BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,93
ALTIN 2.425,53
HABER /  GÜNCEL

Meme kanserinde radyoterapi süresi azalıyor

Meme kanserinde klasik yöntemle haftalar süren radyoterapi süresi, intraoperatif radyoterapi yöntemi ile birkaç saate iniyor. Yeni yöntemle ...

Abone ol

Meme kanserinde klasik yöntemle haftalar süren radyoterapi süresi, intraoperatif radyoterapi yöntemi ile birkaç saate iniyor. Yeni yöntemle çevre dokularının zarar görmesi de engelleniyor.
Meme kanserinde intraoperatif radyoterapi ile klasik yöntemle haftalar süren radyoterapi süresi birkaç saate iniyor ve çevre dokularının zarar görmesi cihaz sayesinde engellenmiş oluyor. Medicana International Ankara Hastanesi’nde yeni bir teknoloji olan intraoperatif radyoterapi yöntemi ile meme kanseri tedavisi artık kısa sürede yapılıyor. Özelde Ankara’da tek, Türkiye’de de sayılı hastanenin sahip olduğu bu cihazla meme kanserinde ameliyatın hemen ardından 46 dakikada radyoterapi gerçekleştiriliyor. Klasik yöntemde haftalar süren tedavi, bu makine sayesinde çok kısa sürede tamamlanıyor hem de meme koruyucu özelliğiyle kozmetik problemler çok az yaşanıyor.
Cihazın ameliyattan sonra hangi aşamada kullanıldığını anlatan Radyasyon Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Oysul, “Cerrahlarımız tümörü çıkardıktan sonra parçayı patolojiye yolluyoruz. Patoloji sonrası tahlilden gelen sonuçlara göre eğer hasta tedaviyi uygulamaya uygunsa biz devreye giriyoruz ve hemen tümörün çıkarıldığı yere cihazımızın aplikatörünü yerleştirip tedaviyi uyguluyoruz. Çok rahat bir cihaz, kurulumu açısından dakikalara ihtiyacımız var. Aplikatörün büyüklüğüne bağlı olarak 20-40 dakika arasında aplikatörün ve tümörün büyüklüğüne de ilişkin tedavi sürüyor” şeklinde konuştu.

"6 HAFTA YERİNE 20 DAKİKA"
Meme kanseri tedavisinde tümör çıkartıldıktan sonra kalan memeye mutlaka en az 6 hafta radyoterapi yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Oysul, “Bizim bu tedavimizden sonra hasta 6 hafta uygulanan radyoterapiden kurtulmuş oluyor. 6 haftalık radyoterapiyi biz 20 dakika içerisinde sıkıştırılmış olarak vermiş oluyoruz. Yapılan çalışmalarda aletin diğer 6 haftalık tedavi ile karşılaştırıldığında ondan daha düşük bir başarısı olmadığını göstermiştir. Tedavide eşit sonuçları vardır. Tedavi sonuçlarından daha da önemlisi cihazın çevredeki sağlam dokuların daha sağlam korunmasıdır. Karşı meme, akciğer ve kalp, bunlar meme kanserinde hastanın radyoterapisinde dikkat etmemiz gereken kritik noktalar. Karşı memede ikincil kansere, 20 yıl sonra akciğer kanserine, kalpte de kardiyolojik yan etkilere yol açabiliyoruz. Dışarıdan tedavi uyguladığımızda böylesi bir risk var. Ama bu tedavi cihazında organlara radyasyon gitmediği için, daha sınırlı bir yer tedavi ettiğimiz için yan etkiler ile karşılaşmıyoruz” diye konuştu.
Meme Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Haluk Alagöl ise, “Bu terapi sayesinde çevre dokular zarar görmüyor. Koltuk altı lenf modullarına tümörün sıçramadığı erken vakalar için uygulanmakta. Kadının koltuk altında lenflerde temizse ameliyata alınabiliyor” dedi.
(İHA)