BIST 10.212
DOLAR 32,34
EURO 34,88
ALTIN 2.377,05
HABER /  GÜNCEL

Merkezefendide mesir macunu

Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali, cuma günü halka mesir macunu saçılmasıyla start alacak.

Abone ol

İstanbul’un mesir macunu şenliği olarak da bilinen Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali, 1 Haziran Cuma günü halka mesir macunu saçılmasıyla başlıyor. Geçmişten günümüze doğal tedavide kullanılan yaklaşık 400 bitki türünün yetiştirildiği ve Türkiye’de bir ilk olan Merkezefendi Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde, çok sayıda uzmanın katılımıyla gerçekleştirilecek toplantılarda, alternatif tıp uygulamaları tartışılacak.

Zeytinburnu Belediyesi tarafından bu yıl 8.’si düzenlenecek olan Merekzefendi Geleneksel Tıp Festivali için geri sayım başladı. Daha çok bitkilerle tedavi olarak algılanan geleneksel tıp uygulamalarının masaya yatırıldığı festivale, bitkisel ilaç firmalarından geleneksel tıp uzmanlarına, ünlü müzik gruplarından imza ve söyleşi günlerinde yer alacak yazarlara kadar çok sayıda isim katılacak. Merkezefendi Külliyesi ile Türkiye’de bir ilk olan Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde gerçekleştirilecek programlar sırasında halka ücretsiz bitki çayı da ikram edilecek.

Festival kapsamında Minik Dualar Çocuk Korosu, Grup Sarmaşık ve Erkan Mutlu konserlerinin yanı sıra Vehbi Vakkasoğlu, Dursun Gürlek, Mustafa Armağan gibi isimler de söyleşi ve imza günleri düzenlenecek.
1 Haziran Cuma günü saat 14:00’de Merkezefendi Camii Külliyesi önünde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu’nu halka mesir macunu saçılmasıyla başlayacak festivalin ilk gününde Ülker Erke’nin “Selçuklu’dan Osmanlı’ya Sağlık Kurumlarımız” konulu minyatür sergisi açılacak.

ÜNLÜ TIP UZMANLARI, PROF. BAYAT ANISINA DÜZENLENEN PANELDE BULUŞUYOR

Son iki yıldır geleneksel tıp uygulamalarına ağırlık verdiklerini belirten Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, festivalin ikinci gününde, Osmanlı dönemindeki tıp uygulamaları alanında yaptığı araştırmalarla bilinen ve geçen yıl hayatını kaybeden Prof. Dr. Ali Haydar Bayat anısına bir panel düzenleneceğini söyledi.

Panele Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Prof. Dr. Aykut Kazancıgil, Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, Prof. Dr. Ferruh Dinçer, Prof. Dr. Halis Yerlikaya, Prof. Dr. İsmail Yakıt, Prof. Dr. Mebrure Değer, Prof. Dr. Sevgi Şar, Prof. Dr. Gönül Güreşsever Cantay, Prof. Dr. Nil Sarı, Prof. Dr. Ayten Altıntaş, Prof. Dr. Şefik Görkey, Prof. Dr. Esin Kahya, Prof. Dr. Emre Dölen, Prof. Dr. Zuhal Özaydın, Prof. Dr. Nuran Yıldırım gibi çok sayıda ünlü tıp adamı katılacak.

Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği ile birlikte başlattıkları festivalin bu yıl 8.’sini gerçekleştirecek olmalarından dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Başkan Aydın, hedeflerinin Zeytinburnu’nu sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da alternatif tıp merkezi yapmak olduğunu söyledi. Bu çerçevede Merkezefendi Külliyesi’nin bulunduğu bölgede yatırımlar yaptıklarına dikkat çeken Murat Aydın, geleneksel tıp festivali ile halkın ilgisini ve duyarlılığını çekmeye çalıştıklarını vurguladı. Kentsel dönüşüm projesiyle entegre bir şekilde yeniden planlanan bölgede bulunan ve İstanbul’un en büyük mevlevihanesi olan Yenikapı Mevlevihanesi’nin restorasyon çalışmalarında sona gelindiğini anlatan Aydın “Çalışmalar bu yıl sonuna doğru tamamlanacak.


