BIST 9.508
DOLAR 32,50
EURO 34,75
ALTIN 2.485,45
HABER /  SAĞLIK

Gebelikte iyotun önemi yüksek

Gebelikte yetersiz iyot tüketimi bebekte zeka geriliği riskini yükselttiği söylendi.

Abone ol

Yeterli iyot almayan annelerin bebeklerinin zeka düzeyinin ortalama 10 puan düşük olduğu, anne adaylarına iyotlu tuza ilave olarak günde 100-150 mikrogram iyot desteği almaları önerildi.

Sağlık Bakanlığı İyot Korunma Programı Üniversite Danışmanı ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Faik Erdoğan, araştırmalara göre yeterli iyot almayan annelerin bebeklerinin zeka düzeyinin ortalama 10 puan düşük olduğunu belirterek, anne adaylarına iyotlu tuza ilave olarak günde 100-150 mikrogram iyot desteği almalarını önerdi.

Gebelikte iyot ihtiyacının arttığına işaret eden Erdoğan, şu bilgileri verdi:

"Gebelikte iyot ihtiyacı 2 katına çıktığı için mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Bazen tuz kullanımının azaltılması gereken tıbbi nedenler ortaya çıktığında gebeler yeterince iyot alamaz. Bu durumdaki gebelerde ise dışardan iyot desteği ihtiyacı daha fazladır. Yapılan araştırmalara göre gebelerin yüzde 70-80'i yeterli iyot almıyor. Oysa yeterli iyot almayan annelerin bebeklerinin zeka düzeyinin ortalama 10 puan düşük olduğunu gösteren araştırmalar mevcut. Bu sebeple dünyada tüm iyot eksikliği bulunan bölgelerde olduğu gibi ülkemizde de gebeler ve süt veren kadınlara iyotlu tuza ilave olarak günde 100-150 mikrogram iyot desteği sağlanmalıdır. Bu hem gebe hem de bebek için önemlidir."