BIST 10.083
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.441,02
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Mısır'da yeni bir mezar keşfi

Arkeologlar antik Mısır dönemine ait yeni bir mezar keşfetti.

Abone ol

Mezarın 4500 yıl önce yaşayan Firavun Neferefre'nin karısına ait olduğu düşünülüyor.

Arkeologlar, antik Mısır'ın Eski Krallık dönemine ait bir mezar keşfettiklerini açıkladı. Kahire'nin güneybatısındaki Abu Sir'de yapılan kazılarda ortaya çıkarılan mezarın, Beşinci Hanedanlık (M.Ö 2994-2345) döneminde kısa bir süre Firavun olan Neferefre'nin annesi veya karısına ait olduğu belirtildi.

Mısırlı yetkililer, mezarda 'Khentakawess' veya 'Khentkaus' isimlerine rastladıklarını ve bu ismin Neferefre'nin karısı Üçüncü Khentakawess'e işaret ettiğini belirtti. Kazıya yer alan Çek arkeologlar da EFE haber ajansına verdikleri bilgilde mezarın büyük olasılıkla Firavun'ın karısına ait olduğunu belirtti.

Mezar, Neferefre'nin tamamlanmamış olan piramidinin yer aldığı bölgede ortaya çıkarıldı. Piramit inşasının bitirilmemesinin, Neferefre'nin kısa süren hükümdarlığından kaynaklandığı düşünülüyor.

Mezardan mermer ve bakırdan yapılan 30 eşya çıkaran arkeologlar, keşfin Dördüncü Hanedanlık ile Piramitlerin inşasına tanık olan Beşinci Hanedanlık dönemi hakkında yeni bilgiler sunacağını belirtti.

Arkeologlar, birkaç gün önce antik Thebes kentinde tanrı Osiris’e adanan bir mezarlığın da ortaya çıkarıldığını duyurmuştu.