BIST 10.891
DOLAR 32,94
EURO 35,76
ALTIN 2.529,05
HABER /  GÜNCEL

Memur bu rakamı istiyor

Memur için kritik günler. Toplu görüşmeler başlıyor Hangi sendika ne istiyor?

Abone ol

1.6 milyon memuru ilgilendiren toplu görüşmeler bugün başlıyor.

KAMU-SEN

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, toplu görüşmelerde kamuda çalışan en düşük dereceli memura yüzde 36.5, ortalama olarak da yüzde 10 zam yapılmasını istedi.

Akyıldız, memurların ilk sene açlık, ikinci sene ise yoksulluk sınırından kurtarılmasını istediklerini söyledi. Akyıldız, tespitlerine göre 350-400 bin dolayında kamu görevlisinin 860 YTL olan açlık sınırının altında ücret aldığını kaydetti.

KESK

KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul da taleplerinin toplu görüşme değil grevli toplu sözleşme olduğunu hatırlattı. Tombul, en düşük memur maaşının 1.150 YTL’ye çıkarılmasını istedi.

MEMUR-SEN

250 bin üyesi olan Memur-Sen konfederasyonu da seyyanen 250 YTL ve enflasyon oranında zam istedi. İstanbul’da açıklama yapan konfederasyon başkanı Ahmet Aksu, bu zamla en düşük memur maaşının 1.100 YTL civarına çıkacağını söyledi. Aksu, görüşmeler sırasında diğer sendikalar gibi masadan kalkmayacaklarını da belirtti.

15 GÜNLÜK SÜRE

Yasaya göre, 15 gün içinde sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kurulu’na sunulacak.

Anlaşmazlık durumunda ise uyuşmazlık tutanağı tutulacak ve Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurulun 5 gün içinde vereceği karara tarafların katılması durumunda, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu’na sunulacak.

Uzlaştırma Kurulu kararına tarafların katılmaması durumunda ise anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü Bakanlar Kurulu’na gönderilecek.