BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memurların hafta sonu yasağı kalkıyor

Memurların, bulunduğu ili hafta sonunda izinsiz terk etme yasağı da kaldırılacak...

Abone ol

Bakanlar Kurulu'nda imzalanan tasarıyla eğitimi ve kıdemi aynı, ancak farklı pozisyonlarda çalışanlar arasındaki büyük ücret farklılığına son veriliyor. Zaman'ın haberine göre, memurların, bulunduğu ili hafta sonunda izinsiz terk etme yasağı da kaldırılacak. 
 
Birçok maddesi kullanılamaz hale gelen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu değişiyor. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, kanunda değişiklik yapan 26 maddelik bir tasarının, Bakanlar Kurulu'nda imzalandığını ve anayasa değişikliklerinden sonra Meclis'e sunulacağını söyledi.

Devlet Personel Başkanlığı'nın 50. kuruluş yıldönümü münasebetiyle düzenlenen 'Personel Yöneticilerinin Bilgilendirilmesi Semineri'nin açılışında konuşan Yazıcı, devletin temel işlerinin, kendisini oluşturan insanlara kaliteli hizmet sunmak olduğunu belirtti.

Kaliteli hizmet için personelin nitelikli olmasının yanı sıra ekonomik ve sosyal haklarının ülkenin imkânlarına paralel yürütülüyor olması gerektiğini kaydetti. Bu konuda hassas bir politika yürüttüklerini vurgulayan Yazıcı, "Çalışanlarımızın ücret artışını, hiçbir zaman enflasyonun altında bırakmadık. Elbette çok yeterli olduğunu düşünmüyoruz, ama önümüze böyle bir hedef koyduk. Sayın Başbakanımız da bunu yakından takip ediyor." dedi.

Devlet Bakanı Yazıcı, konuşmasında, personel rejiminin çok karmaşık durumda bulunduğuna işaret etti. Aynı eğitimi almış insanlar arasında ücret farklılıklarının doğal olduğunu, ancak bu farklılığın çok fazla olmasının problem oluşturduğunu anlatan Yazıcı şöyle konuştu: "Bunun için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapan, 26 maddelik bir tasarıyı, Bakanlar Kurulu'nda imzaladık. Anayasa değişikliği sonrasında Meclis'e sunacağız. Tasarı ile önemli değişiklikler yapıyoruz. Bir örnek vereyim. Kamu kurumlarının birçoğunda kariyer uzmanlığı var. DPT'deki, Çalışma Bakanlığı'ndaki farklı ücret alıyor. Başbakanlık'taki farklı alıyor. Bu uzmanlıksa, belli sınavdan geçirilerek buraya alınıyorsa, ücretlerdeki farklılığın izahı yok. Bunları giderecek şekilde yeni düzenleme yapıyoruz." Yazıcı'nın verdiği bilgiye göre, tasarı ile yeni toplu görüşmelerde mutabık kalınan konular da alınıyor. Bu çerçevede memurların, bulunduğu ili hafta sonunda izinsiz terk etme yasağı sona erdirilecek.

Devlet Bakanı Yazıcı, Meclis'te görüşülmekte olan anayasa değişikliği paketinde de memurlarla ilgili önemli bir düzenlemenin yer aldığını belirtti. Yazıcı, düzenlemede kamu personeli için toplu görüşmeden toplu sözleşmeye geçiş öngörüldüğüne işaret ederek, "Meclis inşallah bu önemli değişikliğe de imza atacaktır. Önce toplu sözleşmeyi gerçekleştireceğiz ve daha sonra da kamu personel rejiminde daha köklü düzenlemelere gideceğiz." diye konuştu. Yazıcı, konuşmasında, 4-C üzerindeki çalışmaları sürdürdüklerini de kaydetti. 4-C'de yargı sürecinin devam ettiğine işaret eden Bakan, "İnşallah bu konuyu da sağlıklı şekilde çözeceğiz." dedi.

Devlet Personel Başkanı Mehmet Tekinarslan da konuşmasında, kamu personel rejiminin çeşitli sorunları bulunduğunu ve bunların görmezden gelinemeyeceğini ifade etti. Mevcut sistemin verimliliğe dayalı şekilde dizayn edilmediğini ve personel motivasyonuna önem verecek şekilde oluşturulmadığını kaydeden Tekinarslan, buna rağmen yaklaşık 3 milyon kamu çalışanının özveriyle görev yaptığını belirtti.

Tekinarslan, kamunun da etkin bir personel sistemine kavuşmasını arzu ettiklerini dile getirdi ve bunun için de öncelikle, sağlam ve sağlıklı bir veri tabanına ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi.