BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan gerilim için mesaj: Yeni bir ihtilafa izin veremeyiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: "Bosna Hersek’te yeni bir ihtilafa izin veremeyiz. Herkesin bu konuda sorumlu davranması lazım"

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "5 Balkan ülkesini kapsayan bu ziyaretimiz bölgesel istikrara verdiğimiz önemin bir göstergesidir. Bosna Hersek de bölgesel istikrar bakımından kilit konumdadır. Dolayısıyla burada, Bosna Hersek’te yeni bir ihtilafa izin veremeyiz. Herkesin bu konuda sorumlu davranması lazım” dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Saraybosna’da görüşme gerçekleştirdiği Bosna Hersekli mevkidaşı Bisera Turkoviç ile anlaşmaların imza törenine katıldı. Bu çerçevede Çavuşoğlu ve Turkoviç, iki ülkenin dışişleri bakanlıkları arasında diplomatik misyon ve konsoloslukların bakmakla yükümlü oldukları kişilerin kazanç getirici bir işte çalışmaları hakkında anlaşma ve diplomatik değişimine ilişkin mutabakat muhtırasını imzaladı. İkili, imzaların ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Çavuşoğlu, “Görüşmemizde ikili ilişkilerimizi ve güncel gelişmeleri değerlendirdik. Bosna Hersek ile yakın, tarihi, kültürel ve beşeri bağlarımız var. Bu sene Bosna Hersek’le diplomatik ilişkilerimizin tesisisin 30. yıl dönümünü kutluyoruz. Siyasi, ekonomik, askeri, kültürel başta olmak üzere her alanda iş birliğimizi geliştirmeye devam ediyoruz. 2021 yılında ticaret hacmimiz 1 milyar dolara yaklaştı ve bu sene 1 milyar doları geçeceğimize inanıyoruz. Ticarette ve ekonomik iş birliğinde yeni hedefler koymamız gerekiyor” diyerek Türk şirketlerinin Bosna Hersek’te önemli faaliyetler gerçekleştirdiğini ifade etti.
Bosna Hersek’i desteklemeye devam edeceklerini söyleyen Çavuşoğlu, “Memnuniyetle söylemek isterim ki Dışişleri Bakanlıklarımız arasında da her düzeyde yakın iş birliği ve istişare mevcut. Biraz önce imzaladığımız iki belgeyle bakanlıklar arasında iş birliğini daha da güçlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

“Bosna Hersek’te yeni bir ihtilafa izin veremeyiz”
Çavuşoğlu, “Bugün güncel bölgesel konular ile yakın coğrafyamızdaki krizlerin, gelişmelerin Bosna Hersek’e yansımalarını da ele aldık. 5 Balkan ülkesini kapsayan bu ziyaretimiz bölgesel istikrara verdiğimiz önemin bir göstergesidir. Bosna Hersek de bölgesel istikrar bakımından kilit konumdadır. Dolayısıyla burada, Bosna Hersek’te yeni bir ihtilafa izin veremeyiz. Herkesin bu konuda sorumlu davranması lazım” dedi.

Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan üçlü zirvesi
Çavuşoğlu, “Uygun zamanda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan üçlü zirvesini gerçekleştirmek arzusundadır. Belgrad’daki temaslarımızda Sırbistan makamlarının da Sayın Vucic’in de bu zirveye hazır olduklarını gördük. Keza Hırvatistan tarafı da üçlü bakanlar düzeyinde, üçlü toplantıya olumlu olumlu bakıyorlar. Bugün Bisera’yla bunu da görüştük. En son Antalya’da üçlü dışişleri bakanları düzeyinde toplantı gerçekleştirmiştik” ifadelerini kullandı.