BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  EKONOMİ

Bakan Yılmaz hedefi gösterdi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin ekonomi hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti İl Başkanlığı tarafından Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Marka Şehirler için Kent Ekonomileri Forumu'nda yaptığı konuşmada, "Bizim ülke olarak çok iddialı hedeflerimiz var." dedi.

Türkiye'nin kalkınmasının, gelişmesinin, büyümesinin sadece Ankara'daki tartışmalarla veya fikirlerle gerçekleşmeyeceğini ifade eden Bakan Yılmaz, " Bütün yörelerimizin sürece katılması lazım. Sadece kamuyla, devletle de gerçekleşemez. İş dünyasının, sivil toplumun, özel sektörün mutlaka bu süreçlere dahil olması lazım. Bizim ülke olarak çok iddialı hedeflerimiz var. 2023 dediğimiz bir vizyonumuz var. 2 trilyon doların üzerine milli gelirimizi çıkartmak istiyoruz. Kişi başı gelirimizi en az 25 bin dolar seviyesine yükseltmek istiyoruz. İhracatımızı 500 milyar dolara çıkartmak istiyoruz. Enflasyonu, faizleri düşük tek haneli rakamlarda istikrara kavuşturmak istiyoruz. Araştırma geliştirme harcamalarımızın milli gelire oranının yüzde 3'lere kadar geliştirmek istiyoruz. Bütün bunlar bizim makro hedeflerimiz." dedi.

Hükümetin sektörel hedeflerinin de bulunduğunu belirten Bakan Yılmaz, "Ulaştırmada 15 bin kilometre duble yol yaptık, 2023'lere kadar bir 15 bin daha yapacağız inşallah. Konutta 500 bin yaptık, bir 500 bin daha yapacağız. Sağlıkta şehir hastaneleri kurup, bütün ülke standardında daha nitelikli bir hizmet altyapısını oluşturacağız. Eğitimde biliyorsunuz okullaştırma oranlarını yükseltiyoruz. Üniversiteli bir gençlik ve bir taraftan okul öncesinden başlayıp, üniversite seviyesine kadar tüm topluma yayılan bir eğitim sistemi düşünüyoruz. Turizm de Türkiye daha iddialı bir ülke bunu Dünya'da ilk 5'lere kadar taşımak istiyoruz. Tarımda şuan dünyanın 7. Siyiz bunu Dünya'da da ilk 5'in arasına taşımak istiyoruz. Bunları çoğaltabiliriz.'' şeklinde konuştu.

Hedeflere ulaşmakta sadece belli bölgenin ve belli illerin enerjisinin yeterli olmayacağını söyleyen Yılmaz, " Bütün illerimizin ve bütün yörelerimizin katılımı ile biz bunu gerçekleştirebiliriz. Dolayısıyla her ilimizi önemsiyoruz. Bingöl kendi potansiyelini kullanacak, Hatay kendi potansiyelini, Edirne kendi potansiyelini, Samsun kendi potansiyelini her bölgemiz her ilimiz kendi potansiyelini iyi kullanacak ki bunların bir bileşkesi olarak topyekün kalkınmayı da gerçekleştirmiş olalım.'' ifadelerini kullandı.