BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,76
ALTIN 2.394,49
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da gerginlik: Tahrir'de oturma eylemi biber gazıyla dağıtıldı

Cumhurbaşkanı Mursi'nin kendi yetkilerini artıran ve yargı denetiminden muaf kılan kararnamesini protesto için dün gece oturma eylemine başlayan göstericiler, gece boyunca polisin biber gazı müdahaleleriyle dağıtıldı.

Abone ol

Mısır’da dünkü protestoların ardından, Tahrir Meydanı bu sabah neredeyse tamamen boşaldı.

Tahrir Meydanı’nda bir haftalık oturma eylemi çağrısı yapan gruplar, gece boyunca polisin biber gazı müdahalelerinin ardından yavaş yavaş meydanı terk etmeye zorlandı.

Dün Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin emir ve kararlarını mutlak hale getiren yeni düzenlemeleri protesto etmek üzere birçok kentte öfkeli kalabalıklar Müslüman Kardeşler binalarına yöneldi.

Hem Mursi karşıtı hem de Mursi yanlısı gösterilere sahne olan Mısır’da, yer yer gruplar arasında çatışmalar yaşandı.

Bugün ise yeni protesto gösterilerinin düzenlenmesi bekleniyor.

Soruşturmalar yeniden açılıyor

Bu arada Cumhurbaşkanı Mursi tarafından göreve yeni atanan Mısır Başsavcısı devrik lider Mübarek, oğulları Gamal ve Alaa ile eski rejimin diğer üst düzey yetkilileriyle ilgili soruşturmaları yeniden açacağını açıkladı.

Mısır’ın eski lideri Hüsnü Mübarek, göstericilerin öldürülmesi emrini vermek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış, ancak beraberindekiler beraat etmişti.

Gece boyunca göstericiler tarafından Kahire’nin meşhur meydanı Tahrir’e 20 beyaz çadır kuruldu.

Göstericiler, Cumhurbaşkanı’nın imzaladığı yeni düzenlemelere karşı bir haftalık oturma eylemine 20 farklı grubun katıldığını söyledi.

Ancak polisin müdahalelerinin ardından sabah saatlerinde meydanda sadece çok az kişi kalabildi.

Mursi'nin ilan ettiği düzenlemelere göre Cumhurbaşkanı'nın kararları hiç bir kurum hatta yargı tarafından bile denetlenemiyor ve yeni anayasayı hazırlamakla görevlendirilen kurucu meclis de denetimden muaf kılınıyor.

Mübarek zamanında atanmış başsavcıyı görevden alan Mursi buna ek olarak, eski lider Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan gösteriler sırasında halka saldıran ve çok sayıda kişinin ölümünden sorumlu tutulanların da yeniden yargılanmasını emretti.

Müslüman Kardeşler binalarına saldırı

İsmailiye ve Port Said kentlerinde Müslüman Kardeşler'e ait parti binaları ateşe verilirken, İskenderiye'deki gösteriler sırasında da çatışmalar çıktığı bildirildi.

Muhalif grupların İskenderiye'de Müslüman Kardeşler'in Özgürlük ve Adalet Partisi binalarını bastığı, sandalyeleri, kitapları pencerelerden fırlattıkları kaydedildi.

Gösteriler Mısır'da muhalefetin bir çok kanadını bir araya getirdi.

'Mursi Mübarek, devrim her yerde'

Dün gün boyunca düzenlenen protestolarda göstericiler anayasayı yazmakla görevlendirilen Kurucu Meclis'in dağıtılmasını ve yeniden ulusal bir diyalog başlatılmasını talep eden döviz ve pankartlar taşıdı.

Sloganlardan "Mursi, Mübarek, devrim her yerde" dikkatleri çekti.

Resmi Mısır devlet ajansı MENA'nın haberine göre Kahire'nin Muhammed Mahmud sokağında yaşanan çatışmalarda yaralanan üç kişi hastaneye kaldırıldı.

Mursi yandaşları ise Cumhurbaşkanlığı sarayı önünde gösteri yaptı.

Cumhurbaşkanı Mursi dün Kahire'deki bir camide yaptığı konuşmada "Allahın izniyle ilerliyoruz. Yolumuzda kimse duramaz" dedi. Mursi kararlarını herkese danışarak aldığını savunarak, "Zafer net bir plan olmadan kazanılamaz. Benim sarih bir planım var" diye konuştu.

Önceki gün bir ortak basın toplantısı düzenleyen önde gelen muhalif siyasetçiler Muhammed El Baradey ve Amr Musa ile Avukatlar Sendikası Başkanı Sami Aşur, Mursi’yi yasama, yürütme ve yargıyı tek elde toplamakla eleştirdiler.

Muhalif liderler "Bütün Mısırlıları Mısır'ın meydanlarında protestoya çağırıyoruz" diyerek eyleme çağırdılar.