BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kahire'de kanlı çatışmalar

Mısır'ın başkenti Kahire'de eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i deviren gösterilerden sonraki en kanlı çatışmalar yaşandı. Bir kiliseye yapılan saldırıyı protesto eden Hristiyanlar güvenlik güçleriyle çatıştı. En az 23 ölü, 200'e yakın da yaralı var.

Abone ol

Mısır'da eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in geçen Şubat'ta devrilmesinden bu yana yaşanan en kanlı şiddet olaylarında en az 23 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Kahire'nin bazı kesimlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Çatışmalar, geçen hafta Aswan bölgesinde Kıpti Hristiyanlara ait bir kiliseye, radikal İslamcılar tarafından düzenlendiği savunulan bir saldırıyı protesto için yapılan gösterinin ardından çıktı.

Mısır televizyonunda, televizyon binasının önünde orduya ait araçlar yanarken, göstericilerle polisin çatışırken görüldüğü görüntüler yayımlandı.

Mısır'da Hristiyan ve Müslümanlar arasındaki gerilim son dönemde artıyor.

Nüfusun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan Kıpti Hristiyanlar, iktidardaki askeri konseyi, son dönemde kendilerini hedef alan saldırılar karşısında fazla hoşgörülü davranmakla suçluyordu.

Başbakan Essam Şerif, Mısırlılara dini bölünmelere boyun eğmemeleri çağırısında bulundu.

Şerif Facebook sayfasından yayımladığı mesajında, 'Bu yaşananlar Müslüman ve Hristiyanlar arasındaki bir çatışma değil, kaos ve ihtilaf yaratmaya çalışma girişimidir' dedi.

Sokağa çıkma yasağı

Mısır devlet televizyonu başkent Kahire'nin bazı kesimlerinde gece sokağa çıkma yasağı konulduğunu bildirdi.

Kabinenin bu sabah acil bir toplantı yapacağı kaydedildi.

Olaylar, çoğu Hristiyan binlerce kişinin Kahire'nin kuzeyindeki Şubra bölgesinden devlet televizyonu binasının bulunduğu Maspero Meydanı'na doğru yürüyüşüyle başladı.

Göstericiler bu meydanda bir oturma eylemi yapmak istiyordu.

Aswan Bölgesi valisinin istifasını talep eden eylemciler, devlet televizyonunu da Hristiyan karşıtı yayınlar yapmakla suçladı.

Hristiyan ve Müslümanlar arasındaki gerilim artıyordu

Protestocular, güvenlik güçleriyle çatışmaların başlamasından önce, sivil giyimli bazı kişilerin kendilerine saldırdığını belirtti.

Çatışmaların daha sonra, Hüsnü Mübarek'in istifasıyla sonuçlanan eylemlerin merkezi Tahrir Meydanı'na yayıldığı duyuruldu.

Sağlık Bakanlığı olaylarda 23 kişinin öldüğünü, 174 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Ölenlerin kaçının asker, kaçının gösterici olduğuysa belirsizliğini koruyor.

Eylemciler, iktidardaki askeri konsey ve konseyin başkanı Mareşal Muhammed Tantawi'nin istifasını talep etti.

Gerilim artıyordu

Kahire'deki BBC Muhabiri Yolanda Knell, ülkede son bir kaç aydır oluşan siyaset ve güvenlik alanındaki iktidar boşluğunda gerilimin arttığını belirtiyor.

Hristiyanlar, son aylarda aşırı muhafazakâr İslamcıların giderek artan güç gösterilerinden kaygılıydı.

Geçen Mayıs'ta Kıpti kilisesine düzenlenen saldırıda 12 kişi ölmüş, Mart ayında da Tahrir Meydanı'nda Hristiyan ve Müslümanlar arasındaki çatışmalarda 13 kişi hayatını kaybetmişti.

Mısır'daki en büyük azınlık grubu olan Kıpti Hristiyanlar, ayrımcılıktan şikâyet ediyor. Mısır'da sadece Hristiyanlıktan Müslümanlığa geçiş tanınıyor. Ancak Müslümanlıktan Hristiyanlığa geçiş kabul edilmiyor.