BIST 10.159
DOLAR 32,17
EURO 35,12
ALTIN 2.467,85
HABER /  GÜNCEL

Berlin'de Merkel-Sarkozy görüşmesi

Liderler Yunanistan merkezli borç krizini, krizin yayılmasını önleme yollarını ve borç krizinin en çok etkilediği bankalar için ne yapılması gerektiğini ele alacak.

Abone ol

Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel Euro Bölgesi'ndeki sorunları ele almak üzere Berlin'de biraraya geldi.

Liderler Yunanistan merkezli borç krizini, krizin yayılmasını önleme yollarını ve borç krizinin en çok etkilediği bankalar için ne yapılması gerektiğini ele alacak.

Liderlerin muhtemel gündem maddelerinden biri de, krizin kurbanı ilk Avrupa bankası olan Dexia'nın geleceği olacak.

Bugün bir açıklama yapan, Fransa, Belçika ve Lüxemburg hükümetleri, Fransız-Belçika bankası olan Dexia'yı kurtarma planı üzerinde anlaştıklarını söylüyor.

Euro bölgesinin en büyük ekonomilerine sahip olan Almanya ve Fransa henüz atılacak adımlar konusunda uzlaşabilmiş değil.

Dün de Uluslararası Para Fonu IMF'nin Başkanı Christine Lagarde Euro Bölgesi'ndeki durum konularını ele almak üzere Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile biraraya gelmişti.

Bundan önce de, Almanya Başbakanı Merkel Berlin'de IMF Başkanı Lagarde, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü Genel Sekreteri Angel Gurria ile biraraya geldi.

Bu arada Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i dolaylı olarak Avro Bölgesi'nin borç krizi konusunda vizyon sahibi olmamakla eleştirdiği bildirildi.

Zoellick, Alman WirtschaftsWoche dergisinde yayımlanacak açıklamasında, Doğu Bloku dağıldığında, zamanın Almanya başbakanı olan Helmut Kohl'ün bir vizyon geliştirdiğini hatırlatarak, benzer şeylerin bugün eksik olduğunu vurguladı.

Zoellick, şu ana kadar Avrupalı yetkililerin, sorunları likidite desteğiyle çözmeye çalıştıklarını belirterek, 'bu, problemleri çözmez, yalnızca zaman kazandırır' diyor.

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaştığına, İtalya'nın çalkantılı bir dönemden geçtiğine, İngiltere'nin ise Euro Bölgesi'ne üye olmadığına dikkat çeken Zoellick, 'çözüm nereden gelecek' diye soruyor.

Geçtiğimiz günlerde uluslararası kredi derecelendirme kurumu Fitch İspanya ve İtalya'nın kredi notunu düşürdü.

Diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody's de 12 İngiliz bankasının kredi notunu düşürdü.

Kuruluş ayrıca 9 Portekiz bankasının kredi notunu da düşürdü.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Avro Bölgesi'nde ekonomik görünüme ilişkin yoğunlaşmış aşağı yönlü riskler bulunduğunu bildirdi.

Geçtiğimiz günlerde, IMF'nin İtalya ve İspanya'da baskı altındaki tahvil piyasalarına destek için Avrupa Finansal İstikrar Fonuna yardım edebileceği bildirildi.

IMF'nin Avrupa Masası Direktörü Antonio Borges, Avrupa'nın finansal sektöründe güveni tazelemek için bankalar konusunda eşgüdümlü hareket etmeye ihtiyacı olduğunu söyledi.