BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,00
ALTIN 2.512,59
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Geçici işçilere baskı iddiası

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Başbakan Erdoğan'a çağrıda bulundu.

Abone ol

Uygulamaya konulan 5620 sayılı kanun ile geçici işçilerin bir bölümünün daimi kadro yerine sözleşmeli personel statüsü olan 4/b’ye geçirilmek istendiğini, bu yüzden de idarelerin işçiler üzerinde baskı uyguladıkları ve zorladıklarını belirten Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, TÜRK-İŞ’e ve Başbakan Erdoğan’a yazılı çağrıda bulundu. Başoğlu, işçilerin işçilik haklarını ve kıdem tazminatlarını ellerinden alacak olan uygulamanın bir an önce durdurulmasını ve ilgili yasa maddesinin değiştirilmesini istedi.

Başoğlu konuya ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“5620 sayılı kanun yürürlüğe konularak kamu kurumlarında geçici işçi olarak çalışan 218 bin işçinin daimi işçi kadrosuna geçirilmesi öngörülmekteydi. Ancak kanunun maddeleri arasındaki çelişkiler geçici işçilerin daimi işçi kadrosunda değil sözleşmeli personel durumuna getirilmesi için uygulanmakta, bu konuda idareler işçileri zorlamaktadırlar.

Maliye Bakanlığı kurum uzmanlarını, kanunun uygulanması ile ilgili olarak toplantıya çağırmış ve geçici işçilerin 4/b’ye geçmeleri konusunda formül üretip yol göstermiştir. İdarelerde bu uygulamayı baskıya dönüştürmüş işçiler üzerinde zorlamalara başlamışlardır. İşçiler, 657 sayılı kanunun 4/b fıkrasın geçirilmeleri halinde hem işçilik süresinde kazandıkları kıdem tazminatları heba edilecek, hem ücretleri artırılmayacak, hem de bugün yararlandıkları bütün işçilik haklarını kaybedeceklerdir. Kanunun uygulanmasında işçi aleyhine ikinci bir gelişmede 2006 yılında 6 ay vize alınarak çalıştırılan işçilerin, 2007 yılında vizelerinin yenilenmemesi suretiyle işlerine son verileceği uygulamasıdır. Oysa kanun bu durumda olan işçilere bu yıl içerisinde de geçen yıl olduğu gibi 6 aylık vize alınmasını ve çalıştırılmalarını öngörmektedir.

Kanunun işçi haklarını koruyabilecek şekilde değiştirilmesi için TÜRK-İŞ Genel Başkanlığı’na daha önceden yaptığım başvuruyu bugün tekrarlayacağım. Ayrıca Sayın Başbakan’a da bu haksız uygulamaların durdurulması için yazılı başvuruda bulunacağım. Sayın Başbakanın geçici işçilere daimi kadro verileceği yönündeki vaadleri, çıkarılan kanunun uygulaması ile tamamen aksine gelişmiştir. Bunu Sayın Başbakan’ın bilmesi ve işçiler aleyhine gelişen bu haksız uygulamaların durdurulması ve değiştirilmesi için harekete geçmesi gerekmektedir.