BIST 10.194
DOLAR 32,39
EURO 34,77
ALTIN 2.406,34
HABER /  POLİTİKA

MHPli Melen ABDde konuştu

MHP Milletvekili Prof. Dr. Melen, ABD'de Kıbrıs sorununda AB'nin Türkiye'nin önünü tıkadığını söyledi.

Abone ol

TBMM Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu üyelerinden MHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mithat Melen, AB'nin müzakere sürecinde Kıbrıs ya da başka siyasi bahaneler ileri sürmesi yüzünden, Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı AB ile ekonomi konuşamadığı görüşünü savunarak bu durumun kabul edilemeyeceğini söyledi.

Prof. Dr. Melen, New York'un Columbia Üniversitesinde Türkiye'nin dış politikası, Türkiye ve dünyadaki ekonomik durumla ilgili konuşma yaparak soruları yanıtladı.

Türkiye'de bir değişim yaşandığını ve Türk insanın üretmeyi öğrendiğini kaydeden Melen, daha çok ve verimli üretmek için eğitime, teknolojiye daha fazla önem verilmesi gerektiğini bildirdi. Türkiye'de genç kuşakların da son derece eğitimli ve dışa açık olduklarını anlatan Melen, bu potansiyelin iyi kanalize edilmesi gerektiğini belirtti.

Melen, Türkiye'nin borca dayalı sisteminin de değişmesi gereğine dikkat çekerek, ''iyi yönetimin, tasarruf yapmanın ve yeni yatırımların'' son derece önemli olduğunu vurguladı. Melen, konuşmasında 2001 yılındaki ekonomik krizin ardından alınan önlemlerle Türkiye'deki bankaların güçlü hale geldiklerini, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin son 20 yılda iyi bir gelişme gösterdiğini ve ekonomik büyümenin yıllık yüzde 7'lere vardığını açıkladı.

Melen bir soru üzerine, Türkiye'deki ekonomik durumun sadece küresel ekonomideki durumdan kaynaklanmadığını, kendi görüşüne göre Türkiye'nin ekonomide son 7 senede biraz rahat davrandığını, bu krizin ardından ayaklarının daha fazla yere bastığı görüşünü de dile getirdi.

2009 yılının zor geçeceğini belirten Melen, enerjinin Türkiye'de çok pahalı olduğunu ve Türkiye'nin günlük finansman zorluğu çektiğinin de altını çizdi. Türkiye'de tekstil ve otomotiv sektörünün ciddi sıkıntılar geçirdiğini anlatan Melen, ''(Krizi) çok büyütüp, batıyoruz demenin de anlamı yok tabii'' dedi.

AB SÜRECİ

Türkiye'de son dönemde insanların AB üyeliğiyle ilgili olarak ''biraz kendilerini aldatılmış hissettiklerini'' ve Türk kamuoyunun AB üyeliğine verdiği desteğin yüzde 75'lerden yüzde 35'lere düştüğünü belirten Melen, Türkiye'nin tam üyelikten başka bir seçeneği kabul etmeyeceğini de kaydetti. Melen, Türkiye'nin ihracat ve ticari ilişkilerinin son derece yoğun olduğu AB'nin, Türkiye ile son dönemde müzakere süreci kapsamında ''ekonomi konuşmadığını'', Kıbrıs gibi politik nedenler ortaya atarak kimi müzakere başlıklarını kapattığını, bunun kabul edilemez olduğunu bildirdi. Melen başta AB tarafı olmak üzere iki tarafın ''stratejik olarak bu konuyu iyice düşünmeleri'' ve çözmeleri gerektiğini söyledi.

Melen bir soru üzerine Türkiye'nin en büyük ticari ortağı AB ile ''ekonomi konuşamaması'' yüzünden bir anlamda IMF ile ilişki kurmaya zorlandığı görüşünü de savunarak Türkiye'yi IMF'nin kurtaramayacağını, Türkiye'yi yapısal reformların kurtaracağı görüşünü dile getirdi.

ORTA DOĞU

Melen Suriye ile ilgili bir soru üzerine Orta Doğu bölgesindeki İran, Suriye ve Irak gibi ülkelerin bütüncül bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini, burada anlayışların birbirine benzer olduğunu belirtti. ''Bugün düne göre daha iyi bir anlayışa sahip lideri olan'' Suriye'nin, geçmişte PKK terörünü barındırdığını da anımsatan Melen, Suriye ve Irak'ın Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu kaydederek, özellikle logistik açıdan ticaret yapmak için bu iki ülkenin Türkiye'ye ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

Bölgede önemli meselelerden birinin ekonomi olduğunu anlatan Melen, bir soru üzerine Türkiye'nin bölgede son derece önemli bir ülke olduğunu, komşularıyla ticaret yapan Türkiye'nin ekonomik açıdan daha da güçlü olması gerektiğini ifade etti.