BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,70
ALTIN 2.435,60
HABER /  GÜNCEL

Meksika'dan ABD'nin casusluk iddialarına sert tepki

Meksika, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) eski devlet başkanı Felipe Calderon'un elektronik posta mesajlarını izlediği yolundaki iddiaları sert bir dille kınadı.

Abone ol

Meksika, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) eski devlet başkanı Felipe Calderon'un elektronik posta mesajlarını izlediği yolundaki iddiaları sert bir dille kınadı.

Almanya'da yayımlanan Der Spiegel gazetesinin eski CIA çalışanı Edward Snowden tarafından sızdırılan bilgi ve belgelere dayandırdığı haberine göre, Calderon'un elektronik posta mesajlarının 2010 yılında izlendiği belirtiliyor.

Meksika Dışişleri Bakanlığı bu tür casusluk faaliyetlerinin 'kabul edilemez ve yasa dışı' olduğunu belirtti ve iki ülke arasındaki ilişkileri zedeleyeceğini vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'dan bu iddiaların kapsamlı şekilde araştırılmasını talep eden Meksika Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, "Komşular ve ortaklar arasında bu tür faaliyetlerin yeri olamaz" dedi ve bu tür bir incelemeye verdikleri önemi, diplomatik yollarla da ifade edeceklerini belirtti.

Daha önce açıklanan diğer belgeler, 2012 yılında göreve gelmeden önce Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto'nun ve Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff'in yazışmalarının izlendiğini ortaya koymuştu.

Rousseff'in yardımcılarının ve devlet petrol şirketi Petrobras'ın yazışmalarının da takip edildiği belirtiliyor.

Bu bilgilerin ortaya çıkması ardından Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff'in, gelecek ay Amerika Birleşik Devletleri'ne yapması planlanan ziyaret askıya alındı.

Başkan Barack Obama, geçen ay Rusya'da düzenlenen G-20 toplantısında, Dilma Rousseff ve Enrique Pena Nieto'nun mesajlarının izlendiği yolundaki iddiaların inceleneceğini açıklamıştı.

Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Başkan Obama'dan bu iddialarla ilgili kapsamlı bir soruşturma yapılacağı vaadini aldım. Eğer iddialar doğru çıkarsa, gereken yaptırımlar da uygulanacak" dedi.