BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Mezara gidecek gizemli sır

Erdoğan dün "benimle mezara gidecek" dedi. Ama diye not düştü; "Büyükanıt açıklarsa ben de açıklarım. Baykal da diyor ki açıklayın...

Abone ol

İNTERNETHABER

Başbakan Erdoğan'dan sonra bugün de CHP Lideri Deniz Baykal, ntv'de Murat Yetkin'in karşısındaydı.. 'Sen ben' tartışmasına yanıt vererek sözlerine başlayan Baykal ''Benim üslubum elvermez. Dertliyim ben dertliyim'' diyen Erdoğan'a şöyle yanıt verdi:

DOLMABAHÇE SIRRI 

Başbakan Erdoğan dün bir kez daha "oradaki konuşma benimle mezara gidecek" dedi. Ardından da ama diye
bir not açtı ve "Büyükanıt açıklarsa o zaman ben de açıklarım..."

DAHA DA GİZEMLİ OLDU

Türkiye tarihindeki en gizemli buluşmalardan biri olmaya aday Dolmabahçe görüşmesi Baykal'a da soruldu.

Baykal şunları söyledi; "Giderek konu gizem kazanıyor. İkisinin konuya bakışında bir ayrışma da ortaya çıkıyor. Önce bir defa görüşme bir resmi mahalde yapılan görüşme, üniformayla yapılan görüşme.. Genelkurmay başkanı sıfatıyla yapılan görüşme.. Bu konunun mezara gidecek benimleye dönüşmesine tanık oluyoruz..

BAŞBAKAN UYARDI MI?

Büyükanıt ise bir süre sonra açıklanabilir diyor.. Eğer konuşursan ben de konuşurum diyerek Başbakan, Büyükanıt'a tehdit demeyelim bir uyarıda bulunmuştur. İki kişi arasında tutmaya kimsenin hakkı yoktur.

BU SIR SAKLANAMAZ

Sayın başbakan da bunu devletin ilgili mercilerine, yeni yol haritasını, elbette gizlilik kayıtları içinde ama devletin hafızasına aktarmak zorundadır. Aynı şekilde genelkurmay başkanı da.. Bu görüşmeyi görevi devralmış yeni komutana aktarmamış olmasını anlamak mümkün değildir. Bu çok ağır bir ihtimaldir. Orada tarihi bir viraj alındığı, yeni bir yol haritasının çizildiği görülüyor. 2 yıla yakın bir zaman geçti bu saklanamaz.


''Ona hakaret etmek onu küçük düşürmek peşinde değilim. Ben bir tespitimi ortaya koydum. Evet Başbakan gelmiş geçmiş en kaba üsluba sahip başbakandır.'' 

Deniz Feneri'ne gelince Baykal, konunun Akman sorunu olmaktan çıktığını Arınç sorunu haline geldiğini söyledi... Başbakan'ın ''Arınç'ın kişisel kanatidir'' sözlerine Baykal'ın yanıtı, ''Erdoğan'ın Arınç'ın bu tutumundan rahatsız olduğunu görüyoruz'' oldu.

Baykal, Dolmabahçe'deki gizli görüşme için ise şunları söyledi: ''Sayın Başbakan belli ki konuşursan ben de konuşurum diyerek Büyükanıt'ı uyarmıştır. Belli ki orada yeni bir yol haritası çizilmiştir, tarihi bir viraj alınmıştır. Sayın Başbakan devletin ilgili mercilerine, yeni yol haritasını, elbette gizlilik kayıtları içinde ama devletin hafızasına aktarmak zorundadır. Aynı şekilde genelkurmay başkanı da.. Bunu yapmamak ağır ihmaldir.''

İşte CHP Lideri Baykal'ın ntv'deki söyleşisinden satırbaşları...

EVET EN KABA ÜSLUBA SAHİP BAŞBAKAN
- Başbakan hangi üsluba sahip herkes biliyor. Ona hakaret etmek onu küçük düşürmek peşinde değilim. Bir tespitimi ortaya koydum. Gelmiş geçmiş en kaba üsluba sahip başbakan. Başbakan diyor ki hakaret ediyor. Defalarca mahkemeye başvurdu. Ben hiç onu mahkemeye vermedim... Bunlar siyasetin tuzu biberi diyerek görmezlikten geldim. Bunların tümü mahkemeden döndü.. Bana yönelik olarak hakarete maruz kaldığını söyleyecek durumda değildir. Ben kişisel tartışma içinde değilim.

