BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,13
ALTIN 2.304,80
HABER /  POLİTİKA  /  BBP

Milletvekili Sincar mezarı başında anıldı

20 yıl önce faili meçhulleri araştırmak için gittiği Batman’da silahlı saldırı sonucu öldürülen DEP Mardin Milletvekilli Mehmet Sincar, Mardin'de mezarı başında anıldı.

Abone ol

İNTERNET HABER- Batman’da 1993'te silahlı saldırı sonucu öldürülen DEP Mardin Milletvekilli Mehmet Sincar, Mardin'de mezarı başında anıldı.

Anmaya Barış ve Demokrasi partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Toplum Komgresi (DTK) Eş Başkanı Ahmet Türk, BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak da katıldı.

FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLERİ ARAŞTIRMAK İSTERKEN ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Demokrasi Partisi (DEP) milletvekili Mehmet Sincar, 4 Eylülü 1993'te faili meçhul cinayetleri araştırmak için gittiği Batman'da öldürülmüştü.

Azadi Meydanı'nda bir araya gelen grup Abdullah Öcalan ve Mehmet Sincar'ın posterinin ile yürüdü.

Mezarlıkta sona eren yürüyüşün ardından Sincar'ın mezarına karanfiller bırakıldı.

FAİLLERİ 20 YILDIR BULUNAMAZ

Anmada ilk konuşmayı yapan Mehmet Sincar'ın eşi aynı zamanda Kızıltepe eski Belediye Başkanı Cihan Sincar, eşi ve yoldaşlarının tek amacının Kürt halkının özgürlüğü olduğunu söyledi.

"Mehmet'in tek umudu ve hedefi Kürdistan'ın özgürlüğü ve Kürt halkının kendi topraklarında tüm dünya halkları gibi yaşama arzusu ile mücadele ediyordu. Ancak 20 yıldır katilleri ortaya çıkartılmamış ve yargılanmadı."

Ahmet Türk ise, Kürt halkının mücadelesinin, Mehmet Sincar ve onun gibi canını feda edenlerin sayesinde bugünlere geldiğini ifade etti.

SİNCAR DEVLETİN ORGANİZE CİNAYETİNE KURBAN GİTTİ

Selahattin Demirtaş, devletin, Ergenekon ve uzantılarından Mehmet Sincar'ın katledilişine dair tek bir soru dahi sormadığına dikkat çekerek Sincar'ın katledilmesinin devletin organizeli cinayeti olduğunu söyledi.

"Bizzat devlet eliyle, devlet kontrolü ile devlet tetikçileri tarafından katledilmiş bir halk vekilinin mezarı başındayız. Maalesef bunca zamana rağmen halen devlet bunun hesabını vermemiş, halen devlet partimizden ve ailesinden özür dilememiştir. İşte Ergenekon davasında yargılanan ve dışarıda bulunanlara bu cinayetin sorulması gerekmekteydi.

"Fakat bugüne kadar AKP dahil hiç bir hükümet bu cinayetlerin üzerine gitmemiştir. Aradan geçen bunca zamanda kaybeden kim olmuş? Bir dönüp baksınlar. Bugün de Ortadoğu'nun en büyük halk hareketiyiz. Kimin sayesinde? İşte bu mezar taşları sayesinde, işte şehitlerimizin yarattığı emek sayesindedir."

Anma etkinliğinin ardından etkinliğe katılan yurttaşlar, Şeyh Davut Yalçınkaya Halkevi'nde Mehmet Sincar için verilen mevlide katıldı. Mevlitte Sincar'ın hayatını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

(Bianet)