BIST 10.657
DOLAR 32,18
EURO 35,01
ALTIN 2.433,45
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memur hesap uzmanrı arıyor

Kamu-Sen, memurun geçinebilmek için hesap uzmanı aradığını savundu.

Abone ol

Hükümet ile memur sendikaları arasında toplu görüşmeler sürerken, Türkiye Kamu-Sen, Maliye'ye bir mektup yazarak, memurun geçinebilmek için hesap uzmanı aradığını belirtti. Türkiye Kamu-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, Maliye Bakanlığı yetkilileri ve hükümetin toplu pazarlıklar esnasında yaptıkları açıklamalar eleştirildi.

Açıklamalarda ve hesaplamalarda memur maaşlarının enflasyon karşısında erimediğinin söylendiği, Maliye yetkililerinin kendilerine yaptıkları 500-600 YTL ile sınırlı ücret artışının var olan adaletsizliği giderme amacı taşıdığı yönündeki açıklamalara atıfta bulunularak, "Kendilerine en düşük memurun bir ayda aldığı maaş karşılığı zam yaparak ücret adaletini sağladığını iddia eden Maliye yetkililerine biz de soruyoruz" denildi. Açıklamada, şu sorulara cevap verilmesi istendi:

"Sizce 648 YTL maaş alan bir memur için adaletli ücret ne kadardır? Türkiye Kamu-Sen'in tam 5 bin 272 kamu çalışanı arasında yaptığı ankete göre, ülkemizde memurların yüzde 54'ü kirada ya da lojmanda yaşamaktayken, kamu görevlilerinin yüzde 20'si açlık sınırı olan 750 YTL'nin altında, yüzde 75'i yoksulluk sınırı olan bin YTL'nin altında ücret alırken, aylık ortalama kira rakamları TÜİK verilerine göre 316 YTL'ye, aylık ortalama gıda harcaması 432 YTL'ye ulaşmışken, 4 kişilik ailenin yalnızca gıda kiraya ayırdığı para aylık 748 YTL iken, memurların yüzde 20'sinin kira ve gıda harcamaları dışında elinde kalan en fazla 2 YTL, yüzde 75'nin ise 252 YTL ile bir ay boyunca nasıl geçineceğini hesaplayabilir misiniz? Bu ücretlerin adil olduğunu iddia edebilir misiniz? Sizlerin çok iyi hesap yaptığı bilinmektedir. Kamu görevlilerinin yüzde 75'inin nasıl geçineceğine dair de bir hesap yapabilir misiniz?"