BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da gerçekte neler oluyor?

İnternethaber Mısır darbesinin detaylarını Hürriyet ve Adalet Partisi Dış İlişkiler Sözcüsü Dr. Abdel Mahdoud Dardery öğrendi. İşte o röportaj;

Abone ol

Mısır'da gerçekte neler oluyor? Neden darbe oldu?
Mısır'da huzur nasıl sağlanır? İhvan’ın bundan sonraki tavrı nasıl olacak?
Müslüman Kardeşler dünyaya nasıl bir mesaj vermek istiyor?
Hristiyanlara, Musevilere, kadınlara bakış açıları nasıl?

İnternethaber, bu soruların cevabını Mısır'dan önemli bir konuğa sordu. Hürriyet ve Adalet Partisi Dış İlişkiler Sözcüsü Dr. Abdel Mahdoud Dardery, Adnan Oktar’ın davetiyle bir süredir İstanbul’da bulunuyordu.

Dr. Dardery, Türkiye'den ayrılmadan önce son röportajını İnternethaber'e verdi.

Çok kritik bir dönemden geçen Mısır hakkındaki son durumu ve gelişen olayları nasıl değerlendirmemiz gerektiğini Sayın Dardery’den öğreniyoruz.

İŞTE O RÖPORTAJ 

İnternethaber: Sayın Dr. Dardery, yakından bildiğiniz gibi Mısır gerçekten çok kritik bir süreçten geçiyor, herşeyden önce siz, Mursi yönetimiyle yakın ilişkiler içinde biri olarak bu son gelinen durumu, son olayları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dr. Dardery: Öncelikle konukseverliğiniz için Türk halkı olarak hepinize saygılarımı sunmak istiyorum. Bildiğiniz gibi Sayın Cumhurbaşkanımız Mursi Mısır´ın tarihindeki ilk seçilmiş cumhurbaşkanıydı. Bir parlamento vardı, anayasamız da seçilmiş bir anayasaydı ancak ordu bu duruma el koydu ve darbe yaptı. Darbe yönetimi Cumhurbaşkanını görevden aldı, parlamentoyu fesh etti, anayasayı iptal etti ve halkın iradesiyle oluşturulmuş bir sistemi ortadan kaldırdı. Darbe demokrasi için kabul edilemezdir. Darbe en üst düzey devlet terörüdür.

İnternethaber: Peki şu anda Mısır’da durum nedir? Hukuki anlamda olsun, sağlıkta, ekonomide, eğitimde, resmi kurumlarla ilgili bir boşluk oluştu mu?

Dr. Dardery: Evet tabi ki her kesimde bir boşluk oluştu. İşleyen bir sistemde kesilme söz konusu. Mesela şu anda Mısır´ın anayasası yok. Çok sayıda insan sebepsiz yere tutuklandı ve hapse atıldı. Parti başkanı hapse gönderildi. Bu tabi aynı şekilde ekonomiye de etki etti, ilerlemeyi durdurdu. Bunların hepsi Mısır´ın önündeki önemli engeller. Mısır tarihinde ilk defa ordu kendi insanları ile karşı karşıya geldi, yüzlerce kişi şehit edildi Mısır´da. Binlerce kişi de yaralandı. Bu darbe Mısır için büyük bir felaket oldu.

İnternethaber: Peki bu felaket yani Mısır’da yaşananların içyüzü tam olarak aktarılabildi mi kamuoyu tarafından?

Dr. Dardery: Bir kere daha belirteyim biz Mısır ordusunun Mısır insanlarını yani kendi halkını böylesine öldürdüğüne ve cinayet işlediğine ilk defa şahit oluyoruz. Bu tabi ki hem Allah’a karşı bir suç hem hukuka hem de insanlığa karşı bir suçtur. Allah korkusu olsa, iman olsa kesinlikle böyle bir şey yapmazlardı. Sevgi, şefkat olsa kesinlikle böyle birşey yapmazlardı. İlk defa tarihte Mısır´ın ordusu kendi insanlarını böyle bir şekilde öldürdü. Bu tabii ki kabul edilemez. Bizler darbeyi de, bu yaşananları da kabul edemeyiz. İşte bu yüzden günlerdir milyonlarca insan sokağa dökülüyor, sadece Kahire’de değil, bütün Mısır çapında bu gerçekleşiyor.

