BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Hapis mazereti Halkbank'ta sıkıntı oldu

Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın yerine, Halkbank’a yeni Genel Müdür atanmasına dönük planda değişiklik oldu

Abone ol

17 Aralık operasyonu ile tutuklanan Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın durumu Banka'nın yönetim kademelerinde sorunlara yol açıyor.

Halkbank ana sözleşmesine göre 3 kez üst üste mazeretsiz Yönetim Kurulu toplantısına katılmayan üye istifa etmiş sayılıyor. Bankanın tutuklanan Genel Müdürü Süleyman Aslan ise 17 Aralık’tan bu yana toplantılara katılamıyor.

Vatan sinden Gülümhan Gülten'in haberine göre, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla tutuklanan Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın yerine, Halkbank’a yeni Genel Müdür atanmasına dönük planda değişiklik oldu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın “bir iki haftaya atarız” dediği koltuğa aday bulunamıyor. Hükümet açısından uygun bulunan isimlerin de, söz konusu pozisyon için temkinli davrandığı belirtiliyor.

GENEL KURUL NİSANDA

Ağırlık kazanan plana göre, Halkbank’a yeni genel müdürü ataması için Mart seçimlerinin ardından, Nisan ayında Banka Genel Kurulu’nun toplanmasına ve yeni yönetimin bu toplantıda belirlenmesine karar verildi. Olağan Genel Kurul tarihine 2 ay kalması nedeniyle beklemenin daha uygun olacağı düşünüldü. Kararda bir değişiklik olmazsa, Mart seçiminin sonucu alınacak, ardından Nisan’ın ilk haftalarında Banka Genel Kurulu toplanacak. Ancak yeni genel müdür atanabilmesi için Süleyman Aslan’ın, Yönetim Kurulu Üyeliğinin düşmesi ya da istifa etmesi gerek. Yerine atanacak isim ise ilk Genel Kurul’da onaylanmak üzere göreve getirilebiliyor.

1.5 AYDIR TOPLANAMIYORLAR

Halkbank ana sözleşmesinin 21. maddesine göre, “hangi neden ve zorunlulukla ilgili olursa olsun” üst üste 3 toplantıya katılmayan Yönetim Kurulu Üyesi, istifa etmiş sayılıyor. Ancak bu hüküm “Yönetim Kurulu’ndan izin alarak” istisnasıyla esnetildi. Buna göre hüküm şöyle: “Hangi neden veya zorunluluk ile olursa olsun Yönetim Kurulu’ndan izin almaksızın üst üste üç toplantıya katılmamış olan veya aralıklı da olsa bir hesap dönemi içinde yapılan toplantıların yarısına katılmamış olan Yönetim Kurulu Üyeleri istifa etmiş sayılırlar.”

MAZERET SAYILIR MI?

Yönetim Kurulu izni ise uygun mazeret koşuluyla veriyor. Buna göre “hapiste olmak” bankacılık açısından uygun bir mazeret mi, değil mi, tartışması da yapılıyor. Aslan’ın, tutuklanması nedeniyle 17 Aralıktan bu yana hiçbir toplantıya katılması mümkün olmadı. Yönetim Kurulu’nun ise ayda en az 1 kez toplanması zorunlu. Kulislerde banka Yönetim Kurulu’nun, hapisteki Aslan’ı zor durumda bırakmamak için 1.5 aydır toplanmadığı iddiaları da konuşuluyor.