BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,97
ALTIN 2.445,43
HABER /  DÜNYA

Fransa'da Sosyalistler sandığa gitti

Fransa'da Cumhurbaşkanlığı için Sosyalist Parti delegeleri sandık başına gitti

Abone ol

Fransa'da ana muhalefetteki Sosyalist Parti delegeleri, gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak adaylarını belirlemek için düzenlenen seçimin ilk turunda bugün sandık başına gitti.

BFM televizyon kanalı, resmi olmayan sonuçlara göre, Francois Hollande'ın oyların yüzde 40'ını, Martine Aubry'nin ise yüzde 30'unu aldığını duyurdu. Yine resmi olmayan sonuçlara göre Arnaud Montebourg ise yüzde 17 oranında oy aldı

Seçimlere, yaklaşık 1.5 milyon delege katıldı.   

Seçimin ikinci turu 16 Ekim'de düzenlenecek.

Sosyalist Parti, Francois Mitterand'ın 1995 yılında cumhurbaşkanlığını bırakmasından bu yana Elysee Sarayı için düzenlenen seçimi kazanamıyor.

Aday belirleme seçimi için, ülke genelinde 10 bin sandık kuruldu. Partinin programını kabul ettiğini beyan eden ve sembolik olarak, partiye bir avro tutarındaki üyelik kaydını yapan herkes aday belirleme yarışında oy kullanabiliyor.

François Hollande ve Martine Aubry'nin yanı sıra Segolene Royal, Manuel Valls, Arnaud Montebourg ve Jean-Michel Baylet parti adaylığı için yarıştı.

New York'taki skandaldan önce düzenlenene anketler, IMF eski başkanı Dominique Strauss-Kahn, sosyalist partiden aday olarak, cumhurbaşkanlığı seçimini açık farkla önde bitireceğini ortaya koyuyordu.

HOLLANDE'IN ERMENİLER'E SÖZÜ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini en güçlü adaylarından Sosyalist Francois Hollande, iki hafta önce 1915 olaylarını inkarını suç sayılmasını öngören yasa teklifinin tekrar senato gündemine alınması konusunda Ermeni diasporasına söz vermişti.

Hollande, Paris'te Ermeniler'in yoğun yaşadığı Alfortville kasabasında, Ermeni dernekleri temsilcileriyle yaptığı görüşmede, senatoda çoğunluğu ele geçiren sosyalist senatörlere, yasa teklifinin tekrar gündeme gelmesi için talepte bulunacağını söylemişti.

Senato, 4 Mayıs'taki oturumda, bu teklifin görüşülmesini reddetmişti.