BIST 10.271
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.394,51
HABER /  GÜNCEL

Mısır Başbakanı'ndan sukünet çağrısı

Mısır Başbakanı Essam Şerif, başkent Kahire'de Kıpti Hristiyanlar ve güvenlik güçleri arasında 24 kişinin ölümü, 200'den fazla kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan çatışmalardan sonra sükunet çağrısı yaptı.

Abone ol

Mısır Başbakanı Essam Şerif, Kıpti Hristiyanlar ve güvenlik güçleri arasında 24 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaların ardından sükunet çağrısında bulundu.

Kahire'nin bazı kesimlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Çatışmalar, geçen hafta Aswan bölgesinde Kıpti Hristiyanlara ait bir kiliseye, radikal İslamcılar tarafından düzenlendiği savunulan bir saldırıyı protesto için yapılan gösterinin ardından çıktı.

Başbakan Şerif, Mısır'da Hristiyanlar ve Müslümanlar arasındaki geçimsizliğin 'ülke güvenliğine tehdit oluşturduğunu' söyledi.

Şerif bu açıklamaları, gece uygulanan sokağa çıkma yasağı ve acil bir kabine toplantısının ardından yaptı.

Dün gece geç saatlerde çatışmaların yaşandığı yeri ziyaret ettikten sonra televizyondan halka seslenen Şerif, 'Ülke güvenliğine karşı en ciddi tehdit ulusal birlikle oynamak ve Mısır'ın Hristiyan ve Müslüman evlatları arasında geçimsizlik yaratmaktır' dedi.

Başbakan Şerif ayrıca, eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in geçen Şubat ayında devrilmesinden bu yanaki en kanlı şiddet olaylarının 'ordu ve halk arasındaki ilişkiye fesat soktuğunu' söyledi.

Mısır'da Hristiyan ve Müslümanlar arasındaki gerilim son dönemde artıyor.

Nüfusun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan Kıpti Hristiyanlar, iktidardaki askeri konseyi, son dönemde kendilerini hedef alan saldırılar karşısında fazla hoşgörülü davranmakla suçluyordu.

Sokağa çıkma yasağı

Kahire'nin bazı kesimlerinde gece sokağa çıkma yasağı uygulanmasına yol açan olaylar, çoğu Hristiyan binlerce kişinin Kahire'nin kuzeyindeki Şubra bölgesinden devlet televizyonu binasının bulunduğu Maspero Meydanı'na doğru yürüyüşüyle başladı.

Göstericiler bu meydanda bir oturma eylemi yapmak istiyordu.

Aswan Bölgesi valisinin istifasını talep eden eylemciler, devlet televizyonunu da Hristiyan karşıtı yayınlar yapmakla suçladı.

Hristiyan ve Müslümanlar arasındaki gerilim artıyordu

Protestocular, güvenlik güçleriyle çatışmaların başlamasından önce, sivil giyimli bazı kişilerin kendilerine saldırdığını belirtti.

Çatışmaların daha sonra, Hüsnü Mübarek'in istifasıyla sonuçlanan eylemlerin merkezi Tahrir Meydanı'na yayıldığı duyuruldu.

Sağlık Bakanlığı olaylarda 24 kişinin öldüğünü, 212'den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

Bakanlık Sözcüsü BBC'ye yaptığı açıklamada, yaralananların 107'sinin sivil, 86'sının da güvenlik gücü olduğunu söyledi.

Eylemciler, iktidardaki askeri konsey ve konseyin başkanı Mareşal Muhammed Tantawi'nin istifasını talep etti.

Gerilim artıyordu

Kahire'deki BBC Muhabiri Yolanda Knell, ülkede son bir kaç aydır oluşan siyaset ve güvenlik alanındaki iktidar boşluğunda gerilimin arttığını belirtiyor.

Hristiyanlar, son aylarda aşırı muhafazakâr İslamcıların giderek artan güç gösterilerinden kaygılıydı.

Geçen Mayıs'ta Kıpti kilisesine düzenlenen saldırıda 12 kişi ölmüş, Mart ayında da Tahrir Meydanı'nda Hristiyan ve Müslümanlar arasındaki çatışmalarda 13 kişi hayatını kaybetmişti.

Mısır'daki en büyük azınlık grubu olan Kıpti Hristiyanlar, ayrımcılıktan şikâyet ediyor. Mısır'da sadece Hristiyanlıktan Müslümanlığa geçiş tanınıyor. Ancak Müslümanlıktan Hristiyanlığa geçiş kabul edilmiyor.