İnternethaber: Alanlardan gelen görüntülere baktığımızda Mısır halkının gerçekten teyekkuzda olduğunu görüyoruz. Kamuoyunun merak ettiği konulardan bir tanesi de Muhammed Mursi´nin ne durumda olduğu? Nerede tutuluyor, sağlık durumu nedir? Bu konularda bilgi alma imkanınız oluyor mu?

Dr. Dardery: Şu ana kadar tüm çabalarımıza rağmen ne ailesi ne de bizler Cumhurbaşkanımızın durumu hakkında bilgi alamadık. Halkın çoğunluğunun demokratik oylarıyla seçilmiş olan Cumhurbaşkanımızın nerede olduğu ile ilgili hiçbir fikrimiz yok, hiç bir şekilde iletişim kuramıyoruz. Ne yaptığını bilmiyoruz, Ramazan’ı nasıl geçirdiğini bilmiyoruz, oruç tutabiliyor mu yoksa tutamıyor mu hiçbir bilgimiz yok. Ne ailesine ne de başka hiçbir kimseye bağlantı izni verilmiyor, bilgi de verilmiyor. Bu yapılarak, sadece Cumhurbaşkanımız değil bütün Mısır bu şekilde baskı altına alınmış oldu, biz bunu böyle görüyoruz, bütün Mısır halkını esaret altına aldılar.

İnternethaber: Müslüman Kardeşlerden gözaltına alınanlar var bildiğimiz kadarıyla. Bunların isimlerini ve sayısını biliyor musunuz ya da bu kişilerden haber alabiliyor musunuz?

Dr. Dardery: Aslında şu anda hiçbir bilgimiz yok, yüzlerce kişi tutuklandı. İlk günlerde üç yüz kişi hapsedildi. Mısır’da hapisteki şartlar çok kötü. Hem sıcak hem de Ramazan ayındayız. Hapiste şartlar çok çok kötü. Mısır´lıların kendi ülkelerine hakim olması gerekir. Bu darbe sonlandırılmalıdır, Mısır´a özgürlük gelmesi lazımdır.

İnternethaber: Peki Mısır’a özgürlük nasıl gelecek? Milyonlar hala Mısır´ın genelinde sokaklara dökülmüş durumda. Ordu gösterilerin sonra erdirilmesi için bildiriler dağıtıyor ama halk vazgeçmiyor. Sizce bu durum nereye kadar böyle devam edecek?

Dr. Dardery: Biz bir kere ordunun „meydanları boşaltın“ demesini hiçbir şekilde kabul edemeyiz, bu onların vereceği bir karar değil. Ordunun kararının ve ne düşündüklerinin hiçbir geçerliliği yok. Kararı verecek olan Mısır halkıdır. Biz Mısır halkı olarak Cumhurbaşkanı Mursi serbest bırakılmadan, görevine dönmeden hiçbir şekilde sokaklardan çekilmeyeceğiz. Mısır halkı çekilmez. Bu, Mısır’ın, Mısır halkının hakkıdır. Cumhurbaşkanının mutlaka görevine dönmesi lazım. Bu Mısır´ın hakkı. İrade millete aittir, irade orduya ait değildir, ordunun önemi yoktur, Mısır halkının istekleri söz konusudur.

Ordu şiddet kullanarak bu iradeyi yok etmek istemiş, kanunlara aykırı hareket etmiştir. Halkın %64’ü tarafından oylanarak seçilmiş olan yürürlükte bir anayasayı ortadan kaldırmaya kalkmıştır. Bu sadece Mısır halkına karşı değil insanlığa karşı bir suçtur ve kabul edilemez tabii ki.