KİMİ BACANAK, KİMİ ÇOCUKLARINI ARKADAŞI
- Dün Başbakan Deniz Feneri konusunda Akman için ''Biz temiz biliyoruz dedi. Arınç'ın açıklaması için de şahsi kanaati'' dedi. Siz ne diyorsunuz?
- Evet bunlar çok çarpıcı açıklamalar. Alman yargısına göre bu dolandırıcılık. Elebaşıları Türkiye'de dedi. Parmak izlerini, belgelerini verdi. Bu kişilerin de o sanıklar arasında olduğunu söyledi. Bunu yok saymak mümkün mü?
Başbakan bunlarla özel ilişki içinde. Kimi bacanak, kimi çocuklarının arkadaşı.. Ayak sürüme bundan kaynaklanmıştır.

KONU AKMAN KONUSUNDAN ÇIKMIŞTIR
- Başbakanın sözlerinden anlaşılıyor ki konu Akman konusu olmaktan çıkmıştır, Arınç konusu olmaya dönüşmüştür. Şimdi Sayın Başbakan'ın dünkü açıklaması Arınç'ın bu tututmundan rahatsız olduğunu gösteriyor... Arınç bu sözleri mesir macunu yerken söylememiştir. TC sorumlu vatandaşı olarak söylemiştir. Bu Arınç'ın aile efradıyla konuşacağı bir konu mudur? Çok temel konu bu, dürüstlük konusu.. Hükümetin çok ciddi bir yolsuzluk konusunda tavır takınmasıdır. Arınç bunu içine sindirememiştir.
Hükümetin görüşü Başbakanın kişisel tercihi olmamalıdır, doğru tavır olmalıdır.

ARINÇ'IN GÖRÜŞÜ MÜ BAŞBAKANIN GÖRÜŞÜ MÜ?
- 3. kez başkanlığına aday olmamasından teselli çıkarmaya çalışıyoruz. Kardeşim eğer üye olma hakkı varsa neden başkan olmuyor... Başkan olamayacaksan o zaman üye de olamazsın.. Başkanlıkla üye olmanın ahlaki standartları farklı mıdır ki? Üye de olamaz. Onu üye olarak hazmetmek mümkün değildir? Arınç'ın görüşü mü hükümetin görüşü olmalıdır? Başbakanınki mi? Olay nitelik değiştirmiştir. Niye oturtulamıyor? Çünkü çok ciddi bağlantı noktaları var..

[PAGE]

OBAMA ALDI MI BÖYLE UÇAK?
- Burayı biz yabancı sermaye yapacağız. E param yok. Altına 60 bin dolarlık uçak aldı. Ya niye alıyosun? Obama aldı mı böyle uçak?
Almadığımız doğalgaz için İran'a 700 milyon dolarlık ödeme yaptık. Üstelik de o kullanmadığımız doğalgazı Türk halkına zamlarla satmaya çalıştık..
- Birilerine söz verildİğinden mi şüpheleniyorsunuz?
- Bu iktidarı biliyoruz. Kuşadası'nı Ofer'e verebilmek için kanun çıkartılmıştır. Aynı şekilde Tüpraş hisselerinin 14.75'inin aynı gruba satılması sağlanmıştır. Başbakan önce tanımıyorum demiştir. Başbakan azınlıklar tartışması üzerinde bunu yapmaya çalışmıştır. Pazarlık vardır yoktur bilemem, ama bunlar zihinleri karıştırmıştır.

MAYINDAN DÖNMEDİ AMA UYGULAYAMAZ

- Vay Başbakanı engelliyorlar demeye hakkı yok. Bir temel yanlışı da şu Başbakanın. Muhalefeti sanki engellemek istiyor.. Herkes Başbakanın penceresinden bakmak zorunda değil. Muhalefet Başbakanın temel yanlışlar yapmasını engellemiştir.. Mayın konusunda geri dönmemiştir ama uygulayamayacaktır..

CUMHURBAŞKANI ONAYLAMAYACAKTIR
- Cumhurbaşkanının onaylamayacağına dair bir veri mi var elinizde?
- Yo hayır yok. Ama uygulamamalıdır. O artık çoğunluğun sözcüsü olmaktan çıkar.. Siyasi çoğunluğun uzantısı olarak görüldü.. Fırsatlar geldi ama değerlendirmedi. Bunda Anayasaya aykırılık var. Bir defa onun görevi anayasayı korumak. En kritik sınır bölgesi.. Ortadoğu bölgesi.. Başka bir ülkeyi buraya getirip yerleştirmenin anlamı var mı...

