BIST 10.083
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.441,79
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Akdoğan'dan helalleşelim çağrısı

AK Parti Milletvekili Akdoğan, çözüm sürecini anlattı, kamuoyunda oluşan kaygılara cevap verdi

Abone ol

AK Parti Milletvekili Akdoğan, çözüm sürecinde bir pazarlığın söz konusu olmadığını belirterek, “Türkiye bölünmesin diye bu süreç yapılıyor” dedi.

Avrupa Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD-Hollanda) düzenlediği geleneksel "Amsterdam Tartışmaları"na, Akil İnsanlar Heyeti Akdeniz Bölgesi Grubu üyesi Hüseyin Yayman’la katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Siyasi Başdanışmanı, AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Terörün şimdiye kadar Türkiye’ye çok kan, zaman ve enerji kaybettirdiğini vurgulayan Akdoğan, artık bu sorundan kurtulma vaktinin geldiğini söyledi.

10 bin doların üzerinde milli gelire ulaşan, bütün bölgede örnek gösterilen ve bölgesel aktör haline gelen Türkiye’nin böyle bir sorunla uğraşmaması gerektiğine dikkati çeken Akdoğan şöyle dedi:

“Bugünün Türkiyesine yakışan bir sorun değil. Bu sorundan kurtulan Türkiye'nin atacağı daha büyük adımlar vardır. Bu yüzden bu süreç Türkiye’nin bütünlüğünü garanti altına alan bir süreç. Bu bir pazarlık üzerine yürümüyor.

Yani ben birisiyle oturacağım bir masada sana şunu vereceğim, bunu vereceğim. Böyle bir şey olabilir mi? Gizli kapaklı, oldu bittiyle bir adım atılabilir mi? Kimse halkın kabul etmeyeceği bir söz verebilir mi? Bir adım atabilir mi?”

HELALLEŞME GEREKİYOR

Sürece zarar vermek isteyen bir takım çevrelerin farklı örgütler üzerinden Türkiye’yi istikrarsızlaştırmaya, Türkiye’nin canına yakmaya çalışabileceğini kaydeden Akdoğan, "Halklar bir birine düşman falan değil. Süreç elbette hepimizi dönüştürmek zorunda. Hepimizin değişmesi gerekiyor. Genel bir helalleşme gerekiyor.

Helalleşme derken geçmişe sünger çekelim, sineye çekelim anlamında demiyoruz. Şehitler üzerinden, örgüt üzerinden bir helalleşmeden bahsetmiyorum ama bu sorunun ürettiği bir sosyal travma var. Bu sosyal boyutta elbette bir helalleşme gerekiyor" dedi.

DESTEK YÜKSEK

Adına her ne denilirse denilsin Türkiye’nin önünde terörden kaynaklanan bir sorunun bulunduğunu belirten Yayman ise çözüm sürecine desteğin yüksek olduğunu anlattı.  

90 yıllık cumhuriyetin son 30 yılının çatışmalarla geçtiğini ifade eden Yayman, kanayan yara olarak adlandırdığı terör sorunun Türkiye’ye büyük bedeller ödettiğini, acıların Ağrı Dağı ve Van Gölü kadar büyüdüğünü söyledi.

Süreçle birlikte Anadolu'da birçok şehri ziyaret ettiklerini, insanların kaygı ve endişe taşımalarına rağmen çözüm sürecine destek verdiklerinin altını çizen Yayman, yaşanan sorunu demokrasi eksikliğinin bir sonucu olarak gördüğünü dile getirdi.