İsmail Dede Efendi, Şeyh Galip, Itri gibi ünlü isimlerin yetiştiği Mevlevihane orijinaline uygun olarak yeniden restore ediliyor. Çalışmaların tamamlanması ile birlikte bu merkez yeniden eski günlerine kavuşarak asli fonksiyonunu icra edecek. Buranın kültür turizmine kazandırılmasıyla bölgeye olan ilgi de aratacak” dedi.
Halk hekimliğinin tarihimizdeki en tanınmış isimlerinden Merkez Efendi’nin Zeytinburnu sınırları içerisinde yaşadığını ve burada defnedildiğini hatırlatan Başkan Aydın, geçmişte de hastaneler bölgesi olan Zeytinburnu’nun günümüzde geleneksel tıbbın hayat bulduğu bir bölge olacağını dile getirdi.

TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK TIBBİ BİTKİLER BAHÇESİ

Merkezefendi’den yola çıkarak hastaneler bölgesi olarak da bilinen vadide Türkiye’de bir ilk olan Tıbbi Bitkiler Bahçesi’ni hizmete açtıklarını anlatan Belediye Başkanı Murat Aydın, “Bu merkez şu anda geleneksel tıp araştırmalarının yapıldığı en önemli yer. Merkez Efendi bölgesinin doğal tedavi merkezi olması yönündeki ilk adımlardan biri olan Tıbbi Bitkiler Bahçesi, toplam 14 bin metrekareden oluşuyor. 400’den fazla türde bitkinin yetiştiği bahçede hedef, çok daha fazla tür bitki yetiştirmek. Bu merkez Türkiye’nin tıbbi bitkiler florasını dünyaya tanıtacak” diye konuştu.
Dünyada benzeri bahçelerde 2 bin tür bitkinin yetiştiğini belirten yetkililer, bu rakama ancak önümüzdeki 10 yıl içinde ulaşılabileceğini düşünüyorlar. Lokman Hekim Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde; doğada rastladığımız pek çok bitkiyi, Türkçe ve Latince isimlerinin yanında hangi rahatsızlıklara faydalı olduğu bilgisiyle birlikte görebiliyoruz.

Bir araştırma merkezinin de yer aldığı bahçeyi gezenler bir yandan ilk kez gördükleri bitkilerle karşılaşırlarken diğer yandan da her zaman karşılaştıkları bitki türlerinin hangi hastalıklara iyi geldiğini öğreniyorlar. Ülkemizde tek örnek olan bahçenin kurulması için 1 trilyona yakın para harcandı. Önümüzdeki yıllarda yapılacak yatırımlarla bu rakam daha da artabilir. Bilimsel çalışmalara uygun bir şekilde tasarlanan bahçede akademisyenler araştırmalarını da yürütebiliyor. Tıbbi Bitkiler Bahçesi’yle ilgili ayrıca İngiliz bahçesi ve arboretum kurulması gibi planlamalar da var.

ALTERNATİF TIP ARAYIŞLARI

1 Haziran’da başlayacak 8. Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali çerçevesinde alternatif tıp alanında çalışmalar yapan çok sayıda uzman da seminerler verecek. Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde her gün 17:00-18:30 saatleri arasında gerçekleştirilecek seminer programının konu ve konuşmacıları şöyle:
1 Haziran : Uz. Dr. Yavuz Dizdar - “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Sağlığımız ”
2 Haziran : Prof. Dr. Hulusi Barlas - “Doğallığı Bozan Kimyasal Maddeler”
3 Haziran : Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu - “Bitkilerdeki Etkin Maddeler”
4 Haziran : Prof. Dr. Ahmet Aydın - “Kronik Hastalıklar, Beslenme ve Taş Devri Diyeti ”
5 Haziran : Prof. Dr. Zeki Karagülle - “Kaplıca Tedavisi ve Şifalı Sular”
6 Haziran : Dr. Senai Demirci - “Dua ve Şifa”
7 Haziran : Psikolog Orhan Gümüşel - “Stres Yönetiminde Neuro-Biofeedback”
8 Haziran : Doç.Dr. Ahmet Kalaycıoğlu - “Ağrısız Teşhis ve Tedavi: Kuantumterapi”
9 Haziran : Uz. Dr. Nimetullah Reşidi - “Biyolojik Saate Göre Tedavi ”
10 Haziran : Prof.Dr. Ayten Altıntaş - “Osmanlı Tıbbında Gül”