[PAGE]

'TARİHİ FIRSAT'IN İÇİ BOŞ

- Sayın Cumhurbaşkanı tarihi fırsatlardan söz etti. Sizin DTP ile görüşmeniz söz konusu mu? Size talep geldi mi? Gelirse tavrınız ne olur?
- Tarihi fırsat sözüyle ne kastettiğini anlamamız mümkün değil. Yeni bir unsur görmedik.. Hiçbir somut belirtiye ben rastlamadım. O bir teoriye işaret ediyorsa ABD bölgeden çekiliyor filan diyorsa o ayrı konudur. Irak'taki gelişmelerle nasıl bağlantı kuruyor, anlamış değiliz. Sayın Cumhurbaşkanı belki psikolojik bir hava yaratmaya çalışıyor olabilir fakat içi doldurulmuş değildir.
- Terörü zihnimizden çıkartıp atmalıyız. DTP bu konuda ciddi bir açmaz içinde. DTP kendisini sivil bir insiyatife dönüştürmüş olsaydı rol oynayabilridi. Ancak beklentilere rağmen bunu yapamamıştır. Uzun süreden beri bu görüşleri dile getiriyoruz. Özel çerçeve içinde arkadaşlar buluşurlar, bölgesel vekillerdir. Ama siyasi bir birliğin temel konusu vardır, o da terör karşısında net tavır takınmaktır.
- Talabani Cenevre'deki sosyalist enternasyonel toplantısında size çok sıkı eleştiriler yapmıştı..
- Onun bana değil, benim ona eleştirilerim vardı. PKK'ya destek vererek, PKK'yı barındırrarak Türkiye'ye karşı sorumluluğunu yerine getiremeyeceğini söyledim. Rahatsız oldu o ayrıldı... Bana ne canım sizin meseleniz Irak'tan da saldırı yapar diyemezsin.. Haşimi bugün çok net açıkla yapmış, PKK terketmelidir ya da silahı bırakmalıdır demiş..

[PAGE]

IRAK GEZİMİZ MİLLİ BİR GÖREV OLACAK
- Bizim derdimiz Irakla kavga etmek değil. Ben Irakla doost olmak istiyorum. Şimdi Irak'ın bu noktaya gelmesi lazım. Ben bundan memnuniyet duyuyorum.. Benim bu düşüncelerimi bilerek bana çağrı yapıyor. Bir sene önce salonu terketmiş, şimdi işbirliği noktasına geliyor. Milli bir görev yapıyorum. Bu görev anlayışı içinde davete cevap vereceğim. Gezinin içeriğini, zamanlamasını belirlememiz lazım. Bugünkü açıklamarı da benim için memnuniyet vericidir. Bizim bu ziyaretimiz Irakla ilişkilerin olması gereken biçimde gelişmesine yardımcı olacaktır.

BİZİM SORUNUMUZ TEMAS KONUSU DEĞİL
- Bağdat'ta görüşeceğiz. Burada ince nokta şudur. Türkiye'deki sorunla Irak'ta bizim yapacağımız temas arasında bir bağlantı kurulmamalıdır. Terörün tasviye edilmesi halinde bizim ne gibi katkılar yapacağımızı konuşmak istiyoruz.

- Bizim sorunu konuşacağımız muhatap Irak değildir, Talabani değildir. Kendi sorununumuzu kendi içimizde konuşacağız.. Temel anlayışımız var, o ad şu: Biz herkesin etnik kimliğini özgürce yaşamasına inanıyoruz. Bütünleştirmeye inanıyoruz ama kimlikten vazgeçerek değil.. Kimliğe özgürlük, toplumsal bütünlük. 


 

[PAGE]

ALMAN BAKANIN SÖZLERİ KLİŞE
- Sayın Onur Öymen değerlendirmeleri yaptı. Almanya Dışişleri Bakanı'nı gerçekleri yansıtan bir değerlendirme yapması beklenir. Bu çok klişe fikirlerin tekrarlanması. Bunu Almanyaya saygı içinde söylüyorum. Umud ediyorum bu bakanın şahsi fikridir. Bu kadar gerçeklere ters düşen değerlendirmeyi anlamak mümkün değil. Neyin Türkiye yararına olduğuınu Alman bakan bize söyleyecek değildir.

BAŞBAKAN KENDİ ALANINA BAKSIN

- IMF ile ilişkiler yılan hikayesine döndü... Başbakan IMF olmazsa ölecek miyiz dedi, Sizin görüşünüz nedir?
- Bizim sıkıntımız hükümetin görüşüdür. IMF oalacak gibi zaman geçiriyor, olmasının gereklerini yerine getirmiyor.. Türkiye'nin orta vadeli hedeflerini ortaya koyan bir belge ortaya koyması lazım.. Hala kapasite kullanım oranları yükseliyor ama çok düşük.
Başbakan'ın iştigal alanımla ilgili tarif yapma yetkisini kabul etmiyorum. O kendi alanına baksın... Kaldı ki siyasi talep nedir? Etkin özerk bir vergi dairesi olmasının ne sakıoncası olabilri. Biz olsun istiyoruz. Şu işadamı benim işime gelmiyor hadi ceza yaz diyemezsin. Vergi iadesi siyasi taleple hareket edemez. Bu yanlıştır.. Siyasi yönlendirmeye maruz kalmayan bir örgütün ortaya çıkması lazım.. İngilterede IRS deniklen bir vergi olayı vardır, herkes çok ciddiye alır..