BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,64
ALTIN 2.393,12
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memura keyfilik kurbanı olmayacak

Yeni düzenlemeye göre Memurlara verilen uyarı ve kınama cezaları yargı denetimine tabi tutulacak.

Abone ol

Uzun tartışmaların ardından Mec-lis'ten geçerek Köşk'e sunulan anayasa değişikliği paketi, 2,5 milyon memura verilen kınama ve uyarı cezalarına yargı yolunu açıyor.

Referandum sonucu değişiklikler onaylanırsa memurlar verilen cezayla ilgili hukuki yollara başvurabilecek. Bu da yönetici konumunda olanların kolaylıkla ceza verme yoluna gitmesini engelleyecek. Halen memurlara verilen uyarı ve kınama cezaları yargı denetimi dışında tutuluyor. Bu durum yöneticilerin keyfi kınama ve uyarı cezası vermelerine yol açabiliyordu.

Anayasa değişikliği paketinden en fazla etkilenecek grubun başında devlet memurları geliyor. Anayasa paketinin referandumdan geçerek yasalaşması halinde memurların hem özlük haklarında hem de sosyal haklarında önemli iyileştirmeler sağlanacak. Değişiklik paketinin 6. maddesi ile memurlara toplu sözleşme hakkı tanınıyor. Ayrıca Uzlaştırma Kurulu'nun kararları bağlayıcı hale getirilerek memurun alacağı zam, hükümetlerin inisiyatifinden çıkarıldı. Daha fazla zam almalarının kapısı aralandı. Bugüne kadar dikkatlerden kaçan bir başka önemli değişiklik ise memurlara verilen disiplin cezalarıyla ilgili yapıldı. Paketin 13. maddesiyle darbe anayasasının 129. maddesi değiştirildi. Bu madde, memurlara verilecek olan disiplin cezalarını düzenlerken uyarı ve kınama cezalarını kapsam dışında tutuyor. Madde, "Uyarma ve kınama cezalarıyla ilgili olanlar hariç, disiplin kararları yargı denetimi dışında bırakılamaz." diyor. Bu hüküm nedeniyle uyarma ve kınama cezası alan memur, mahkemeye gidemiyor. Bu da önemli sorunlara yol açıyor. Yöneticilerde yargı denetim dışında olduğu için kolaylıkla uyarı veya kınama cezaları verebiliyorlar. Yaşanan sorunları gören hükümet, memurları yöneticilerin inisiyatifinden kurtarmak için önemli bir karara imza attı. Değişiklik paketiyle ilgili maddeden, "Uyarma ve kınama cezalarıyla ilgili olanlar hariç" kısmı çıkarıldı. Maddenin yeni hali, "Disiplin kararları yargı denetimi dışında bırakılamaz." oldu. Böylece memurlara kolayca uyarı ve kınama cezası verilmesinin önüne geçildi.

Meclis'te kabul edilen anayasa değişikliklerinde kamu çalışanlarının sendikal hak ve özgürlüklerini geliştiren çok önemli düzenlemeler olduğunu dile getiren çalışma hayatı uzmanı Tarkan Zengin, "Hukuki gerekçeden yoksun uyarı ve kınama cezaları, memurların sicillerini, terfilerini olumsuz etkiliyor. Ayrıca işyerinde çalışma barışını bozuyordu. Kimi işyerlerinde çok basit nedenlerle kınama ve uyarma cezaları veriliyor. Bu cezalara karşı itiraz ise cezayı veren amirlere yapılıyordu. Bu nedenle sonucu değiştirmeyen itiraz bir anlam taşımıyor. İtirazın artık yargıya yapılacak olması, kamu çalışanlarını keyfî ve gerekçesiz cezalardan kurtaracak. Ancak yeni düzenleme, zaten yoğun olan yargının yükünü artıracaktır. Bu olumsuzluğun yaşanmaması için amirlerin ceza verirken keyfî değil, hukukî davranması zorunlu." diyor.