İnternethaber: Bize biraz da Mısır bugünlere nasıl geldi, nasıl bir süreç yaşandı bahseder misiniz? Geçen yılın bir değerlendirmesini yapar mısınız?

Dr. Dardery: Bu çok önemli bir soru. Mısır´da geçmişte, 60 yıl süren bir dikta rejimi vardı bildiğiniz gibi. Demokrasiye geçiş çok yeni, iki yıl oldu. Öncelikle Sayın Mursi demokratik bir parlamentonun oluşmasına vesile oldu, aynı zamanda biliyorsunuz çoğunluğun onayı ile bir anayasa oluşturuldu. Aynı zamanda bütün devlet kurumlarında, demokratik kurumların hepsinde yeniden reformlar yapıldı. Mısır’da bozulmuş olan sistemin tekrar düzeltilmesi için bir reform oluşturuldu. Aynı zamanda tüm partilere ulusal diyalog çağrısında bulundu. Sayın Cumhurbaşkanımız Mursi’nin dört tane yardımcısı var, bunlardan birisi Kıpti Hristiyan, bir tanesi hanım, diğeri de muhalefetten kişiler. Bütün muhalefete hükümete katılmaları için çağrıda bulunduk, onları davet ettik ama reddettiler. Bu arada bütün komşularımızla iyi ilişkiler içinde bulunmaya çalıştık, örneğin Afrika ülkeleriyle bağlantılar kurduk, aynı zamanda Türkiye ile ilişkilerimize önem verdik. Türkiye ile bağlarımızın kuvvetlenmesi için politikacılarla görüştük.

İnternethaber: Şu an konuştuklarımız ile Türkiye’deki olaylar arasında bir benzerlik, bir bağlantı kuruyor musunuz? Son 28 Şubat süreciyle bu olayları ilişkilendirenler oluyor.

Dr. Dardery: Biz Türkiye ile Mısır’ı ayırdetmiyoruz. Türkleri çok seviyoruz, onlarla bir tarihimiz var, geçmişimiz var. Bizler bütünün ayrılamayan birer parçası gibiyiz. Herşeyimiz ortak, kültürümüz ortak, yaşadıklarımız ortak. Türkiye´nin demokrasisi çok güzel ve biz Türkiye´nin demokrasisini örnek alıyoruz. Mısır konusunda dikkati çeken ve kabul edilmez olan ise Avrupa´nın hala devam eden sessizliğidir. Avrupa sessiz kaldı darbe olmasına, halbuki Avrupa’nın demokrasiden yana olması lazımdı. Türkiye ise Mısır´dan yana tavır aldı ve çok güçlü şekilde darbeye karşı çıktı. Bu vesileyle hem Türk milletine hem Türkiye´nin liderlerine çok teşekkür ederiz, teşekkürü borç biliriz. Hatta Başbakanınız Sayın Erdoğan, Mursi´nin hala Cumhurbaşkanı olduğunu ifade etti ve „Cumhurbaşkanımız“ diye tanımladı. Mısırlılar olarak biz direneceğiz. Mısır’ın Türkiye ile geleceği de iyi olacak inşaAllah.

İnternethaber: Sayın Dardery İhvan sizce geri adım atacak mı? Darbe taraftarları İhvan’dan ne bekliyorlar ve İhvan onların beklentilerine karşılık verip, bu anlamda bir yumuşama gösterecek mi?

Dr. Dardery: Şimdi, öncelikle darbe konusunda tüm Mısır açısından bir bilinçlenme söz konusu oldu hatta başta darbeyi destekleyenlerin çoğu artık darbeye karşı çıkıyorlar. İçlerinden „hata yaptık“ diyenler bile oldu. Bizim istediğimiz Cumhurbaşkanı Mursi´nin geri gelmesi yani görevine dönmesi, aynı zamanda fesh edilen anayasanın tekrar yürürlüğe girmesi ve fesh edilen Parlamentonun tekrar oluşturulması.

Bizler sevgi olsun, şefkat olsun, merhamet olsun istiyoruz. Tabii ki müzekereye de her zaman açığız, hatta şunu söylüyoruz; ulusal seçim olsun. Yani Mursi görevine döner dönmez hemen çok kısa bir süre içinde her kesimin katılacağı ulusal bir seçim olsun, demokrasi anlayışımız budur bizim. Türkiye´nin Başbakanından istirham etmiştik, Türkiye hükümetinin bu konuda müdahil olmasını. Şunu da söylemek istiyorum. Biz darbecileri de affediyoruz, yani bu seçimler olduktan sonra Mursi görevine döndükten sonra biz onları affediyoruz.

İnternethaber: Size son olarak İhvan ile ilgili bir soru sormak istiyoruz. İhvan’ın toplumun diğer kesimleriyle ilişkileri nasıldı?

Dr. Dardery: Müslüman Kardeşler bildiğiniz gibi dünyanın her yerinde yaygındır. Ancak en organize hareket Mısır´dadır. Bütün şehirlerde, hatta küçük kasabalarda dahi bulunurlar. Müslüman kardeşlerde her kesimden insan vardır; doktorlar, mühendisler, işçiler, temizlikçiler... Müslüman Kardeşler çok büyük bir harekettir. Ayrıca Mısır’da sokaklarda olan sadece İhvan değil, sokaklarda toplumun her kesiminden insanlar var. Önemli olan İhvan’nın İslam´ı temsil etmesi. İslam barış dinidir, İslam herkese kucak açar, yani inanan-inanmayan herkese. Mesela büyük bir topluluk olarak Hristiyanlar var. İslam, Hristiyanlara karşı sevgiyi merhameti aşılar. En iyi ilişkilerimiz onlarla, bizi en çok destekleyenler arasında yine Hristiyanlar var, çünkü İslam´da bu şekilde emredilir. Peygamberimiz (sav)´in hayatını, uygulamalarını kendimize örnek alıyoruz. Ayrıca tekrar belirtmek istiyorum, diğer partileri de biz davet ettik ancak bazıları kabul etmediler. Tabi ki olabilir kendi kararlarıdır, ama biz toplumun her kesiminden ulusal bir koalisyon kurulması için çağrı yaptık.

İnternethaber: Açıklamalarınız için çok teşekkürler Sayın Dardery, son mesajınız nedir okuyucularımıza, Türk halkına?

Dr. Dardery: Darbe herkes için, her ülke için kötüdür. Sadece Mısır için değil, Avrupa, Amerika, Afrika için de kötüdür. Bizim mesajımız bundan sonra sevgi, şefkat olacak. Amerika ile, Avrupa ile, müslümanlarla, Kitap Ehliyle, herkesle birlikte iyi ilişkiler içinde olmak, birlikte yaşamak istiyoruz. Avrupa’ya da bir çağrımız var: Lütfen İslam’a olan yanlış bakış açınızdan dolayı demokrasiye karşı yanlış bir tutum içinde de olmayın. Bu mesajı vermek istiyorum onlara. İslam’da sevgi var, iyilik var, güzellik var, inananlar-inanmayanlar herkese karşı güzel bir anlayış söz konusu, kimse darbeyi desteklemesin, bu herkes için kötü olur.

Bizim dünyaya bir mesajımız var Müslüman Kardeşler olarak. Daha çok sevgi olsun, tüm dünyada sevgi, eşitlik, merhamet bunlar hakim olsun. Sosyal adalet hakim olsun. Hem kadınlar layık oldukları yere gelsinler, hem kadınlar haklarını İslam´da bildirildiği şekilde yaşasınlar. Aynı zamanda Kitap Ehli, Hristiyanlar, Müslümanlar, Museviler hepsi birlikte barış içinde yaşasınlar. Bizim dünyaya mesajımız bu.