıkma politikalarını görmezden geldiğini söyledi.

Juncker'in önderliğinde, Avrupalı liderler, Yunanistan'ın uzun dönemli borçlarının, borç verenlerle anlaşılarak gönüllü ertelenmesi seçeneği üzerinde duruyor.

Böyle bir "yumuşak yeniden yapılandırma"nın gönüllü olacağı ve dolayısıyla kredi derecelendirme kuruluşları için temerrüt teşkil etmeyeceği umuluyor.

Avrupa Merkez Bankası, daha önce yaptığı açıklamalarda Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırması seçeneğine karşı olduğunu söylemişti.

Ancak Reuters haber ajansı, dün Merkez Banka'sının gönüllü uygulamaların kabul edilebilir olduğunu ifade ettiğini aktardı.