BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,76
ALTIN 2.427,20
HABER /  GÜNCEL

Mersin Türkçe Olimpiyatlarına hazırlanıyor

11’inci Türkçe Olimpiyatları'nın Mersin il etkinliği 1 Haziran'da Marina Yat Limanı’nda gerçekleştirilecek.

Abone ol

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından ‘Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’ kapsamında düzenlenen 11’inci Türkçe Olimpiyatları'nın Mersin il etkinliği 1 Haziran'da Marina Yat Limanı’nda gerçekleştirilecek.

Yıldırımhan Mezunlar Derneği ve Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) tarafından organize edilen Mersin etkinliğine 20 farklı ülkeden 70 finalist yarışmacı katılacak. Etkinliğin tanıtımı için ASİAD'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Türkçe şölenini 3’üncü kez gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Görev yılının 3’üncü yılında bu şöleni 3’üncü defa gerçekleştirmek olmanın gururunu yaşadığını dile getiren Güzeloğlu, "Bizimle başlayan bu büyük şölenin her geçen gün daha da kurumsallaşarak daha güçlü hale gelmesi, binler ve on binler ile başlayıp bugün yüz binlere ulaşan bir büyük gönül ve Türkçe kucaklaşması olmasıdır.” diye konuştu.

Olimpiyatlar kapsamında gelen çocukları Türkiye’nin gönül temsilcileri ve Türkçenin öncüleri olarak tanımlayan Güzeloğlu, “Bugün dünyanın hemen her ülkesinde bizleri tanıtan, kültürümüzü anlatan, değerlerimizi yaşatan ve Türkçeyi o ülkenin gençlerine, yani o ülkelerin geleceğinin yöneticilerine öğreten bir büyük hizmet ifa ediyorlar.” dedi.

Mersin’in her yıl bu coşkuya dâhil olduğunu ifade eden Güzeloğlu şöyle devam etti: “Türkiye’nin her köşesine, dünyanın her renk, dil, kültür ve dinine sahip insanın Türkçe temelinde buluşmasının gerçekten inanılmaz güzelliğine tanık oluyoruz. Ses bayrağımız Türkçeyi dünyanın her köşesinden gelen ve yarışma olarak kendi aralarında seçilerek Türkçenin anlamıyla, vurgusuyla ve belki de imrenilecek o coşkusuyla bizlere taşıyan, bütün bu sevgili öğrencileri yetiştiren, adeta her biri bir alperen gibi her şeyden vazgeçerek gittikleri coğrafyada sadece ve sadece bu değerler uğruna görev alan değerli öğretmenlerimizi, yöneticilerimizi, emek ve gönül veren ve bu düşünceye hayat veren büyüklerimiz dâhil herkesi minnetle ve şükranla anıyorum.”

Etkinliğin dünya çocuklarını Mersin'e taşıyacağını vurgulayan Güzeloğlu, “Gönül elçisi çocuklarımız ülkelerinin değerlerini bizlere taşıdığı gibi bizi de ülkelerine taşıyacak. Hem Türkiye’yi hem Mersin’i, bir gönül elçisi ve bizden bir temsilci olarak gördüklerine anlatacaklar. Onun için misafirlerimizin buradaki temasları, dönerken edinecekleri izlenim ve yargıları çok önemli. Geçtiğimiz yıllarda inanılmaz güzel bir ev sahipliği, çok coşkulu ve keyifli bir buluşma ve şöleni gerçekleştirdik. Ben inanıyorum ki, bu yılda aynı düzeyde bir coşkuyu hissedecekler ve görecekler. Geçtiğimiz yıl hatırlayanlar bilir. Birçoğu sahneden inmek istemedi, ama biz de onların gösterilerinin bitmesini hiç istemedik.” şeklinde konuştu.

AK Parti Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun ise geçmiş yıllarda İstanbul ve Ankara’da yapılan etkinliklerin Mersin'de 3’üncüsünün yapılacağını hatırlattı. Bir günlük programın hazırlıklarının bir yıl boyunca sürdüğünü anlatan Uzun, "Vefakar, cefakar öğretmenlerimizin başarılı çalışmaları ile güzel Türkçemizi dünyanın değişik ülkelerinden bu sene 140 ülkeden katılan öğrencilerimiz çok güzel şekilde şarkılarıyla, şiirleriyle, tiyatro gösterileri ile çok güzel bir sunum yapacaklar. Bu sene tema evrensel barışa doğru seçilmiş ve anlamlı bir mesaj verilmiş. Geçmiş yıllarda yine barış ve kardeşlik, dostluk için çok güzel mesajlar veren bu öğrencilerimize hoş geldiniz diyorum.” diye konuştu.